Reteaua Corect

Cine poate salva Bucureștiul de apocalipsă? (ANALIZĂ)

Scris de newsreporter in 22 noiembrie 2022 la 10:30, in Social. 281 vizualizari Intra in discutie Taguribucuresti, capitala, nicusor dan, PNL, PSD, USR shortlinkhttp://crct.ro/nAup

Din ce în ce mai mulți actori politici sau instituționali par preocupați de situația gravă în care a ajuns Capitala în administrația Nicușor Dan. După cum am arătat recent, aici și aici, diverse forțe se confruntă la nivel înalt pentru a-și apăra interesele, relatează Știripesurse.

O scurtă analiză a tabloului actual ne arată că:

1. Bucureștiul nu pare să fi rezolvat problema termoficării, iar blocajul financiar dintre Termoenergetica și ELCEN ar putea fi rezolvat doar prin creșterea gradului de îndatorare a Municipalității.

2. Iminentul blocaj în domeniul construcțiilor, cauzat de suspendarea PUZ-urilor și de anularea în primă instanță a Planului Urbanistic General, va avea consecințe devastatoare pentru economia României, prin falimentul multor firme și scăderea încasărilor la buget, prin scăderea abruptă a dezvoltării regionale și degradarea situației sociale, urmare a inevitabilei explozii a șomajului.

În acest context, partidele se poziționează în funcție de interesele proprii sau de grup:

a. PNL se află în coaliție cu USR în cadrul PMB, susținându-l pe Nicușor Dan. La nivelul conduceri centrale, au existat semnale majore pentru delimitarea de actualul edil, prin Rareș Bogdan, Cristian Bușoi, Silviu Mânăstire  și chiar Nicolae Ciucă. Însă conducerea organizației București este în mâinile fostului apropiat al Monicăi Macovei, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6. Pozițiile acestuia de susținere a primarului general nu pot fi ignorate, având în vedere funcția pe care o deține. La rândul lor, ceilalți lideri de filiale bucureștene aparțin tot valului de oameni noi, înscăunați de Ludovic Orban și preluați de „echipa câștigătoare” a lui Florin Cîțu: Sebastian Burduja la Sectorul 1, Monica Anisie la Sectorul 2 sau Pavel Popescu la Sectorul 4. Aceștia sunt, implicit, mai rezervați cu privire la retragerea sprijinului politic pentru Nicușor Dan, adus candidat de același Ludovic Orban, mai ales că influența pe care o au astăzi, prin oamenii numiți în aparat, este una majoră.

b. USR simte picajul electoral, însă în Capitală există un nucleu al „nicușoriștilor”, ale căror voturi formațiunea condusă de Cătălin Drulă nu vrea să le piardă prin dezicerea de rezultatele mult sub așteptări ale actualului edil. În plus, la fel ca și în cazul liberalilor, USR are viceprimar și controlează numeroase structuri ale instituției, având acces la decizii, resurse și numeroase posturi pentru echipele partidului. Pe deasupra, recenta apropiere de Ludovic Orban îi îndeamnă la prudență, câtă vreme firele de legătură cu Nicușor Dan sunt încă unele consistente. În fine, eventualele tensiuni din coaliția guvernamentală încă le oferă speranța unei împăcări cu PNL, oricât de puțin probabilă ar părea aceasta azi.

c. PSD contabilizează de pe margine eșecul administrației, așa cum este el perceput de bucureșteni, având deja un candidat anunțat, în persoana fostului primar, Gabriela Firea. Totodată, partidul condus de Marcel Ciolacu lasă permanent în offiside, prin declarațiile liderului său, aliatul de la guvernarea centrală, pe tema lui Nicușor Dan. Situația celor din Kiseleff este win-win în ambele variante: dacă susținerea politică pentru edil se menține, partidul crește în sondaje; dacă PNL va retrage sprijinul politic pentru Nicușor Dan, oamenii social-democraților intră în structurile coordonate de Consiliul General (marile companii ale Municipalității), dar vor reclama și postul de viceprimar al USR.

Greu de prevăzut care va fi deznodământul, însă e clar că problemele - atât administrative, cât și politice - au devenit cronice, iar iarna care urmează va putea fi un catalizator al unor decizii spectaculoase.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.