Reteaua Corect

CSM, reguli pentru judecători și procurori în social media

Judecatorii si procurorii trebuie sa aiba mare atentie la ceea ce posteaza pe Facebook si pe alte retele sociale, intrucat lumea este cu ochii pe ei, iar cea mai mica abatere le afecteaza nu doar reputatia personala, ci si prestigiul justitiei, per ansamblu. Este principalul avertisment ce se desprinde din Indrumarul de bune practici privind activitatea judecatorilor si procurorilor in spatiul social media, publicat de catre Consiliul Superior al Magistraturii joi, 12 decembrie 2019, scrie Luju.ro.

Documentul ar trebui sa fie un mare semnal de alarma pentru magistrati precum procuroarea DNA Alexandra Carmen Lancranjan, zisa „Veverita” (foto stanga)procuroarea DIICOT Antonia Diaconu, autointitulata „Antonia Pink” (foto centru), si judecatorul Vasilica-Cristi Danilet, de la Tribunalul Cluj (foto dreapta). Nu de alta, dar cei trei sunt unii dintre cei mai vocali magistrati pe Facebook – si chiar pe teme sensibile, precum modificarile legilor justitiei, in legatura cu care au facut pe fata activism politic de tip #rezist. Nu doar Veve, Pink si Vasilica sunt vizati de indrumarul CSM, ci si alti magistrati ca ei, care au mers pana intr-acolo, incat au protestat pe treptele a diverse institutii, calcand in picioare orice norma deontologica.

 

 

In general, Consiliul le atrage atentia magistratilor sa nu bage batul prin gard, ci dimpotriva: ori de cate ori au ocazia, sa incerce a calma spiritele.

 

 

Inainte sa va prezentam cele mai dure aspecte tratate de indrumarul CSM (pe care il gasiti integral la sfarsitul articolului), subliniem ca Inspectia Judiciara le-a luat demult la ochi pe vedetele de Facebook. De altfel, in martie 2019, Lumea Juridica a prezentat in exclusivitate proiectul de management al inspectorului-sef Lucian Netejoru, judecatorul scriind cu subiect si predicat ca are catarea pusa pe magistratii carora le arde pamantul sub talpi daca nu se dau in stamba pe Internet (click aici pentru a citi).

 

 

In rest, documentul elaborat de CSM contine sfaturi intuitive, legate de comunicarea institutionala a instantelor si a parchetelor sau de felul in care pot fi evitate abaterile disciplinare sanctionate de Legea nr. 303 / 2004, precum si recomandari in ceea ce priveste persoanele pe care judecatorii si procurorii le pot adauga in lista de prieteni de pe Facebook: avocati, politicieni, jurnalisti etc. Interesant este ca autorii indrumarului ii linistesc pe maniacii recuzarilor si ai plangerilor disciplinare, CSM mentionand ca simpla prezenta a unui avocat in lista de prieteni de pe Facebook a unui magistrat nu inseamna automat ca respectivul judecator sau procuror il va favoriza pe avocatul cu pricina intr-un dosar ori in altul.

 

 

Redam principalele pasaje din indrumarul CSM:

 

 

1. Simplul fapt de a crea un cont pe social media nu contravine codului deontologic al judecatorilor si procurorilor din Romania. Utilizarea acestui cont se va face tinand seama de obligatiile ce deriva din statutul profesiei de judecator si procuror.

 

 

2. Judecatorii si procurorii pot publica texte, fotografii si inregistrari video despre viata privata, preferinte personale, interese profesionale, hobby-uri, cu conditia sa respecte normele deontologice ale statutului de judecator si procuror.

 

 

3. Judecatorii si procurorii pot utiliza platformele de social media pentru a urmari subiecte de interes.

 

 

4. Judecatorii si procurorii pot participa si promova pe social media evenimente sportive, culturale, sociale si cu semnificatie istorica, dar nu politica.

 

 

5. Judecatorii si procurorii isi pot promova pe social media propriile articole si carti, manifestari stiintifice, dezbateri, seminarii, la fel si orice alta resursa academica si culturala care este relevanta din punct de vedere profesional.

 

 

6. Judecatorii si procurorii pot utiliza social media pentru a disemina informatii disponibile online si de interes public pentru a ajuta justitiabilii sa se orienteze in relatiile pe care le au cu institutiile judiciare.

 

 

7. In dialogul purtat cu utilizatorii retelelor sociale, se recomanda ca judecatorii si procurorii sa se limiteze la furnizarea de informatii privind principiile generale dupa care functioneaza sistemul judiciar, continutul actelor normative, precum si regulile de desfasurare a procesului civil sau penal, in scopul exclusiv de educare a publicului.

 

 

8. Judecatorii si procurorii trebuie sa foloseasca retelele sociale astfel incat sa nu-si exprime opinia privind o cauza in curs de solutionare.

 

 

9. Judecatorii si procurorii nu vor imixtiona in activitatea altor judecatori si procurori sau institutii judiciare si nici nu vor exprima opinii negative, direct sau indirect, pe social media cu privire la probitatea profesionala si morala a colegilor lor.

 

 

10. Sunt interzise publicarea si diseminarea de informatii in sprijinul unui partid politic sau al unui candidat la alegeri sau afisarea de fotografii pe o retea sociala sau pe un profil social media care pot crea o legatura directa si clara a unui judecator sau procuror cu un partid politic. De asemenea, este interzisa orice initiativa politica sau promovare directa sau indirecta a unor strategii, idei sau masuri ale unor partide politice, care poate crea o astfel de legatura.

 

 

11. In cazul in care la evenimente culturale, sociale si cu semnificatie istorica sunt prezenti oameni politici, lideri locali sau diplomati, pentru a nu afecta imaginea de impartialitate si independenta a justitiei, se recomanda ca judecatorii si procurorii sa fie selectivi in aparitiile foto, preferandu-se poze oficiale de grup, alaturi de toate categoriile de invitati.

 

 

12. Judecatorilor si procurorilor le este interzis sa sustina, promoveze sau sa dea like la pagini si postari ale unor campanii sau grupuri activiste, daca asocierea cu acestea poate submina prestigiul judecatorilor si al procurorilor, precum si al sistemului judiciar.

 

 

13. Fotografiile si inregistrarile video care prezinta nuditate, precum si episoade din viata personala cu un grad de intimitate si care submineaza demnitatea functiei judiciare sunt interzise.

 

 

14. Se recomanda atentie deosebita la pozele de la evenimente sociale, precum: petreceri / cocktailuri / reuniuni sociale si altele asemenea, postate pe social media, deoarece pot fi expuse public alte persoane, care poate nu isi doresc acest lucru.

 

 

15. Se recomanda ca judecatorii si procurorii sa nu faca publice pe social media informatii care sa creeze aparenta ca scopul urmarit al postarii este acela de a manifesta opulenta.

 

 

16. Utilizarea statutului de judecator sau procuror nu este adecvata pentru a promova pe social media interesele economice ale unei alte persoane, precum si orice actiune care are legatura cu o activitate de marketing.

 

 

17. Se recomanda ca judecatorii si procurorii sa evite postarea de fotografii sau texte care prezinta produse si servicii, chiar daca au fost folosite in scop personal.

 

 

18. Judecatorii si procurorii nu pot utiliza retelele de socializare sau mass-media pentru a oferi consiliere juridica.

 

 

19. Obligatia de rezerva nu anuleaza libertatea de exprimare a judecatorilor si procurorilor.

 

 

20. In scopul educatiei juridice, judecatorii si procurorii pot schimba opinii profesionale pe social media.

 

 

21. Judecatorii si procurorii trebuie sa respecte obligatia de rezerva atunci cand isi exercita libertatea de exprimare pe social media, adica sa pastreze demnitatea si prestigiul functiei judiciare, precum si impartialitatea si independenta sistemului judiciar.

 

 

22. Judecatorii si procurorii pot folosi libertatea de exprimare cu scopul de a evalua aspecte fundamentale ce tin de administrarea actului de justitie, sau de a promova si proteja drepturile omului recunoscute universal, libertatile fundamentale si statul de drept.

 

23. Judecatorii si procurorii pot folosi libertatea de exprimare cu scopul de a evalua profesional reforme legislative si constitutionale si acte normative care vizeaza sistemul judiciar, folosind un limbaj decent, tehnic, stiintific si argumentat.

 

 

24. In exercitiul libertatii de exprimare, judecatorii si procurorii trebuie sa-si formuleze opiniile intr-o maniera echilibrata care sa nu afecteze nici macar aparenta de impartialitate.

 

 

25. In ceea ce priveste chestiuni de interes general din cadrul sistemului de justitie, se recomanda ca judecatorii si procurorii sa-si exercite libertatea de exprimare cu prioritate in dezbateri profesionale, consultari colegiale sau initiative institutionale, facand apel la mecanismele profesionale dezvoltate in acest scop, cum ar fi comisii de examinare a proiectelor de acte normative sau alte asmenea organisme.

 

 

26. Se recomanda ca judecatorii si procurorii sa manifeste precautie si vigilenta atunci cand isi exprima opiniile pe social media pentru a nu fi instrumentalizate in mod partizan.

 

27. Judecatorii si procurorii nu vor initia si nu se vor implica in dezbateri pe retelele de socializare in care sunt folosite injuriile, atacurile la persoana, precum si orice alta forma directa sau indirecta de manifestare de natura sa aduca atingere demnitatii persoanei.

 

 

28. Nu vor fi utilizate pe platfomele social media comentariile discriminatorii, precum si glumele care fac trimiteri cu astfel de caracter.

 

 

29. Limbajul folosit de judecatori si procurori trebuie sa fie respectuos si sa invite la dialog, nu sa antagonizeze partile implicate intr-o dezbatere.

 

 

30. Judecatorii si procurorii trebuie sa nu minimalizeze si sa nu duca in derizoriu opiniile si preocuparile celorlalti.

 

 

31. Se recomanda ca judecatorii si procurorii sa-si exprime opinii bine cantarite, luand in considerare o diversitate de perspective si recunoscand posibilitatea propriei erori.

 

 

32. Judecatorii si procurorii sunt incurajati sa urmareasca o pluralitate de puncte de vedere in spatiul social media.

 

 

33. Se recomanda ca judecatorii si procurorii sa evite sa se implice in spatiul online pentru cauze, fie ele si umanitare, intr-un mod care poate submina prestigiul functiei si impartialitatea lor.

 

 

34. Se recomanda ca judecatorii si procurorii sa fie foarte precauti cu privire la manifestarea indignarii pentru a evita polarizarea si radicalizarea alimentata de social media.

 

 

35. Se recomanda ca judecatorii si procurorii sa nu foloseasca in mod excesiv social media, cu postari zilnice multiple si cu o prezenta online cvasipermanenta activa.

 

 

36. Judecatorii si procurorii pot reactiona de indata pentru a informa corect publicul in cazul aparitiei unor informatii nereale / derutante pe contul personal de social media.

 

 

37. Daca la propriile postari apar comentarii discriminatorii, jignitoare, amenintatoare, cu conotatii politice din partea celorlalti utilizatori, judecatorii si procurorii vor modera discutiile si vor dezavua aceste atitudini, inclusiv prin stergerea acestor tipuri de comentarii.

 

 

38. Se recomanda ca judecatorii si procurorii sa anticipeze, atat cat este rezonabil, modalitatile in care postarile lor pot fi denaturate si rastalmacite si sa tina cont de acest aspect atunci cand comunica online.

 

 

39. Se recomanda ca mesajele postate de catre judecatori si procurori sa fie explicite, clare, si argumentate, evitandu-se aluziile.

 

 

40. Se recomanda ca, in discutiile private de pe mesageria social media, judecatorii si procurorii sa nu faca comentarii care, daca ar deveni publice, ar submina demnitatea functiei judiciare.

 

 

41. Se recomanda ca institutiile care ii reprezinta pe judecatori si procurori sa furnizeze periodic traininguri despre riscuri, dificultati profesionale si dileme etice in utilizarea social media.

 

 

42. Judecatorii si procurorii pot accepta avocati in lista de prieteni. Faptul de a fi prieten pe o retea de socializare cu avocatul care se infatiseaza ulterior in fata judecatorului sau procurorului, sau cu o persoana care ulterior va dobandi calitatea de parte intr-un dosar, nu este in sine o imprejurare care sa puna la indoiala impartialitatea cu care judecatorul sau procurorul va solutiona sau va cerceta acea cauza.

 

 

43. Judecatorii si procurorii pot accepta jurnalisti in lista de prieteni. Faptul de a fi prieten pe o retea de socializare cu un jurnalist, nu este in sine o imprejurare care sa poata sa fie interpretata ca fiind una prin care se exprima vreo apartenenta a judecatorului sau procurorului la politica sau punctele de vedere ale unui ziar, post tv, site de informatii, trust de presa etc.

 

 

44. Faptul de a fi prieten pe o retea de socializare cu un politician, nu este in sine o imprejurare care sa poata sa fie interpretata ca fiind una prin care se exprima apartenenta sau simpatia politica a judecatorului sau procurorului. Cu toate acestea, judecatorul si procurorul trebuie sa manifeste prudenta in relationarea cu oamenii politici in spatiul social media.

 

 

45. Judecatorii si procurorii trebuie sa acorde atentie sporita pentru evitarea situatiilor in care interactiunea pe o retea de socializare cu un politician ar putea fi utilizata in luptele si controvesele politice.

 

 

46. Judecatorilor si procurorilor le este interzis sa accepte in lista de prieteni a unor martori, avocati ai partilor sau alte persoane ce sunt parte intr-un dosar, cunoscand calitatea acestora. Cazurile in care prietenia din spatiul social media reflecta o relatie de prietenie in viata reala, se rezolva potrivit normelor procedurale privind situatiile de incompatibilitate.

 

 

47. Se recomanda ca judecatorii si procurorii sa nu adauge pe retelele sociale pe oricine, doar din dorinta de a avea mai multi prieteni.

 

 

48. Se recomanda ca judecatorii si procurorii sa nu accepte prietenia acelor utilizatori despre care ar putea avea indicii ca ar folosi conturi false.

 

 

49. Se recomanda ca judecatorii si procurorii sa evalueze periodic lista de prieteni si sa se asigure ca interactiunile si profilurile contactelor nu afecteaza demnitatea functiei.

 

 

50. Judecatorii si procurorii nu sunt responsabili de postarile membrilor familiei si prietenilor apropiati pe conturile personale de social media. Cu toate acestea, judecatorii si procurorii vor depune diligente pentru a-si informa membrii familiei si prietenii apropiati, care au conturi pe social media, despre obligatiile etice si profesionale ale magistratului.

 

 

51. Judecatorul si procurorul se vor asigura ca sunt singurii care au acces la contul personal de social media.

 

 

52. In situatia in care exista informatii false despre judecator sau procuror, acestia pot sa reactioneze prompt, informand corect opinia publica, pe contul personal de social media.

 

 

53. Se recomanda stergerea comentariilor indecente sau folosirea optiunii hide (ascunde)”.

* Cititi aici indrumarul complet al CSM

Luju.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.