Potrivit sursei citate, ascensiunea politică a Evei Kaili a început în 2006, când a fost aleasă consilier local în Salonic, din partea grupului social-democrat al ministrului Securităţii de mai târziu, Spiros Vougias, profesor universitar, care a şi descoperit-o pe tânăra speranţă.
La vremea respectivă, tânăra socialistă a fost cel mai tânăr consilier local din istoria oraşului. "În plus, este şi cea mai frumoasă consilieră locală", scria ziarul elen Proto Thema.
La alegerile parlamentare din 2004, Eva Kaili a câştigat un mandat pentru socialişti, devenind cea mai tânără deputată din istoria Greciei. A fost o surpriză uriaşă. Dar s-a văzut nevoită să renunţe la mandat fiindcă, potrivit legii electorale, liderul partidului, Papandreu, a avut voie să candideze în mai multe circumscripţii şi să se decidă pe care o alege abia după publicarea rezultatului. Surprinzător, el s-a decis pentru circumscripţia Salonic, astfel că Eva Kaili a trebuit să-i facă loc.
Pentru o scurtă vreme, Eva Kaili a urmat o carieră în televiziune, dar la alegerile din 2007 a intrat în Parlamentul Greciei, aleasă din partea PASOK.
După ce premierul Giorgos Papandreu a anunţat un referendum privind măsurile de austeritate cerute de creditori, fiind mustrat pentru asta de partenerii din UE, s-a ajuns la o ruptură cu ministrul de Finanţe, Evangelos Venizelos. Surprinzător, Kaili i-a luat partea lui Venizelos, atrăgând asupra sa mânia tuturor socialiştilor cu vechime. Într-o şedinţă de criză a grupului parlamentar socialist, secretarul general al PASOK, Sokrates Xinidis, a calificat-o pe tânăra deputată drept "curvă".
Iar premierul Papandreu nu a considerat că trebuie să intervină. Deşi Kaili a cerut o procedură disciplinară în interiorul partidului, acest groaznic atac a rămas până astăzi nesancţionat. Dar măcar atât: Xinidis a părăsit între timp scena politică. Într-un interviu acordat mai târziu cotidianului To Vima, Kaili a subliniat că Xinidis ar fi trebuit în primul rând să ceară iertare propriilor sale alegătoare.
Pasul în politica europeană
La alegerile europarlamentare din 2014, socialista s-a mutat la Bruxelles, ca deputată din partea PASOK. Adesea, europarlamentarii eleni se străduiesc să devină membri ai prestigioasei Comisii pentru Politică Externă. Kaili s-a orientat însă spre Comisia pentru Industrie şi Comerţ. Ea s-a ocupat şi de digitalizare, electromobilitate sau geo-blocking, fiind în ultima vreme preşedintă a influentului grup de coordonare a ştiinţei şi tehnologiei viitorului (STOA). În ianuarie 2022, grecoaica a fost aleasă cu largă majoritate în funcţia de vicepreşedintă a Parlamentului European.
Un alt reprezentant al PASOK la Bruxelles este Nikos Andrulakis, un tânăr inginer din Creta. Cei doi sunt cât se poate de diferiţi. Andrulakis provine dintr-o famiie modestă, pare la prima vedere reţinut şi pledează pentru o reîntoarcere la agenda socialistă tradiţională. Dar a dovedit cel târziu în decembrie 2021 că şi el este dotat cu un talent politic ieşit din comun. La sfârşitul anului trecut, Andrulakis a fost ales preşedinte al socialiştilor eleni, reuşind să se impună până şi în faţa fostului premier Papandreu.
După ce au devenit cunoscute recentele acuzaţii de corupţie, şeful socialiştilor a acţionat rapid, dând-o afară pe Kaili din partid şi calificând-o drept "cal troian al conservatorilor" care se află la guvernare la Atena. Acuzaţiile de corupţie au umplut paharul, a declarat Andrulakis pentru postul tv Alpha, de la Atena, fără a intra în detalii. El a evitat să comenteze dacă acuzaţiile i se par îndreptăţite sau nu. Dar a conchis: "Nu sunt judecător, nu ştiu, dar a trebuit să iau o decizie pentru a proteja partidul nostru."
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.