Reteaua Corect

Ce crede Augustin Zegrean despre OUG pe Legile Justiției

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, susține că OUG pentru legile justiției a inflamat foarte tare spiritele pentru prevederea cu cei 10 ani de experiență pentru procurorii DIICOT și DNA, dar el susține că legea civilă nu operează retroactiv și actualii procurori DIICOT și DNA nu vor fi afectați. În schimb, Zegrean atrage atenția că prevederea care le dă posibilitatea judecătorilor să se pensioneze anticipat ne duce pe drumul bătătorit de Polonia, relatează Știripesurse.ro.

”Eu cred că spaima este prea mare pentru acest OUG. Eu nu cred că cineva o să le spună procurorilor de la DNA și DIICOT, vizați de OUG, să plece acasă că nu au 10 ani de experiență și nu se mai califică. Ei au fost numiți pe posturile respective în baza unui concurs și au respectat cerințele legii din acel moment. Aici nu vorbim de detașați, cu ei este altă situație, noi vorbim de titulari. În plus, trebuie să înțelegem că legea civilă dispune numai pe viitor, iar oamenilor ăstora nu poți să le spui ”de mâine nu mai vi la servici” că o să înceapă, pe bună dreptate, acțiuni în instanță. Oamenilor ăstora nu poți să le spui să plece acasă sau de unde au venit, că nu mai au unde să meargă. Posturile s-au ocupat la parchetele de unde au venit și nu mai au de ales decât să plece acasă. Această condiție de 10 ani experiență se va aplica doar celor care vor dori pe viitor să ajungă la DIICOT, DNA etc.

Dacă se va pune presiune asupra procurorilor deja existenți, atunci se poate ajunge cu procese în instanță, iar de acolo se poate invoca inclusiv o excepție de neconstituționalitate și OUG va ajunge la Curtea Constituțională, unde judecătorii vor decide. Ce vor decide, asta nu pot să știu dinainte, că nici când eram președinte nu știam dinainte.

În al doilea rând, Parlamentul poate lua rapid în discuție legea de aprobare a OUG și să corecteze ceea ce este corectat. Eu vă explic juridic ce se poate face, nu mă implic în disputele politice, pe alea le discut eu cu mine. Din Parlament se poate ajunge din nou la Curtea Constituțională. Ca să nu mai spun că Avocatul Poporului poate ataca această OUG la Curte. Deci variante sunt”, a declarat Augustin Zegrean, pentru STIRIPESURSE.RO.

Fostul președinte CCR atrage atenția că România poate urma drumul Poloniei, dacă judecătorii vor fi forțați să se pensioneze.

”Altceva aș dori să remarc, însă. Noi, că vrem, că nu vrem, urmăm îndeaproape exemplul Poloniei. Au fost procurorii, urmează ICCJ. Și acolo au trimis în pensie judecători, a protestat lumea, dar ei eu făcut tot ceea ce au dorit să facă. Văd că și la noi, deocamdată doar se oferă posibilitatea judecătorilor să iasă la pensie, nu sunt forțați, dar să nu ajungem într-o situație de genul în care li se spune judecătorilor că ”nu-i așa că mai bine ieși la pensie”, a mai spus Zegrean.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.