Reteaua Corect

Continua urmarirea artizanului Rosia Montana

Miliardarul Beny Steinmetz este in continuare investigat de autoritatile din mai multe state intrucat exista indicii sau chiar probe ca, in mod direct sau prin interpusi, a mituit inalti oficiali ai unor state pentru a exploata zacaminte de aur, utilizand cianuri. Zi de zi apar noi informatii legate de descinderile politiei la diverse sedii si birouri ale acestuia. Ultima editie Bloomberg consemneaza faptul ca pana si avionul miliardarului a fost perchezitionat in urma cu mai multe ore. Acesta s-a declarat de acord sa vina pentru interogatoriu in fata autoritatilor elvetiene.

Sursa imagine: telegrapf.co.uk

Pentru prima data exista o informatie incendiara conform careia, in fine, Beny Steinmetz, prietenul si colaboratorul apropiat al lui Traian Basescu si al altor demnitari romani despre care se banuieste ca au luat mita, incepe sa fie investigat si in Romania. Evident, nu de autoritatile de la Bucuresti. Parchetului General i-a fost transmisa o solicitare oficiala din partea autoritatile judiciare din SUA prin care se cer informatii cu privire la eventualele proprietati, locatii, birouri, etc. detinute de Beny Steinmetz.

Pana vom afla detalii cu privire la modul in care autoritatile de la Bucuresti raspund la asemenea solicitari, publicam in cele ce urmeaza  traducerea ultimei informatii difuzate pe Bloomberg.

Avionul lui Beny Steinmetz perchezitonat. Cum se strange latul si la Bucuresti

Avocatul miliardarului a declarat ca autoritatile elvetiene au perchezitionat avion privat al lui Beny Steinmetz, dar  nu pentru a obtine dovezi de coruptie cu privire la un proiect de minereu de fier din statul Guineea.

Steinmetz, a carui companie BSG Resources Ltd. detine o participatie 49 la suta intr-o societate care controleaza jumatate din gigantul depozit de minereu de fier, in muntele Simandou, este de asteptat sa se intalneasca cu procurorul din Geneva in termen de trei pana la patru saptamani, a declarat avocatul sau, Marc Bonnant.

Steinmetz, cel mai bogat om din Israel, va raspunde la intrebari cu privire la documentele retinute in urma descinderilor efectuate in luna august, cand a fost inceputa o ancheta de catre autoritatile elvetiene la cererea Guvernului din Guineea, a declarat Bonnant. Ancheta s-a declansat in urma acuzatiile aduse unui functionar BSGR cum ca ar fi mituit sotia  fostului presedinte al tarii africane pentru a asigura drepturile de exploatare miniera.

"BSGR nu a platit un cent  presedintelui sau nevastei acestuia. Nu este o dovada de coruptie. Exista audituri care au fost facute in acest sens. Printre documentele care au fost confiscate sunt auditurile care afirma ca nu a fost platit nici un cent.", a spus Bonnant.

Tara din Africa de Vest a solicitat revizuirea licente miniere, inclusiv  pentru depozitul din muntele Simandou, care odata a fost descris ca fiind cel mai mare depozit de minereu de fer neexploatat. In aprilie, un investitor american a afirmat ca BSGR a dat mita pentru a obtine drepturile de exploatare miniera din statul Guineea.

Perchezitionarea avionului privat

"Au luat chiar si unele documente, fara importanta, din avion. Beny Steinmetz a venit cu un avion privat. Ei au facut, de asemenea, perchizitia avionului.", a declarat Bonnant

In plus, in afara de resedinta din Geneva si de aeronave, politia elvetiana a perchezitionat si birourile locale ale Onyx Financial Advisors Marea Britanie, o companie cu sediul la Londra a carui Director Executiv, Dag Cramer, este si director la compania BSGR. Procurorul din Geneva a declarat, luna trecuta, ca a deschis o ancheta in Onyx Financial Advisors Marea Britanie la cererea Guvernului din Guineea.

Henri Della Casa, un purtator de cuvant al procuraturii, a refuzat sa comenteze cu privire la acest caz.

Steinmetz, care  are o avere de 7,4 miliarde de dolari, s-a oferit sa colaboreze cu autoritatile elvetiene. Steinmetz nu era acasa in timpul raidului si a dat acces procurorilor si politie sa-i perchezitioneze domiciliul, a  mai adaugat Bonnant.

„Razboiul” din statul Guinea

Raidurile fac parte dintr-o "lupta" a  presedintelui statului Guineei, Alpha Conde, impotriva lui Steinmetz si a companiile sale, a mai declarat Bonnant. BSGR a spus, in martie, ca Guvernul statului Guineea se pregateste pentru a elimina drepturile de exploatare miniera de la actiunile sale comune cu Brazilia Vale SA, care planuieste o operatiune miniera 10 miliarde de dolari la Simandou.

"Ceea ce are loc in Elvetia este o parte a unei anchete internationale care implica mai multe tari," a declarat Albert Damatang Camara, un purtator de cuvant al Guvernului din Guineea. "Politica din Guineea cu privire la revizuirea acordurilor miniere nu vizeaza o anumita companie."

Compania lui Steinmetz a preluat controlul a doua din cele patru blocuri de la Simandou dupa ce, Guvernul a ordonat sa le predea in anul 2008. In aprilie 2010, Vale a fost de acord sa plateasca 2,5 miliarde de dolari pentru o participatie de 51 la suta la depozitele din tara, inclusiv blocuri confiscate din Rio.

Frederic Cilins, un cetatean francez care a lucrat pentru BSG Resurse in Guineea, i-a fost refuzata cautiunea, in asteptarea procesului privind tarifele la care a  interferat cu SUA marele sonde. Este acuzat de marturie mincinoasa, de manipulare, de obstructionarea anchetei penale si distrugerea probelor intr-o ancheta federala, riscand pedeapsa cu inchisoarea de 20 de ani.

Acuzatiile impotriva lui Cilins se bazeaza pe documente falsificate, a declarat Bonnant, avocatul lui Steinmetz.

Cilins, care a fost descris de catre Guvernul statului Guineea ca un "agent" al BSGR, a fost arestat dupa ce a incercat sa opreasca o incercare de  marturie mincinoasa a unui martor principal al guvernului. Cilins a pledat nevinovat.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.