Reteaua Corect

Bomba împotriva judecătorilor corupți

UNBR Bota cere Parlamentului instituirea in legislatia romana a art. 307 din Codul penal al Moldovei avizat de Comisia de la Venetia: “Pronuntarea cu buna-stiinta de catre judecator a unei hotarari contrare legii se pedepseste cu amenda sau cu inchisoare de pana la 5 ani, in ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite functii pana la 5 ani”, scrie Luju.ro.

Coruptia din Justitie si predilectia unor judecatori de a pronunta cum doresc anumite hotarari, stiiind ca nu raspund si ca prin manopere abuzive pot promova mai usor in cariera ori obtine avantaje personale, a fost rezolvata exemplar de tara noastra sora – Republica Moldona. In anul 2002, ca urmare a confruntarii cu un fenomen similar cu cel care dainuie de zeci de ani in justitia noastra damboviteana (in care unii magistrati pronunta hotararile dupa cum au cheful sau interesul), Parlamentul Republicii Moldova a rezolvat exemplar problema si a emis un articol de lege prin care stopat arbitrariul din justitie. Este vorba de art. 307 din Codul penal al R. Moldova care a prevede: “Pronuntarea cu buna-stiinta de catre judecator a unei hotarari, sentinte, decizii sau incheieri contrare legii se pedepseste cu amenda in suma de la 300 la 800 unitati conventionale sau cu inchisoare de pina la 5 ani, in ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite functii sau de a exercita o anumita activitate pe un termen de pina la 5 ani.”

In pofida faptului ca unii judecatori au sarit ca arsi si au atacat textul de lege la Curtea Constitutionala, articolul 307 a fost declarat perfect constitutional la 28 martie 2017. Si nu oricum, ci dupa ce Curtea Constitutionala a solicitat  opinia Comisiei de la Venetia, care a raspuns ca: “Oricat de importanta ar fi libertatea judecatorilor in exercitiul functiei lor judiciare, ea nu exclude tragerea la raspundere a acestora”.

In data de 23 august 2017, UNBR – Bota, condus de avocatul Pompiliu Bota a adresat MJ si Parlamentului Romaniei o cerere de instituire in legislatia romana o prevedere similara cu cea din celebrul articol 307 din Codul penal al Republicii Moldova, care s-a dovedit ca functioneaza in tara vecina, unde a limitat drastic apetitul judecatorilor care si-au imaginat ca pot face orice doresc. A functionat pentru ca in orice tara in care nu exista pedepse pentru incalcari grave ale Drepturilor Omului sub pretextul independentei judecatorilor, e ca si cand ai transmite invitatii la incalcarea legii.

Cititi mai multe AICI.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.