Reteaua Corect
Andrei Marga

Ce ne uneste?

Scris de Andrei Marga in 07 iunie 2011 la 15:24, in Social. 109 vizualizari Intra in discutie Taguricriza, criza econimica, societatea romaneasca shortlinkhttp://crct.ro/nfYb

Societatea romaneasca de astazi se afla in cea mai grava criza din istoria moderna a tarii: o criza economica (agravata de o subproductie si o subfolosire a resurselor, ambele fara precedent!), o criza a capacitatii administrative, o criza a calificarii liderilor, o criza de motivatie, o criza de incredere in propriile forte si o criza a orizontului.

Este o criza cu cauze eminamente indigene (chiar daca investitiile externe de capital si restrangerea unor piete din alte tari au avut o influenta). Multi cetateni sunt in situatie dificila, chiar dramatica, si recurg la solutia extrema: emigrarea. Marea majoritate dezaproba politica dusa de autoritatile actuale si isi exprima difuz nemultumirea: in sondaje, in scrisori, in forme de protest.

Criza fiind atat de ramificata si de profunda, iar nemultumirea atat de extinsa, cu solutii extreme, la noi capata sens intrebarea: in definitiv, ce ne tine laolalta ca romani? Ce ne uneste, dincolo de firestile si cunoscutele diferente?

Intrebarea s-a pus in societati mature, precum cea a Germaniei, in contextul reangajarii pentru performante in era globalizarii. Cartea Was eint uns? Verständnis der Gesellschaft über gemeinsame Grundlagen (Herder, Freiburg, Basel, Wien, 2008), coordonata de crestin-democratul Bernhard Vogel, era sinteza unei rodnice discutii. La noi ar trebui sa punem intrebarea in contextul unei crize care deja este amenintatoare nu doar pentru identitatea proprie, ci si pentru functionarea democratica a statului (vedem bine ca in jur prolifereaza o asa-zisa "gandire de dreapta", care nu prea are nimic in comun cu libertatea, onoarea, competitia onesta, dedicarea catre cauze publice si alte valori ale dreptei rezonabile, ci se cufunda in mlastina dreptei extreme a anilor douazeci!). Imi pun intrebarea si schitez un raspuns, in spatiul aflat la dispozitie, un raspuns constand in cateva repere, luate din literatura internationala a temei.

Cel care a abordat direct tema a fost, intre primii, Ernst Renan, cu o cunoscuta conferinta prezentata la Sorbona, sub titlul Ce este o natiune? (1882). Teza sa era ca natiunea se constituie prin vointa cetatenilor, intr-un "plebiscit cotidian". In preajma Primului Razboi Mondial a castigat teren o alta optica: "dusmanul din afara" este cel care ne obliga la unire, spuneau liderii de atunci. Ortega y Gasset considera ca suntem uniti, in diferite tari europene, mai mult de o mostenire europeana decat de una strict nationala. Mai recent, Ernst Wolfgang Böckenförde (Die Entstehung des Staates als Vorgang der Säkularisation, 1967) a atras atentia asupra faptului ca, in consecinta iluminismului si a expansiunii gandirii critice, unitatea oamenilor intr-o societate are componente mai curand subiective, de natura convingerilor. Unitatea oamenilor presupune o legatura spirituala, cum deja Hegel o anticipa. Hans Küng (Was hält Europa zusammen?, 2008) atrage atentia asupra a ceea ce afecteaza unitatea Europei si o divizeaza: "fundamentalismul religios", "moralismul rigorist", "pluralismul arbitrar al postmodernitatii".

Mai mult in Ziua de Cluj

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.