Reteaua Corect

Comunicat de presa Federatia pentru Protectia Animalelor si Mediului

Cruzimea asupra animalelor, manifestata de unii indivizi ce se pretind crestini, a escaladat in perioada sarbatorilor de iarna. Autoritati locale din Romania, contrar literii si spiritului Legii, dar, mai ales, in pofida moralei crestine, s-au dedat la fapte ilegale si irationale, in tentativa de a diminua populatia canina comunitara.

Sursa imagine: fnpa.ro

La periferia municipiului Targu Jiu, in cartierul Vadeni, de-a lungul Jiului, au fost gasite peste 30 de cadavre canine, animalele fiind ucise, se pare, din ordinul edililor locali. Evenimente similare s-au petrecut in orasul Uricani, judetul Hunedoara, unde mai bine de 20 de caini au sfarsit in acelasi timp si in acelasi mod. La Calarasi, pe 28 decembrie 2011, o echipa de hingheri din cadrul Serviciului Public Pavaje-Spatii Verzi a ingropat, de vii, zece catelusi in varsta de doua luni, chiar in fata Primariei. Tot la sfarsit de an, iresponsabilitatea umana a facut zeci de victime si printre caprioarele de pe teritoriul judetului Arad, consecinta a excesului de pesticide imprastiate pe suprafetele agricole. Mai ingrijoratoare este insa atitudinea institutiilor cu competente in aplicarea legislatiei, care nu fac altceva decat sa musamalizeze actele cu caracter infractional evident, comise de slujbasi ai statului, de reprezentanti ai autoritatilor locale si de apropiati ai acestora. Desi Politia si Autoritatea Sanitar-Veterinara sunt obligate, prin legea nr.9/2008 (legea ‘’Marinescu”), saurmareasca respectarea prevederilor legale in domeniu, tocmai aceste structuri se dovedesc a-si nesocoti indatoririle, minimalizand, ignorand sau, uneori, deformand declaratiile martorilor si probele concludente. Grav este ca, de multe ori, si Parchetul se raliaza acelorasi practici abuzive.

"Art. 26. - (1) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Ministerul Internelor si Reformei Administrative, prin organele abilitate, in colaborare cu reprezentantii organizatiilor de protectie a animalelor, monitorizeaza aplicarea prezentei legi."

(extras din legea nr.9/2008).

 

Din considerentele mentionate, astazi, 03 ianuarie 2012, reprezentanti ai Federatiei pentru Protectia Animalelor si Mediului au inaintat o plangere penala Parchetului de pe langaȊnalta Curte de Casatie si Justitie, solicitand investigarea evenimentelor abominabile relatate mai sus, petrecute in timpul sarbatorilor de iarna, si pedepsirea faptuitorilor pentru comiterea infractiunii de cruzime asupra animalelor, fapta sanctionata de legea nr.9/2008 cu inchisoare cuprinsa intre 6 luni si 3 ani.

 

Marius Marinescu                                                                           

presedintele de onoare al Federatiei pentru                                       

Protectia Animalelor si Mediului,                                                    

autorul legii nr.9/2008 privind protectia animalelor     

 

Mirabela Dauer            

membru de onoare al

Federatiei pentru Protectia Animalelor si Mediului

 

Mihai Constantinescu                                                                        

membru de onoare al Federatiei pentru                                                    

Protectia Animalelor si Mediului                                                            

 

Mircea Serbanoiu

presedintele Federatiei pentru

Protectia Animalelor si Mediului

 

Bucuresti, 03 ianuarie 2012

 

Catre

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie

B-dul Libertatii nr.12, Sector 5 - Bucuresti

Telefon : 021/319.38.33, 021/319.38.56

e-mail: sesizare@mpublic.ro

 

Domnule Procuror General,

Subsemnatii :

 Serbanoiu Mircea, cu domiciliul in com. Tudor Vladimirescu, str. Brailei nr.83, jud. Braila

si

Marinescu Marius, cu domiciliul in Bucuresti, str. Helesteului nr.3,

Din cauza amplorii pe care a luat-o infractiunea de „cruzime fata de animale”, asa cum este definita de Legea privind ratificarea Conventiei Europene, legea pentru protectia animalelor si Declaratia Universala a Drepturilor Animalelor, in perioada sarbatorilor de iarna, cand autoritatile locale incearca ,prin metode irationale si nelegale, sa „mai reduca numarul cainilor fara stapan”, dar si a promovarii, de catre persoane iresponsabile din PDL aflate in parlamentul Romaniei, a cruzimilor fata de animale, precum si la fapte de natura sa instige populatiei tarii la incalcarea legilor in vigoare,  formulam prezenta plangere penala:

In fapt,

Romania, inca din 1990, a fost scena cruzimilor fata de animale, fara ca vreun reprezentant al Politiei sau Parchetului sa cerceteze cu responsabilitate si celeritate infractiunile comise, sa identifice si sa sanctioneze, conform prevederilor legi nr.9/2008 (legea „Marinescu”), faptasii.

De cele mai multe ori, procurorii nu au facut altceva decat sa „musamalizeze” faptele, sa solutioneze cazurile fara a administra probe evidente si clare, ignorand, adesea, orice interventie, argument sau proba, depusa la dosar. Un exemplu elocvent este masacrul canin de la Botosani, unde atat procurorul de caz, cat si prim-procurorul au dat dovada de incompetenta,  „solutionand” uciderea ilegala si barbara a celor peste 230 de caini prin NUP, fapt ce permite infractorilor sa comita in continuare ilegalitati, stiind ca sunt aparați de ȋnsisi oamenii Legii.

In prejma sarbatorilor de iarna, mai multe primarii, prin serviciile din subordine, au gasit de cuviinta sa „isi faca curat in ograda” prin comiterea de infractiuni, stiut fiind faptul ca politistii si procurorii „trec cu vederea” aceste infractiuni pentru simplu motiv ca sunt „opera” unor reprezentanti ai statului.

1.La Targu-Jiu, in zilele sfinte de Craciun, au fost gasite peste 30 de cadavre de caini, insirate pe o distanta de 200-300 de metri de-a lungul Jiului, in cartierulVadeni.

Alte 9 cadavre canine au fost descoperiteite in zilele urmatoare.

"Vom informa și Inspectoratul de Poliție al Ministerului de Interne, Poliția Naționala, pentru ca eu cred ca e mai mult de o intamplare ce e aici", a declarat directorul Poliției Locale Targu Jiu.

Evenimentul a fost relatat constant la toate posturile de radio si televiziune locala si nationala, fara ca Parchetul sa se autosesizeze si sa dispuna cercetari amanuntite.

Toate plangerile noastre, din 2008 si pana in prezent au fost solutionate  conform „indicațiilor” primite de procurori de la sefii politici,  si nu principiilor de drept si a dispozitiilor legale.

2. La Uricani, evenimente similare: „Mai multi localnici din localitatea Uricani, judetul Hunedoara, au anuntat autoritatile si presa ca in cartierul vechi al orasului peste 20 de caini au fost otraviti si aruncati in Jiu”, a declarat, pentru Green Report, Angela Dumitrascu, jurnalist la publicatia Gazeta Vaii Jiului.

„Cainii, ingrijiti de localnici, unii ucisi, altii, in agonie, au fost aruncati ieri dimineata pe malul raului Jiu sau in apele acestuia, ori au fost gasiti de copii pe scarile blocurilor.”

„A fost masacru ce s-a intamplat aici”.”

„La fel de grav este si faptul ca animalele otravite nu pot fi culese din Jiu sau de pe malurile sale, deoarece nu exista un loc unde ar putea fi incinerate, orasul Uricani neavand vreun contract cu Protanul.”Sursa:

http://www.rtv.net/masacru-la-uricani-caini-otraviti-plutesc-pe-jiu_719.html

 Pentru ca tabloul „de sarbatori de iarna”  sa fie complet:

3. La Calarasi,Aproximativ 10 catei, fatati de circa doua luni, au fost ingropati de vii, in cursul zilei de astazi (28 decembrie 2011), chiar in fata Primariei municipiului Calarasi, pe o alee a Parcului Central. La fata locului a intervenit un echipaj al Inspectoratului Judetean de Urgenta, „Barbu Stirbei” Calarasi. Mai multi locuitori din zona confirma ca puii au fost ingropati de vii de catre o echipa de hingheri din cadrul Serviciului Public Pavaje Spatii Verzi”. Sursa: http://dailyfm.net/calarasi-caini-ingropati-de-vii-in-parcul-central-video/?mid=565719

4. In Arad, in localitatea Nadab, pe terenurile agricole din Chisineu-Cris au fost otravite circa 27 de caprioare precum si alte pasari si animale. Alte cateva zeci de lesuri de animale au fost gasite in apropierea fondului de vanatoare al localitatii Dorobanti.

Totalul caprioarelor si al ciutelor de cerb lopatar descoperite fara viata pana acum este de 37, in afara celor descoperite in zona localitatii Nadab, alte cadavre de caprioare mai fiind descoperite ulterior, pe un fond de vanatoare din zona comunei Dorobanti.”

"Primele cadavre de caprioare au fost descoperite pe terenurile agricole apartinand unor persoane din localitatea aradeana Nadab, pe care au fost imprastiate substante toxice pentru combaterea rozatoarelor. Valoarea unei caprioare este cuprinsa intre 2.000 - 2.500 de euro.

Prejudiciul creat, prin imprudenta, de catre faptuitori, este foarte mare atat prin valoarea economica dar mai ales prin valoarea cinegetica si de mediu. Sa nu uitam efectul negativ pe care uciderea acestor animale il reprezinta in ceea ce priveste echilibrul ecosistemului natural ecologic.

Indiferent de motivul invocat de faptuitori, modul defectuos in care au „tratat” terenurile, imprastiind, „la intamplare si la vedere” , susbstante cu risc maxim de toxicitate, nu constituie circumstante privind scoaterea din culpa a acestora. Din contra, substantele cu risc maxim de toxicitate se manevreaza de catre persoane autorizate si se pun in locuri inaccesibile oamenilor si animalelor. Ce s-ar fi intamplat daca pe camp am fi gasit cadavre de copii? Ar fi „scapat” faptuitorii doar cu o amenda?

Cu atat mai mult cu cat proprietatile (terenurile respective) nu erau imprejmuite.

Deoarece avem certitudinea ca toate aceste cazuri vor fi musamalizate de catre procurorii de caz (la fel ca la Botosani), din cauza unor multiple cauze clare, solicitam ca de aceste cazuri sa se ocupe, cu prioritate, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Aceste evenimente nu sunt singulare si nu au fost comise de persoane neidentificabile, tocmai pentru faptul ca sunt actiuni organizate, bine gandite, la care au participat multe persoane, intr-un cadru bine organizat. Datorita acestor considerente, persoanele responsabile pot fi identificate rapid si sanctionate conform legilor in vigoare. Precizam ca, la baza acestor cruzimi fata de animale inimaginabile, stau si infractiuni de ordin economico-financiar, sumele „furate” din bugetele locale fiind de ordinul sutelor de mii sau al milioanelor de euro.

„Nepriceperea”  sau „neglijența” proprietarilor de terenuri in a folosi substante cu risc maxim de toxicitate nu ii absolva de raspundere penala. Mai degraba avem de-a face cu intentia acestora de a ucide animalele vecinilor care le intra pe proprietate, sub masca unei simple „deratizari”, facuta la intamplare si neprofesionist.

In acest sens, solicitam organelor de cercetare penala lamurirea cauzei sub toate aspectele sesizate, precum si:

-          expertize de specialitate , privind cauza morții, pe toate cadavrele de caini gasite in orasele Targu Jiu, Uricani,Calarasi (autoritatile s-au grabit sa le ingroape pentru a „sterge” urmele, iar procurorii sa dea din umeri „neputinciosi”);

-           efectuarea de cercetari privind posibilitatea decesului cainilor prin impuscare (Tg-Jiu), cazul nefiind singular, trei astfel de cazuri avand loc in 2011 la Tg-Jiu. Exista martori care au anuntat presa si au sustinut acest fapt;

-          efectuarea cercetarilor privind otravirea cainilor (Tg-Jiu, Uricani si Arad), prin expertizarea tuturor cadavrelor de caini gasite;

-          efecuarea de cercetari privind moartea cainilor prin infometare in adaposturi sau ȋn alte locații, de data aceasta  „secrete”,  in care hingherii duc cainii din cauza supraaglomerarii adaposturilor;

-          Efecuarea de cercetari privind acte de cruzime fata de animale (maltratare, schingiuire, traume fizice si psihice, despartirea puilor de mama, etc) (Calarasi).

In drept,

Ne bazam plangerea pe dispozitiile Legii nr.9/2008 privind protectia animalelor, ale Legii nr. 407/2006 privind vanatoarea si protectia fondului cinegetic, ale Legii 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor.

 

 Marius Marinescu                                                                       

presedintele de onoare al Federatiei  pentru Protectia                

Animalelor si Mediului

 

Mircea Serbanoiu – 0723-04.32.31

presedintele Federatiei pentru Protectia

Animalelor si Mediului

 

 

 

Comentarii (25):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.