Reteaua Corect

Cum arată sindicatele în vest și cum arată în România?

Scris de newsreporter in 08 iunie 2023 la 08:25, in Social. 326 vizualizari Intra in discutie TaguriIosefina Pascal, românia, sindicat, vest shortlinkhttp://crct.ro/nBr6

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a făcut o comparație între sindicatele din Occident și sindicatele din România, scrie SolidNews.

Dacă la noi sindicaliștii își păstrează tronul pe viața, iată că sindicatele din educație din vest funcționează în mod democratic, liderii fiind aleși prin vot deschis. Cotizația este doar simbolică. La noi, Simion Hăncescu și Marius Nistor sunt înșurubați în scaunele lor de zeci de ani și nici că se dau duși.

În Occident, cotizațiile nefiind exorbitante, mai mulți cetățeni au șansa de a se înscrie. Mai mult decât atât, există sindicate și pentru cei din mediul privat, cum ar fi cei din telecomunicații, din retail sau din sistemul bancar. În vest, când ies sindicaliștii în stradă se adună sute de mii de cetățeni și negocierile sunt serioase, neputând fi stopate cu ușurință de guvernanți.  

Cum cotizează profesorii în România

Potrivit legii nr 62/2011, cotizaţia plătită de membrii de sindicat este deductibilă în cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat, potrivit prevederilor Codului fiscal. În cazul profesorilor, aceștia cotizează la sindicat cu un procent lunar de 0,5% – 1% din salariu.

Newsweek România a arătat că un cadru didactic cu o vechime medie de 5 ani câștigă 3.600 de lei net. Ar rezulta că, anual, acesta plătește sindicatului 430 de lei.

Un profesor debutant câștigă 2.600 lei net, deci ar plăti o taxă anuală de 312 lei. Cotizația se reține direct din salariu.

Cum cotizează profesorii în Marea Britanie

În Marea Britanie, cotizația este plătită în funcție de vechimea profesorului și de rolul pe care vrea să îl joace în cadrul organizației.

„În primul an după calificare, profesorii aflați la începutul carierei au dreptul de a deveni membri pentru doar 1 liră. Oferta de 1 liră este disponibilă pentru profesorii aflați în primul an după calificare. Cotizația de 1 £ se plătește prin debit direct și vă oferă calitatea de membru cu drepturi depline al sindicatului pentru un an, de la 1 septembrie la 31 august.

În al doilea an de activitate didactică veți plăti doar o treime din cotizația națională anuală completă pentru profesori și conferențiari.  În al treilea an veți primi o reducere de 17% din cotizația națională anuală completă pentru profesori și lectori.  

De asemenea, puteți eșalona costul abonamentului în 10 rate lunare prin debitare directă, care sunt încasate în mod normal între 1 octombrie și 1 iulie”, potrivit statutului.

Taxă, în funcție de implicare

Astfel, un profesor debutant în Marea Britanie plătește, anual, o cotizație de 6 lei. În România, plătește o taxă de 312 lei.

Taxele sindicale sunt plătite în Marea Britanie în funcție de gradul de implicare în mișcarea sindicală. Un simplu membru de sindicat plătește anual 20 de lire, adică 120 de lei. Cea mai mare taxă „leadership” este de 1.200 de lei.

Un profesor cu 30 de ani vechime, în România primește un salariu de 5.000 lei net. El va plăti o taxă de 600 de lei pe an către sindicate.

Când facem comparații trebuie să ținem cont de nivelul de salarizare. În timp ce în Marea Britanie, salariul unui profesor se situează între 2.300 și 3.000 euro, în România vorbim de salarii între 550 euro și cel mult 1.000 euro.

Cum sunt plătiți liderii sindicali

Newsweek România a scris că liderii sidicali Simion Hăncescu și Marius Nistor au mai multe venituri, nu doar cel de sindicalist. Ei sunt plătiți ca profesori deși nu trec pe la școală, dar și ca membri ai Consiliului Economic și Social.

Simion Hăncescu câștigă 5.000 de euro pe lună, în total 60.000 euro pe an.

Citește și: 5.000€/ lună câștigă sindicalistul Hăncescu, creștere cu 25% într-un an. Pact imoral cu M. Educației

Marius Nistor câștigă 4.000 euro pe lună, aproape 50.000 euro pe an.

Conducerea sindicatului din Marea Britanie este remunerată cu suma de 223.000 lire pe an, în jur de 240.000 de euro. Dar aici vorbim de toți cei care fac parte din secretariatele sindicatelor, consilieri, experți. Potrivit unor surse, președintele Daniel Kelebe ar primi în jur de 85.000 de lire pe an, adică 90.000 de euro.

Secretarul general al sindicatului NEU, Kelebe câștigă o dată și jumătate mai mult decât Hăncescu în condițiile în care în Marea Britanie profesorii au un salariu și de 4 ori mai mult decât în România. În timp ce Kelebe conduce un sindicat cu peste 500.000 de membri, Hăncescu are în subordine în jur de 150.000 de membri.

Salariile sindicaliștilor din Franța sunt mult mai mici. Liderii sindicali câștigă între 3.000 și 6.000 de euro.

(sursă: newsweek.ro)

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.

Video pe SolidNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.