Reteaua Corect

Colaborationismul și turnătoria - ca obligații legale

Scris de Dan Chitic in 14 ianuarie 2020 la 13:02, in Social. 792 vizualizari Intra in discutie Taguri17 Ianuarie, lege, turnator, turnatorie shortlinkhttp://crct.ro/nvwY

Din 17 Ianuarie toți avem obligația legală de a fi turnători! Căci va intra în vigoare Legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, lege potrivit căreia practic orice român devine colaborator și turnător al “statului de drept”.

Începând de pe 17 orice avocat, notar public, executor judecătoresc, auditor, expert contabil sau contabili autorizați, cenzor, persoană care acordă consultanță fiscală, financiară, de afaceri sau contabilă și orice altă persoane care exercită profesii juridice liberale sau orice entitate sau persoană fizică ce comercializează, în calitate de profesionist, bunuri sau prestează servicii, în măsura în care efectuează tranzacții în numerar a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro…este obligat să toarne. Pardon, să raporteze. În calitate de “entități raportoare”.

“Avocatii in calitate de entitati raportoare au obligatia de a raporta (i) tranzactiile suspecte si (ii) tranzactiile in numerar in lei sau in valuta a caror limita reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro.” - spune Legea.

Cu alte cuvinte, avocații au obligația legală să-și toarne clienții dacă “suspecteaza sau au motive rezonabile sa suspecteze ca:
a) bunurile provin din savarsirea de infractiuni sau au legatura cu finantarea terorismului; sau
b) persoana sau imputernicitul/reprezentantul/mandatarul acesteia nu este cine pretinde a fi; sau
c) informatiile pe care entitatea raportoare le detine pot folosi pentru impunerea prevederilor prezentei legi;”
Sau mai ales:
d) in orice alte situatii sau cu privire la elemente care sunt de natura sa ridice suspiciuni referitoare la caracterul, scopul economic sau motivatia tranzactiei, cum ar fi existenta unor anomalii fata de profilul clientului, precum si atunci cand exista indicii ca datele detinute despre client ori beneficiarul real nu sunt reale sau de actualitate, iar clientul refuza sa le actualizeze ori ofera explicatii care nu sunt plauzibile.”

Legea nu omite să precizeze că “Transmiterea raportului se face inainte de efectuarea oricarei tranzactii aferente clientului care are legatura cu suspiciunea raportata.”
… dar și că “Obligatia de a raporta tranzactiile in numerar in lei sau in valuta include si operatiunile a caror valoare este fragmentata in transe mai mici decat echivalentul in lei a 15.000 euro, care au elemente comune cum ar fi: partile tranzactiilor, inclusiv beneficiarii reali, natura sau categoria in care se incadreaza tranzactiile si sumele implicate.
Raportul se transmite in cel mult 3 zile lucratoare de la momentul efectuarii tranzactiei.”

Totul e precizat până în cele mai mici detalii. Căci este prevăzută o procedură întreagă potrivt căreia ești obligat să torni. Registre, arhive, persoane abilitate…

Dar și sancțiuni. Căci Articolul 42 al. (1) din Lege prevede că “Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage, după caz, răspunderea civilă, disciplinară, contravențională, administrativă sau penală.”
Astfel “Autoritățile competente conform art. 26 alin. (1) iau în considerare, atunci când stabilesc tipul și nivelul măsurilor sau sancțiunilor contravenționale/administrative aplicate…”
Fast care poate constitui o veritabilă armă de șantaj instituțional asupra oricărei persoane fizice sau juridice care a obândit atribuțiuni de “entitate raportoare” potrivit prezentei legi.

Asta ca să fie clar... de ieri suntem obligați cu toții să fim colaboratorii “statului de drept”.
Un fel de securiști fără de arginți…

Eu unul declar public că NU VOI DEVENI O “ENTITATE RAPORTOARE” și nici NU ÎMI VOI TURNA CLIENȚII. Și asta pentru simplul motiv că EU NU ÎMI SUSPECTEZ CLIENȚII ȘI NICI NU AM MOTIVE REZONABILE SĂ ÎI SUSPECTEZ! CĂCI EU CRED ÎN PREZUMȚIA DE BUNĂ-CREDINȚĂ ȘI NEVINOVĂȚIE!
Aștept sancțiunile.

Post script: în ultimă instanță, prefer să ies din profesia de avocat decât să devin un turnător cu acte în regulă.
Dacă tot noi avocații avem un "rol formal", de "auxiliari ai justiției", un fel de voci care strigă în pustie... măcar să nu devenim și turnători cu acte în regulă!

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.