Reteaua Corect
Adrian Severin

Când informația falsă constă în prezentarea informației corecte drept neadevărată

Scris de Adrian Severin in 04 august 2020 la 10:10, in Social. 598 vizualizari Intra in discutie Taguriberlin, facebook, informatie falsa shortlinkhttp://crct.ro/nwsW

Găsiți pe această pagină, ceva mai jos, articolul meu intitulat “Protest și diversiune”, publicat ieri, 2 august 2020.La finele articolului am așezat două fotografii, pe care le-am explicat printr-un Post Scriptum. Ele se regăsesc pe toate paginile de știri ale presei germane și internaționale.

Cu câteva ore în urmă Facebook a acoperit pozele respective adăugând următoarea inscripție: “informații false; conținut verificat de instituții independente de verificare a informațiilor”. Cenzura funcționează, deci, cu nestăvilită energie!

Așadar, așa zisa “informație falsă” nu constă în ceea ce am scris eu, ci în ceea ce se vede în fotografii. Este drept, însă, că, așa cum spune proverbul, mai bine să vezi o dată decât să auzi de o mie de ori. Cuvintele mele pot fi răstălmăcite sau pur și simplu puse pe seama imaginației mele. Fotografiile pot fi evaluate direct de fiecare cititor și convingerea acestuia este apoi greu de zdruncinat.
Sunt cât se poate de sensibil la ideea că o înregistrare video (fotografie sau film) poate fi trucată. Eu însumi am fost victima unor asemenea trucaje și, culmea, cei ce azi se îndoiesc de orice dovadă constând în fotografii sau filme care le contrazic prejudecățile sau afirmațiile, nu au avut nici o îndoială atunci când aceleași mijloace au fost folosite pentru a mă compromite pe mine. De aceea încerc să verific imaginile puse în circulație de presă sau agențiile de știri.
Să vedem cum stau lucrurile de astă dată. Avem de a face, deci, cu două fotografii, cu două instantanee. Amândouă arată un fragment dintr-o demonstrație de mare amploare. Fragmentul respectiv a fost imortalizat în același spațiu.
Ce poate fi fals aici? Sunt pozele trucate, editate, contrafăcute? Ele au fost puse în circulație de agențiile de presă germane. Fiecare poate fi comparată cu altele făcute în același loc de agenții de presă sau posturi de televiziune din numeroase alte țări.
Cele două poze au fost făcute însă cu ocazii și la date diferite.
Una este realizată la o mare paradă desfășurată în legătură cu un concert de muzică tehno care are loc anual la Berlin. E greu să spui că aceasta este trucată, deoarece, așa cum este indicat chiar pe fotografie, datează din 2001. Ea a fost făcută atunci, fapt care poate fi verificat de oricine intră în băncile de date publice, și nimeni nu avea interesul să o falsifice cu 19 ani în urmă.
Cea de a doua poză datează din ziua de 1 august anul curent și eu unul am luat-o din ceea ce a publicat agenția germană DW. Să fi pus pe piață DW un fals? De ce? Ce interes a avut? Dacă a făcut-o, înseamnă că presa germană are o gravă problemă.
Cam atât despre poze. Pe fiecare dintre ele, așa cum apar pe pagina mea de fb, dar și la adresele unor publicații respectabile precum Lumea Justiției, este înscris evenimentul la care se referă.
Sunt indicațiile acestea false? Categoric, nu! Nici Facebook nu o susține. Acelea sunt pozele; acelea sunt evenimentele imortalizate. Desigur atât cât a putut intra în obiectivul aparatului fotografic.
Problemele apar însă deabia de acum încolo. La evenimentul din 2001, s-a estimat și s-a admis oficial că s-au adunat un milion de participanți. La cel din 2020, numai 20.000. Evident, nimeni nu poate crede și nimeni nu a susținut că întregul milion a putut încăpea într-o fotografie. Nu știu dacă și 20.000 de persoane pot să încapă, deși aș fi tentat să zic că da. Dar estimările oficiale cu privire la totalul participanților astea au fost.
Unde este falsul? Nu-i adevărat că presa publică din Germania a evaluat participarea la evenimentul din 2001 la nivel de un milion? Nu este adevărat că aceeași presă a pus pe piață cifra de 20.000 de participanți la manifestația de protest împotriva politicilor de suprimare a libertăților individuale motivate de combaterea pandemiei SARS-CoV-2?
Ceea ce deranjează pe cei care au vrut să ascundă amploarea manifestației din 1 august 2020 este că punând cele două fotografii-eșantion una lângă alta, nu se poate să nu îți dai seama că dacă în sectorul fotografiat aglomerația a fost comparabilă, diferența între numărul total al participanților nu putea fi atât de mare precum rezultă din comunicatele autorităților germane și că aceia care spun că pe 1 august a ieșit în stradă în jur de un milion de oameni nu mint. Și nu mint inclusiv întrucât nu spun că tot milionul s-a adunat pe o singură stradă sau pe o singură piață, ci a fost răspândit și a acoperit tot orașul. Probabil că în zona Porții Brandenburg să fi fost vreo 20.000 de oameni, dar în întreg Berlinul, cei care au ieșit în stradă pentru a-și manifesta solidaritatea cu protestul au fost cu mult mai mulți. Toți martorii oculari o atestă. Presa oficială, însă, o ascunde.
Iată motivul pentru care o informație corectă a fost prezentată drept falsă. Falsul constă, de fapt, în denunțarea ca falsă și obturarea ca falsă a unei informații corecte.
Și nu putem trece cu vederea faptul că procedând astfel, Facebook România face un serviciu autorităților germane. Desigur, la mijloc nu este nici o conspirație.
Așa cum am mai spus, chiar dacă am vorbi numai de 20.000 de participanți, ori chiar de 5.000, fenomenul este de o mare gravitate. Pentru un popor obișnuit cu disciplina și în condițiile unor limitări minimale ale libertăților individuale, asemenea explozii de nemulțumire pun în discuție relația de încredere între popor și elita politică.
Cum proteste similare au loc în întregul spațiu euro-atlantic, rezultă că pericolul contagiunii cu virusul revoluției este mai mare decât cel al contagiunii cu virusul Corona. Asta sperie teribil pe oligarhii lumii care au transformat într-o jalnică impostură democrațiile națiunilor euro-atlantice.
Intervenția Facebook pe pagina mea, ca și pamfletele unor agenții de informații românești care mă acuză de dezinformare pe mine pentru a fi coroborat informațiile publice și a fi scos la vedere încercările de manipulare a opiniei publice, sunt un simptom al acestei panici. Îndrăzneala intervenției manipulatorii dă dimensiunea spaimelor puterii politice, iar aceasta din urmă indică dimensiunea reală a protestelor în discuție.
PS Reiau mai jos o fotografie distribuită de DW care imortalizează protestul din 1 august. Unde este falsul? Cea de a doua este de la Loveparade. Unde este falsul? Ambele sunt din Berlin, iar nu din Zürich, cum pretind unii “postaci”. Brandenburger Tor nu se găsește la Zürich, ci la Berlin.

 

Foto

Foto

2 imagini in galerie

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.