Reteaua Corect

Creșteri și scăderi ale populației paradoxale în România

Scris de newsreporter in 17 aprilie 2023 la 11:09, in Social. 199 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nBbb

Paradoxul României: E țara UE cu cea mai mare scădere a populației, dar regiunea Ilfov are cea mai mare creștere din toată Europa / Suntem pe locul 6 în UE ca populație. România a înregistrat în ultimul deceniu cea mai mare scădere a populației în termeni absoluți (peste un milion de rezidenți), potrivit datelor colectate de Eurostat după recensământul general din toate statele membre UE. În același timp însă, zona Ilfov – București e regiunea cu cea mai mare creștere procentuală a populației, cu peste 40%, scrie G4Media.

România e pe locul șase din punct de vedere al populației, cu 19,05 milioane de rezidenți, urmată de Țările de Jos (17,4 milioane). Cele mai populate cinci țări ale UE în 2021 erau Germania (83,2 milioane de persoane), Franța (67,9 milioane), Italia (59,0 milioane), Spania (47,4 milioane) și Polonia (37,0 milioane).

Comparativ cu datele din 2011, reiese că populația a crescut cel mai mult în termeni absoluți în Germania (o creștere de peste 3 milioane de persoane), în timp ce cea mai mare rată de creștere a fost observată în Malta (24,5 %).

Față de acum un deceniu, cea mai mare scădere în termeni absoluți s-a înregistrat în România (o scădere de peste un milion de persoane, de la 20,1 milioane la 19,05 milioane), iar în termeni relativi Bulgaria a înregistrat cea mai mare scădere a populației rezidente, de 11,5 %.

În comparație cu recensământul populației și al locuințelor din 2011, datele de la recensământul din 2021-2022 indică, în general, creșteri ale populației în vestul și nordul UE și scăderi în est și sud.

Astfel, în privința variației pe regiuni, cele mai mari creșteri ale populației au fost înregistrate în regiunea Ilfov (+40%), în regiunea germană Wartburgkreis (+27%), în Luxemburg (+26%), în regiunea malteză Gozo și Comino și în regiunea franceză Guyane (25% fiecare), precum și în Malta (+24%).

Cele mai mari scăderi ale populației față de 2011 au fost înregistrate în regiuni din Bulgaria și Croația (18 regiuni au înregistrat o scădere a populației cuprinsă între -17% și -25%).

Populația totală a UE este de 443,2 milioane de locuitori.

În rândul țărilor de dimensiuni medii din punct de vedere al populației, Suedia (10,5 milioane) a depășit Portugalia (10,3 milioane). Malta (0,5 milioane), Luxemburg (0,6 milioane) și Cipru (0,9 milioane) au rămas cele mai mici țări din UE, cu mai puțin de un milion de locuitori.

La nivelul regiunilor NUTS 3 din UE, cel mai mare număr de rezidenți a fost înregistrat în regiunea Madrid (6,7 milioane de persoane), urmată de regiunea Barcelona (5,7 milioane) și de regiunea Roma (4,2 milioane). În același timp, cel mai mic număr de rezidenți a fost înregistrat în regiunea spaniolă El Hierro (11 290), urmată de regiunea greacă Evrytania (17 428) și de regiunea austriacă Lungau (20 164).

Creșteri și scăderi ale populației în comparație cu 2011

Comparativ cu recensământul populației și al locuințelor din 2011, rezultatele preliminare pentru 2021 indică o creștere a populației în 16 țări din UE, printre care cele mai mari schimbări au fost înregistrate în Luxemburg (+26%), Malta (+24%) și Suedia (+10%). În același timp, populația a scăzut în nouă țări din UE, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în Bulgaria (-11%), Croația (-10%), Letonia (-9%) și Lituania (-8%).

Proiecții demografice

Conform celor mai recente proiecții demografice publicate de Eurostat, populația UE va scădea cu 6% între 1 ianuarie 2022 și 1 ianuarie 2100, ceea ce înseamnă 27,3 milioane de persoane mai puțin.

Eurostat estimează că populația UE va atinge un vârf de 453 de milioane de persoane în 2026, înainte de a scădea la un nivel estimat de 420 de milioane de persoane în 2100.

 

 

 

G4Media

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.