Reteaua Corect

CCR a decis în unanimitate: Renate Weber rămâne Avocatul Poporului

Lovitură cumplită pentru regimul Iohannis-Cîțu-Orban: Curtea Constituțională a decis în unanimitate că revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului e neconstituțională și a dispus revenirea acesteia în funcție, scrie Inpolitics.

”Curtea a reținut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancțiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare și după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea și să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanțe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condițiile art.21 din Constituție referitor la liberul acces la justiție.

Or, întemeindu-se pe dispoziții legale care nu asigură garanțiile de independență ale Avocatului Poporului în raport cu alte autorități publice, dispoziții cărora Parlamentul le-a atribuit o altă interpretare decât cea care rezultă din conținutul lor normativ, Hotărârea Parlamentului României nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului încalcă dispoziţiile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) și (5) care consacră principiul statului de drept și principiul legalităţii şi al supremaţiei Legii fundamentale, precum și dispozițiile art.9 alin.(2) din Legea nr.35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.

Curtea a constatat că, întrucât actul de revocare este neconstituțional, acesta încetează să mai producă efecte juridice. Prin urmare, în temeiul art.147 alin.(4) din Constituție, care consacră caracterul general obligatoriu și efectele pentru viitor ale deciziilor Curții Constituționale, Curtea menționează că, de la data publicării deciziei sale în Monitorul Oficial al României, doamna Renate Weber își reia calitatea de Avocat al Poporului, urmând a-și exercita mandatul constituțional pentru care a fost numită. Decizia este definitivă şi general obligatorie.” se arată în comunicatul CCR.

Nelegalitatea procedurii de demitere a Avocatului Poporului e susținută de voturile a zece judecători ai CCR.
O să întrebați cum e posibil, Curtea avînd doar nouă membri?
Simplu: aceeași poziție a avut-o în 2012 și judecătoarea Iulia Motoc, atunci cînd, într-o speță identică, regimul PNL+PSD a demis Avocatul Poporului, iar opoziția a făcut o sesizare de neconstituționalitate, respinsă de CCR ca inadmisibilă.

”Având în vedere importanţa instituţiei Avocatului Poporului într-un stat de drept, instituţie menită să apere drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, considerăm că sesizarea trebuia admisă. În mod evident revocarea Avocatului Poporului, prin Hotărârea Parlamentului nr. 32 din 3 iulie 2012, afectează valori şi principii constituţionale în sensul reţinut de Curte prin Decizia nr. 727 din 9 iulie 2012. Dacă revocarea Avocatului Poporului nu ar afecta principii şi valori constituţionale fundamentale sensul dispozitivului din Decizia nr. 727 din 9 iulie 2012 ar fi lipsit de conţinut.
Considerăm că Avocatul Poporului şi-a exercitat cu bună – credinţă atribuţiile reglementate de Constituţie şi a respectat dispoziţiile Legii nr. 35/1997. Sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului nr. 32 din 3 iulie 2012 pentru revocarea domnului Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului trebuia admisă şi considerată întemeiată.” scria judecătoarea Motoc în opinia separată.

Așadar, zece judecători ai CCR au declarat procedura de demitere a Avocatului Poporului ca neconstituțională. Jumătate dintre politicienii care au considerat la fel pe atunci, cei din PDL, se regăsesc azi în PNL-ul plesnit zdravăn peste bot de CCR. Interesant de urmărit dacă în eventuale comentarii, pedeliștii de ieri, liberalii de azi, își vor fi schimbat, acum, pozițiile. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE:
Judecătorul CEDO, Iulia Motoc, susține decizia CCR

La cîteva ore după postarea articolului, judecătorul român de la CEDO, Iulia Motoc, a declarat că susține decizia CCR, prin care s-a decis că revocarea Avocatului Poporului a fost neconstituțională.
Iulia Motoc amintește, conform Mediafax, că a fost, în 2012, singurul judecător al Curții Constituționale care a avut o opinie contrară într-o speță similară.
„Când o opinie cândva minoritară devine cea majoritară. Am fost singurul judecător al CCR care în 2012 am formulat o opinie invocând principiul stabilității acestei instituții fundamentale pentru Statul de drept. În 2012 au fost circumstanțe dificile pentru Curtea Constituțională și îmi amintesc că decizia a fost adoptată spre dimineața, după un șir lung de decizii foarte dificile”, a scris pe Facebook, Iulia Motoc.

Inpolitics

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.