Reteaua Corect

CCR dezbate mai devreme sesizarile in cazul Dan Sova, pe 8 aprilie

Scris de newsreporter in 27 martie 2015 la 13:56, in Social. 17 vizualizari Intra in discutie TaguriCurtea Constitutionala a Romaniei, dan sova shortlinkhttp://crct.ro/nlcQ

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a stabilit vineri sa dezbata pe 8 aprilie sesizarile trimise de presedintele Klaus Iohannis si PNL cu privire la solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala in legatura cu votul dat de Senat in cazul solicitarii de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova, informeaza Agerpres.

Sursa imagine: caleaeuropeana.ro

Initial, CCR stabilise pentru 22 aprilie termenul pentru solutionarea celor doua sesizari.

Presedintele Klaus Iohannis i-a trimis joi presedintelui CCR, Augustin Zegrean, o cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Ministerul Public — Parchetul de pe langa ICCJ si CSM si Parlament cu privire la omisiunea Camerei si Senatului de a pune in acord dispozitiile legale cu Constitutia in ceea ce priveste majoritatea necesara adoptarii hotararilor de incuviintare a cererilor de retinere sau arestare a unui parlamentar.

Seful statului considera ca atitudinea Parlamentului in cazuri precum cel al senatorului Dan Sova a condus la un blocaj institutional prin imposibilitatea desfasurarii procedurilor judiciare si a infaptuirii actului de justitie.

"Va solicit sa constatati existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public — Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte, conflict ivit ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune in acord dispozitiile legale cu Constitutia in ceea ce priveste majoritatea necesara adoptarii hotararilor de incuviintare a cererilor de retinere/arestare a unui deputat/senator, cu consecinta blocarii activitatii puterii judecatoresti", afirma Iohannis in cererea transmisa presedintelui CCR.

Presedintele indica faptul ca pe 25 martie pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor a fost inscrisa cererea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a deputatului Theodor Nicolescu aprobata cu 174 de voturi pentru si 99 de voturi impotriva, hotararea fiind adoptata in conformitate cu prevederile art. 76 alin. (2) din Constitutie. La aceeasi data, pe ordinea de zi a Senatului au fost inscrise doua cereri de incuviintare a retinerii si arestarii preventive pentru doi senatori, Darius Valcov si Dan Sova. Iohannis aminteste ca cererea referitoare la Darius Valcov a intrunit 97 de voturi pentru si 48 de voturi impotriva, 5 fiind anulate iar hotararea a fost adoptata in conformitate cu prevederile art. 76 alin. (1) din Constitutie.

De asemenea, supusa la vot, cererea referitoare la senatorul Dan Sova a primit 79 de voturi pentru, 67 de voturi contra si 5 au fost anulate si, motivat de faptul ca nu a intrunit voturile senatorilor, aceasta cerere a fost respinsa.

"Aplicarea diferita a normelor legale si regulamentare referitoare la majoritatea necesara incuviintarii acestor cereri a creat un statut juridic diferentiat intre deputati si senatori, fapt ce contravine prevederilor Art. 69-72 coroborate cu cele ale Art. 65 alin. (2) lit. j) si ale Art. 73 alin. (3) lit. c) din Constitutie, republicata, ce consacra un statut nediferentiat deputatilor fata de senatori. In mod concret, in timp ce la Camera Deputatilor, asupra cererilor de incuviintare a retinerii si/sau arestarii preventive a unor deputati s-a hotarat, potrivit Art. 195 alin. (8) din Regulament, cu votul majoritatii deputatilor prezenti, la Senat, asupra cererilor de incuviintare a retinerii si/sau arestarii preventive a unor senatori s-a hotarat, potrivit Art. 173 din Regulamentul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor. In acest mod, una dintre cererile mentionate a fost respinsa de Senat, pe motiv ca acestea nu au intrunit numarul de voturi necesare adoptarii", precizeaza Iohannis.

Pe de alta parte, la CCR a fost depusa si o sesizare din partea PNL in cazul Dan Sova.

"Solicitam sa se constate neconstitutionalitatea art. 173 din Regulamentul Senatului, in care se prevede ca Senatul decide cu votul secret al majoritatii membrilor sai. Solicitam CCR sa constate neconstitutionalitatea deciziei Senatului privitor la rezultatul votului in cazul Sova si sa decida ca s-a intrunit numarul necesar de voturi pentru aprobarea cererii, stabilit in conformitate cu articolul 2 din Constitutie, care stipuleaza ca hotararile se aproba cu majoritatea deputatilor sau senatorilor prezenti", a declarat joi Ludovic Orban.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.