Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

CCR ȘI O ȘEDINȚĂ FIERBINTE – MAI VINE O BOMBĂ ÎN SCANDALUL PRESCRIPȚIILOR?

Scris de Bogdan Tiberiu Iacob in 20 septembrie 2022 la 09:48, in Social. 414 vizualizari Intra in discutie Taguriccr, prescriptie, sedinta shortlinkhttp://crct.ro/nAbO

Pe 26 mai, CCR a dat o sentință care a răvășit justiția, prin care un articol cu greutate din Codul penal, privind termenele de prescripție, era declarat neconstituțional, ceea ce a dus la eliberarea unor condamnați din închisoare și la clasarea unor dosare. Pe de altă parte, diverse instanțe nu au ținut cont de decizie, apărînd o situație de haos care urmează a fi tranșată printr-o decizie a ÎCCJ, pe 25 octombrie. Doar că pînă atunci apare o conjunctură neașteptată, care ar putea produce o nouă bombă la CCR.

Decizia Curții Constituționale din 26 mai a venit în urma a cîteva zeci de solicitări din partea unor inculpați; judecătorii au selectat cîteva dintre cererile respective, le-au conexat în cadrul unei ședințe și s-au pronunțat.

Aflăm acum că pe 6 octombrie, CCR va judeca din nou o serie de cereri mai vechi privind același articol. Ce ar putea însemna asta?
Scenariul cel mai plauzibil este că judecătorii vor respinge ca devenite inadmisibile solicitările dat fiind că deja există o pronunțare pe caz.
Numai că, experți în domeniu contactați de Inpolitics susțin că e posibilă apariția unui subterfugiu, mai precis ca în considerațiile care vor însoți decizia de respingere judecătorii să strecoare anumite elemente care să vină în întîmpinarea, de facto, a deciziei pe care ÎCCJ o va lua pe 25 octombrie.
Elemente care pot facilita o decizie a Înaltei Curții în sensul păstrării nealterate a termenelor de prescripție, ori pot, dimpotrivă, reteza din fașă orice tentativă a ÎCCJ de a face asta.

Înalta Curte trebuie să se pronunțe la data respectivă, reamintim, în legătură cu posibila retroactivare a deciziilor CCR privind prescripția. Mai multe instanțe au cerut Înaltei Curți să stabilească dacă deciziile CCR privind prescripția retroactivează pe principiul legii penale celei mai favorabile.

Teoretic vorbind e posibilă și o nouă decizie a CCR, care să difere de cea din luna mai. Ar fi aberant, dar există deja precedente în care Curtea, într-o componență, a dat pe aceeași speță o decizie diferită de una anterioară, dată de alți judecători.

Ceea ce e demn de atenție e timingul: ședința CCR din 6 octombrie are loc exact în intervalul necesar pronunțării și chiar al publicării motivării înainte de ședința ÎCCJ.

Simplă coincidență?

Contactat de Inpolitics, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, spune că orice ar fi, Înalta Curte de Casație și Justiție nu poate altera decizia CCR, pentru că nu are acest drept.

”Dacă ÎCCJ, ipotetic vorbind, ar lua o asemenea decizie, toți cei care au sesizat CCR legat de neconstituționalitatea art.155 alin.1 din Codul penal vor putea face noi sesizări, ar însemna ca judecătorii să se pronunțe a treia oară pe același caz, ceea ce nu ar fi în regulă. ÎCCJ nu are, oricum, dreptul de a se pronunța pe deciziile CCR și nici să le ”ajusteze” prin diferite interpretări. Poate doar să transmită instanțelor cum trebuie judecat în contextul deciziilor CCR. Oricum, eu, unul, sunt de părere că instanțele ar trebui să judece în prezent cauzele în care se ridică problema termenelor de prescripție și să nu aștepte decizia ÎCCJ din 25 octombrie, dar e decizia magistraților, desigur”.

Zegrean e și el de acord că, în principiu, pe 6 octombrie CCR va declara ca inadmisibile solicitările privind art.155, datorită clarificării situației prin decizia din 26 mai a.c.

Reamintim că, în timp ce diverse instanțe din țară au judecat procese ținînd cont de decizia CCR, altele au decis să aștepte îndrumările ÎCCJ din octombrie. Între acestea din urmă, Curtea de Apel București, care, într-o misterioasă ședință de taină la care nu e clar nici pînă azi cine a participat și votat, a decis să oprească toate procesele implicînd prescripția pînă la decizia ÎCCJ. (Bogdan Tiberiu Iacob)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.