Reteaua Corect

Ce ascund datele complete despre vaccinare

Scris de newsreporter in 11 martie 2021 la 10:57, in Social. 413 vizualizari Intra in discutie Taguridate, doze, sttaistici, vaccinare shortlinkhttp://crct.ro/nxvD

Recorder a obținut, din surse oficiale, statisticile complete despre dozele de vaccin administrate în România până pe data de 5 martie. Datele arată că:

  • Peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia națională de vaccinare.
  • Peste 4.000 dintre acestea sunt persoane din etapa a III-a (populația generală), care au fost imunizate în locul bolnavilor cronici, al bătrânilor de peste 65 de ani și chiar înaintea unor cadre medicale.
  • Cele mai flagrante situații sunt la centrele de vaccinare de la Institutul „Matei Balș“ și la Centrul Militar Casa Armatei din Focșani. La „Balș“ s-au vaccinat 131 de persoane din etapa a III-a încă din data de 4 ianuarie, când campania de vaccinare începuse abia de câteva zile și în România mai erau zeci de mii de cadre medicale care așteptau vaccinul.
  • La Casa Armatei din Focșani, s-au vaccinat peste 100 de persoane din etapa a III-a, iar directorul Spitalului Militar de care aparține centrul de vaccinare admite că e vorba de rude ale cadrelor militare.
  • Altă situație care ridică semne de întrebare s-a petrecut la Spitalul „Agrippa Ionescu” din București. Pe 31 decembrie 2020, aici s-au vaccinat 13 persoane încadrate în categoria II B (lucrători esențiali), deși la acea dată vaccinarea era deschisă doar cadrelor medicale. Cei 13 vaccinați au fost înregistrați în sistem ca „personal în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională”. Spitalul „Agrippa Ionescu” aparține Serviciului Român de Informații.
  • Fără a fi un fenomen de proporții, vaccinarea peste rând a fost prezentă pe tot parcursul campaniei de imunizare și s-a practicat inclusiv în centrele speciale ale instituțiilor de forță care ar fi trebuit să vegheze la respectarea strictă a regulilor impuse de strategia națională de vaccinare.

Recorder a încercat să obțină informații detaliate despre vaccinurile administrate în toate centrele din țară încă de la jumătatea lunii februarie, când am trimis o solicitare către Centrul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV), condus de colonelul Valeriu Gheorghiță.

Nu am primit niciun răspuns timp de aproape o lună, așa că, la sfârșitul săptămânii trecute, ne-am adresat Ministerului Sănătății. Am ales această cale deoarece Ministerul tocmai avusese un puseu de transparență. Pe 5 martie, publicase, pe portalul de date deschise al Guvernului, o serie de informații oficiale despre testele COVID făcute în fiecare județ și despre vaccinurile anti-COVID administrate în fiecare centru din țară. Datele acopereau doar perioada 1-4 martie. La scurt timp, au fost actualizate și cu datele din 5 martie, după care au stârnit un scandal uriaș în Guvern, iar transparența s-a oprit brusc. Premierul Florin Cîțu a anunțat că ar putea trimite Corpul de Control la Ministerul Sănătății deoarece a fost sesizat cu privire la publicarea datelor despre vaccinare. Într-o postare pe Facebook, premierul a sugerat că sesizarea a venit din partea instituțiilor din zona securității naționale, care nu și-ar fi dat avizul pentru publicarea datelor.

Înainte ca toate aceste instituții să intre în panică doar pentru transparentizarea informațiilor din perioada 1-5 martie, Ministerul Sănătății apucase să ne răspundă la solicitare oferindu-ne datele complete din perioada 27 decembrie 2020 – 5 martie 2021, adică de pe tot parcursul campaniei de vaccinare din România.

Continuarea pe recorder.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.