Reteaua Corect

CIFRELE DEZASTRULUI DIN JUSTITIE – Doua treimi dintre judecatorii din Romania sfideaza legea

Analistul economic Radu Soviani vine cu o statistica tulburatoare despre Justitia din Romania, scrie Luju.ro.

Rezultatele unui model econometric privind proportia judecatorilor din Romania care respecta legea, gandit si aplicat de analistul economic Radu Soviani arata ca 67% dintre judecatorii din Romania nu dau doi bani pe legeAlti 13% dintre judecatori inchid ochii cand vine vorba de aplicarea legii – pe principiul "nu am vazut, nu exista" – iar restul de 20% dintre judecatorii romani ar aplica legea integral. Conform precizarilor analistului Radu Soviani, rezultatele, desi sunt preliminare, arata o imbunatatire in instante, dupa ce "SRI nu a mai acordat protectie tuturor magistratilor din civil furnizori sau colaboratori ai serviciului, prin devoalarea publica a protocoalelor".

Trebuie precizat ca rezultatele prezentate de Radu Soviani pe pagina sa oficiala soviani.com au fost obtinute pentru intervalul de referinta 2015-2019, iar cifrele de mai sus se refera judecata in calea apelului. Totusi, de semnalat este faptul ca in studiul sau, Radu Soviani isi exprima convingere ca rezultatul reprezinta si un efect al lipsei raspunderii magistratilor.

 

 

In analiza sa, Radu Soviani (foto 2) arata ca din modelul econometric aplicat ar putea fi extrase rezultate si in ce priveste proportia procurorilor care nu dau doi bani pe lege. Lucru pe care l-a si facut, insa subliniaza ca nu ar vrea sa faca publice rezultatele intrucat acestea sunt "groaznice""Din model pot fie extrase rezultate si in ceea ce priveste proportia procurorilor care nu dau doi bani pe lege, dar deocamdata nu le fac publice, intrucat rezultatele sunt, realmente, groaznice, si incerc sa vad daca nu s-a strecurat o eroare esentiala".

 

Iata ce precizeaza Radu Soviani:

 

"In premiera va anunt ca lucrez la un model econometric privind proportia judecatorilor din Romania care respecta legea. Rezultatele intermediare ale modelului imi indica faptul ca 33% dintre judecatori respecta legea integral, 17% mai inchid ochii si respecta selectiv legea, iar 50% nu dau doi bani pe lege.

 

Modelul include sentinte in fond si in calea definitiva de atac. In ceea ce priveste calea definitiva de atac, aflata in atentia speciala a SRI, care si-a subordonat institutiile din justitie, situatia este mult mai rea: mai putin de 20% dintre judecatori respecta legea integral, 13% mai inchid ochii si respecta selectiv legea, iar 67% dintre judecatorii din caile definitive nu dau doi bani pe lege. In model am folosit ca variabila dummy subordonarea instantelor de fond sau din calea definitiva fata de SRI, prin protocoale. Economistii stiu ca variabilele dummy sunt folosite in analiza econometrica a seriilor de date pentru a indica prezenta foarte improbabilului, precum razboiul. Nu am gasit o variabila dummy mai buna decat protocoalele ticaloase cu SRI.

 

Modelul, care desigur este criticabil macar pentru motivul ca pana la el nu a mai existat o modelare econometrica a judecatorilor care nu dau doi bani pe lege in Romania si nu exista pana la el o referinta, foloseste o metodologie relativ noua ,,bucket approach” care in alte studii a reusit sa estimeze rezultate care nu au putut fi estimate prin metodele clasice. Spre exemplu in cazul estimarii multiplicatorului fiscal, abordarea narativa si bucket approach a reusit sa estimeze rezultate chiar si pentru economia Romaniei, desi seriile de date sunt grav distorsionate. (...)

 

Ca orice model care foloseste instrumente statistice, derivat dintr-o abordare narativa, si modelul creat de mine este criticabil si prin prisma intervalului de referinta ales (2015-2019), dar rezultatele preliminare indica o sensibila imbunatatire in instantele civile, dupa ce SRI nu a mai acordat protectie tuturor magistratilor din civil furnizori sau colaboratori ai serviciului, prin devoalarea publica a protocoalelor. Am convingere ca, odata ce vor fi lustrati si primii furnizori/colaboratori din justitie ai SRI de catre CNSAS, ponderea judecatorilor care nu dau doi bani lege se va reduce. (...)

 

Concluziv, primele rezultate imi arata ca, in caile definitive, 67% dintre judecatori nu dau doi bani pe lege, 13% respecta selectiv legea si doar 20% o respecta integral. Am convingerea ca la acest rezultat contribuie lipsa reala a raspunderii magistratilor. Vestea buna este ca totusi, 20% dintre judecatori o respecta, integral. (...)

 

Later edit:

 

In Romania sunt aproximativ 4500 de judecatori. Intaresc rezultatele preliminare ale studiului:

 

Un judecator de la Cluj – Cristi Danilet (foto 1). Daca l-am intreba ce se intampla in situatiile cand la motivare is da seama ca a gresit solutia, greu am gasi un alt raspuns decat ca nu da doi bani pe lege, din moment ce a pronuntat o solutie gresita:


  

Un alt judecator, dintr-o alta instanta, judecand pe exceptii si care nu intrase pe fond ,,Oricum ar fi, noi trebuie sa dam termen, pentru ca noi avem doua apeluri, si nu stiu cum le resping”.

 

Un alt judecator, dintr-o alta instanta si care se ghideaza si promoveaza mesajul:,,cunoaste legea ca sa stii cum sa o incalci”. (...)

 

*Cititi aici in continuare dezvaluirile facute de analistul economic Radu Soviani

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.