Reteaua Corect
Adrian Nastase

Cine a introdus apelul de urgenta 112 in Romania?

Scris de Adrian Nastase in 12 februarie 2021 la 13:20, in Social. 675 vizualizari Intra in discutie Taguri112, apel de urgenta, românia shortlinkhttp://crct.ro/nxnO

La data de 11 februarie, în Europa este marcată anual Ziua numărului unic de urgenţă 112, dată instituită în anul 2009 şi dedicată creşterii gradului de conştientizare la nivel comunitar a importanţei acestui serviciu destinat cetăţenilor.

In fiecare zi, aflam de la stirile difuzate de televiziuni, despre diverse apeluri la 112 – pentru incendii, accidente, etc. Apelul de urgenta 112 a devenit o componenta obisnuita a vietii cotidiene. V-ati intrebat insa cum a fost el creat? Si cand? V-ati intrebat cine a introdus sistemul unificat pentru apeluri de urgenta in Romania? Banuiesc ca nu.

Ei bine, trebuie sa marturisesc, cu modestie, ca eu l-am introdus, in 2001..

Numarul unic  112 pentru apelurile de urgenta in retelele de telefonie publica, retelele de telefonie digitale cu sisteme integrate si serviciile de telefonie mobila din Romania a fost introdus prin Hotararea de guvern nr 617 din 27 iunie 2001 (Hotararea privind Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta). Ulterior, prin Ordonanta guvernului nr 18 din 24 ianuarie 2002, a fost reglementata functionarea acestui sistem national  (ordonanta a fost aprobata prin legea 398 din 14 iunie 2002).  Dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, a fost nevoie de anumite ajustari pentru a se face pe deplin compatibil sistemul din Romania cu sistemul european al apelurilor de urgenta.

Aceasta initiativa am formulat-o, in 2001, in cadrul guvernului, dupa o vizita in Statele Unite, unde am vazut, intr-o situatie concreta, cum functioneaza sistemul 911. In Romania, la acea vreme, existau tot felul de numere de telefon speciale, fie pentru pompieri, fie pentru urgente medicale sau pentru politie sau… Realizarea unui sistem integrat, national, unic a reprezentat un castig important pentru persoanele in suferinta, pentru batrani dar si pentru victimile unor accidente. O componenta a unei societati civilizate.

Asa incat, sper ca atunci cand reusiti a iesiti dintr-o situatie critica, sunand la 112, sa va reamintiti si lucrurile bune ale guvernului pe care l-am condus.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.