Prejudiciul se ridica la 13 miliarde de euro, plus dobanzi, adica este de cel putin 13 ori mai mare decat intregul contract Microsoft. Contract in urma caruia statul roman a ramas cu ceva: licente operationale pentru toate calculatoarele administratiei publice si scolilor din tara. In urma afacerii Apple, cetateanul european nu s-a ales cu nimic. Scuze, s-a ales cu 0,005%.
Comisia Europeana spune ca majoritatea profiturilor generate de Apple in Europa erau alocate unor "head offices" din Irlanda care existau doar pe hartie si care nu plateau taxe nicaieri. Apple contesta decizia CE, actiunile sale fiind perfect legitime: companiile sunt datoare actionarilor sa caute cel mai favorabil sistem de taxare.
Problema este Irlanda. Comisia a cerut guvernului irlandez sa recupereze banii de la Apple, dar Irlanda refuza, practic, cele 13 miliarde, pregatindu-se sa faca recurs. Adica, pagubitul este pe fata de partea pagubitorului.
De ce? Singura explicatie ar fi ca Irlanda castiga mai mult tepuind Comunitatea Europeana: are acces la piata unica, fara taxe vamale, umfla si banii europeni, dar actioneaza ca un paradis fiscal pentru firmele non-euro care fac profit pe continent.
Acesta ar fi un jaf practicat nu de Florica, Pescariu sau Cocos, la nivel de milioane, ci de o tara, la nivel de miliarde.
Cine ar fi complicii de la noi? Nu, n-as arata cu degetul analistii care laudau marea performanta a Irlandei: crestere economica de doua cifre, guvernanta beton, strategii etc. Acestia sunt fie idioti utili unei cauze straine, fie propagandisti care au dat Irlanda ca exemplu ca sa-si poata ataca dusmanii politici din Romania.
Mai degraba i-as pune pe acelasi plan cu Florica si Sandu pe ambasadorii care ne dadeau lectii in timp ce puneau pile, la ANAF, unor companii din tarile lor de origine. Sau pe liderii Marilor Puteri europene, care n-au vazut luminile paradisului din Dublin pana nu a claxonat scandalul Volkswagen, din Washington.
Sursa: DCNews.ro
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.