Reteaua Corect

Ce măsuri a propus Ciolacu în coaliție

Scris de newsreporter in 25 aprilie 2023 la 11:23, in Social. 301 vizualizari Intra in discutie Taguribugetar, ciolacu, masuri, pensie, salariu, supraimpozitare shortlinkhttp://crct.ro/nBdQ

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, și-a explicat, marți, propunerea făcută în coaliție de impozitare suplimentară, progresivă, a veniturilor angajaților de la stat care cumulează pensia cu salariul și care depășesc venitul președintelui României, de aproximativ 25.000 de lei brut pe lună. El a susținut că măsura ar viza doar bugetarii, nefiind în discuție la acest moment și pentru mediul privat, scrie HotNews.

Ciolacu și-a explicat marți, propunerea făcută în coaliție, susținând că este o „abordare corectă și profesionistă”, fiind vizat de această supraimpozitare doar cumulul de pensie cu salariu, care depășește salariul brut al președintelui României.

Ciolacu susține că supraimpozitarea ar viza numai cumulul de salariu şi pensie specială

  • „Vorbim numai de cumulul de salariu şi pensie specială și numai de zona bugetară.
  • În acel moment, dacă prin acel cumul depăşeşti salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii, dacă e constituţional, cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului.
  • În lege nu poţi să treci numai pe cei care au şi componentă specială în pensie, nu poţi interzice numai la unii. Eu cred că abordarea corectă e zona de impozitare pe praguri”, a declarat Ciolacu.

El a spus că Ministerul Muncii va face o analiză pentru a stabili câți bugetari ar fi în acestă situație, adică au venituri cumulate - pensie și salariu - peste 25.000 de lei brut.

„Nu s-a discutat despre zona de privat”

Liderul PSD a insistat că „zona de privat nu a fost discutată”, măsura fiind propusă numai pentru angajații care cumulează venituri de la stat: „A fost vorba numai de veniturile de la statul român. Dacă ești pensionar de la statul român și ești și angajat la stat”.

Întrebat de jurnaliști dacă o astfel măsură care să vizeze doar bugetarii ar fi constituțională, Marcel Ciolacu a susținut că „astfel de analize țin de resortul Ministerului Justiției”.

Legat de o măsură care să vizeze interzicerea cumulului pensie-salariu la stat, liderul PSD a spus că aceasta nu este luată în calcul pentru că ar fi neconstituțională:

  • „Sunt două drepturi fundamentale în Constituție: dreptul la muncă și dreptul la pensie. Legiuitorul nu poate să ia niciunul din aceste drepturi. În niciun caz nu puteam prin ordonanță să interzicem cumulul (...)
  • Au fost mai multe discuţii privind constituţionalitatea acestui demers. Atunci am discutat mai multe variante.
  • Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul. Dacă ai o pensie de 2.000 de lei şi eşti şi portar la o primărie, eu nu pot lua dreptul acelui om să-şi acopere minimum necesar familiei”.

El a susținut că o astfel de abordare este una „serioasă si aplicată: „Trebuie să ne hotărâm în ce direcție vrem să ducem România”.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.