Reteaua Corect

Criza medicamentelor: România ar putea stopa exportul

Ministerul Sănătății a anunțat primele măsuri pe care urmează să le ia în criza de medicamente care a lovit România. Valul de infecții respiratorii acute de sezon care a umplut mai ales spitalele de pediatrie a golit farmaciile chiar și de medicamente banale. Penuria e agravată de solicitarea unor mărci anume, relatează Știripesurse.

Se examinează posibilitatea restricţionării temporare la export a anumitor medicamente, printre care antibiotice pentru copii şi oncologice, a anunţat, ieri, ministrul Alexandru Rafila.

Ultimele statistici ale Institutului de Sănătate Publică indică circa 100.000 de infecții respiratorii înregistrate în fiecare săptămână. Copiii de vârstă mică sunt cei mai afectați, iar medicamentele antipiretice pe bază de ibuprofen și paracetamol, dar și anumite antibiotice au dispărut din multe farmacii.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) spune că penuria are la bază consumul exponențial din ultimele luni datorat virozelor de sezon, dar și consumului crescut cu 50% față de aceeași perioadă a anului trecut. „În perioada octombrie 2021 - septembrie 2022 au fost utilizate circa 5,5 milioane de cutii de ibuprofen şi circa 3 milioane cutii de paracetamol. A fost depăşit chiar şi consumul de dinainte de perioada de pandemie“, precizează PRIMER.

Pe de altă parte, mai spun producătorii, sunt solicitate anumite mărci comerciale, deși există în farmacii și medicamente cu aceeași eficiență și chiar mai ieftine.

Potrivit patronatelor, discontinuitățile în aprovizionarea cu siropuri amtipiretice pentru copii este determinată și de restrângerea la nivel mondial a cantității de materii prime și materialelor folosite la fabricarea acestora, substanțe active – fabricate mai ales în China – și excipienți, recipiente și lingurițe. Aceasta a făcut ca, în condițiile unor cantități mai mari puse în vânzare, comparativ cu anul trecut, cererea să nu poată fi acoperită. Totodată, costurile unui kilogram de paracetamol a crescut de 12 ori.

„În acest moment există la desfacere cantităţi destul de importante de produse pediatrice pe bază de ibuprofen şi paracetamol, care se comercializează sub diferite denumiri comerciale, este important să se ceară sfatul medicului sau farmacistului pentru găsirea variantelor de înlocuitori“, mai spun reprezentanții producătorilor.

În următoarele luni vor fi livrate lunar circa 200.000 de flacoane pediatrice de ibuprofen şi paracetamol, atât fabricate în România cât şi de la export, „aşadar problema îşi va găsi rezolvare“ la începutul anului 2023. „Facem un apel respectuos la părinţi să nu facă stocuri din aceste produse întrucât situaţia de criză riscă se se agraveze. În plus, aceste produse au un timp de valabilitate limitat, de obicei 2 ani, iar după deschidere pot fi utilizate în siguranţă timp de maximum 1-2 luni“, cer producătorii.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că presiunile asupra producției există atât din cauza inflației, a costurilor mai mari la nivel internațional, cât și din pricina faptului că materiile prime provin din China și India. Rafila a declarat că au fost adoptate modificări de prețuri în sensul majorării lor la medicamentele unice pentru o anumită substanță activă printr-o serie de acte normative. În plus, se află în pregătire și revizuirea prețului la medicamentele la care produsul de referință nu mai există în România, un ordin de ministru aflându-se în acest moment în transparență decizională. „În perioada imediat următoare vom stabili împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o metodologie de stabilire a preţurilor, care să nu ne mai aducă în situaţia dispariţiei multor molecule din motive comerciale, pentru că produsele dispar din cauza necompetitivităţii şi lipsei de realism a preţurilor cu care ele sunt vândute în România“, a explicat Rafila. Oficialul a mai spus că există și posibilitatea restricționării la export pentru anumite categorii de medicamente, precum antibioticele în suspensie pentru copii și medicamentele oncologice.

Ministerul Sănătății a anunțat, luni, o listă cu medicamentele uzuale folosite pentru copiii cu viroze respiratorii, pentru care se înregistrează „discontinuitate temporară din motive comerciale”. Asta după ce peste weekend, mii de părinți au semnalat că nu găsesc antitermice în farmacii și nu au cu ce să-și trateze copiii bolnavi.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.