Reteaua Corect

Cei trei sălbatici

Procurorul sef adjunct al DIICOT Oana Andrea Schmidt-Haineala (foto centru)– cea despre care, culmea, se prefigureaza ca ar urma sa asigure interimatul la sefia Directiei dupa demisia lui Felix Banila – impreuna cu sefa Sectiei de combatere a criminalitatii organizate, Alina Albu (foto dreapta) si cu procurorul George Lucian Patuleanu (foto stanga)– cel care a fost adus direct de la Parchetul Judecatoriei Arad si despre care zilele trecute propagandista Ioana Ene Dogioiu spunea ca "Daniel Horodniceanu urma sa-l dea afara" – ar trebui sa plece din DIICOT, in acelasi timp cu Felix Banila, caci se fac responsabili de criza provocata in dosarul Caracal, scrie Luju.ro.

Lumea Justitiei a intrat in posesia Ordonantei din 26 august 2019 semnate de Oana Haineala, Alina Albu si George Patuleanu, emise in dosarul nr. 2491/D/P/2019 – cunoscut ca dosarul Caracal – prin care cei trei "magnifici" au decis amendarea mamei Luizei Melencu, Monica Melencu, pentru "savarsirea abaterii judiciare prevazute de articolul 283 alin. 2 Cod procedura penala".

 

 

Mai exact, este vorba despre amenda scandaloasa in cuantum de 5.000 lei pe care Haineala, Albu si Patuleanu au aplicat-o Monicai Melencu pentru ca nu s-a prezentat in fata procurorilor DIICOT atunci cand a fost chemata. Conform prevederilor art. 283 alin. 2 CPP, amenda i-a fost aplicata Monicai Melencu pentru ca a lipsit nejustificat atunci cand a fost chemata sa dea declaratii ori a parasit fara permisiune ori fara un motiv intemeiat locul unde urma sa fie audiata. Halucinant este ca, stiindu-se situatia materiala a familiei Melencu, oricum greu incercata de lipsa Luizei Melencu, procurorii Haineala, Albu si Patuleanu au decis sa aplice amenda maxima mamei tinerei din Caracal, desi aveau posiblitatea legala de a dispune, daca tot voiau sa amendeze, suma minima de 250 lei.

Ca sa nu mai vorbim despre statutul pe care membrii familiei Luizei Melencu il au din punct de vedere legal, acestia fiind victime, calitate fata de care procurorii trebuia sa ia masuri speciale de protectie psihica si fizica, inclusiv de consiliere psihologica. Legea interzice de altfel audierea victimelor si a martorilor in stari de tulburare psihica, procurorii fiind obligati sa intrerupta orice audiere atunci cand observa ca persoana se afla intr-o stare emotionala extrema. Or, in ordonanta procurorii vorbeste despre declaratiile Monicai Melencu date la televizor din care o tara intreaga a putut vedea si auzi starea psihica deplorabila a acesteia, care acuza procurorii DIICOT ca vor sa musamalizeze ancheta - situatie fata de care persoana nu putea fi obligata sa se supuna unor proceduri judiciare fara consiliere psihologica si fara prezenta unui medic care sa garanteze ca poate fi audiata fara a i se pune sanatatea in pericol. Amintim ca dupa trimiterea mascatilor la domiciliul Monicai Melencu si lesinul mamei Luizei si ducerea la spital a sa si a tatalui sau, un doctor de la spitalul de urgenta a declarat presei ca cei doi sunt intr-o stare de epuizare fizica si psihica si ca sanatatea le este in mare pericol, medicul respectiv minunandu-se cum de au rezistat pana acum. In cele din urma insa, cei trei magnifici de la DIICOT au dat amenda fara sa tina cont ca mama Luizei nu avea nici starea psihica si fizica si nici posibilitatea de a se deplasa in Capitala, asa cum nu au luat in calcul sa le puna acestora la dispozitie un mijloc de transport pana in Bucuresti care sa le asigure prezenta in fata organelor penale.

 

Iata ce prevede art. 283 alin. 2 CPP:

 

"Lipsa nejustificata a martorului, precum și a persoanei vatamate, partii civile sau partii civilmente responsabile, chemate sa dea declaratii, sau parasirea, fara permisiune ori fara un motiv intemeiat, a locului unde urmeaza a fi audiate se sanctioneaza cu amenda judiciara de la 250 lei la 5.000 lei".

 

Despre aceasta Ordontanta stia si proaspatul demisionar Felix Banila, caci acesta, in calitate de sef al DIICOT, a fost cel care i-a transmis Monicai Melencu ordonanta de amendare cu 5.000 lei pentru neprezentare in fata procurorilor Directiei (vezi facsimil).

 

 

 

Ce sa vedeti, vineri, 27 septembrie 2019, cand politistii trimisi de DIICOT s-au dus cu duba de jandarmi sa o ia cu forta pe Monica Melencu pentru recoltarea de probe ADN, au refuzat sa prezinte ordonanta pe care o prezentam mai jos, precum si Hotararea judecatoreasca obtinuta de DIICOT care incuviinta administrarea acestei probe. Politistul DIICOT a mintit familia ca va prezenta Ordonanta si Hotararea si s-a limitat doar la a flutura mandatul de aducere cu insotitor si cu drept de patrundere in domiciliu

In fata acestei situatii este necesar ca presedintele Iohannis, care i-a cerut din deal de la Cotroceni demisia procurorului sef DIICOT, sa revina asupra declaratiilor si, astfel cum a cerut demisia lui Banila, sa o solicite si pe a celor 3 procurori care au dispus amendarea mamei Luizei.

Mai mult pe Luju.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.