Reteaua Corect

Bogdan Popovici: "Daca stiam ca e asa de bine in puscariile din Romania, ceream de mic!”

Bogdan Popovici, aflat in penitenciar dupa ce a fost condamnat in dosarul Trofeul Calitatii, reclama conditiile de la Jilava unde se afla inchis. Acesta a transmis o scrisoare din penitenciar in care afirma ca nu se poate intalni cu sotia sa, condamnata in acelasi dosar. O redam integral.

Sursa imagine: Cotidianul.ro

"Se dedica jurnalistilor Dan Tapalaga si Liviu Avram, campioni ai programelor de purificare.
Aceasta este descrierea unui record mondial al justitiei romanesti.

Pentru ca n-am murit in cei sapte ani de cercetari, controale demente si simulacru continuu de proces politic “Trofeul Calitatii”, pentru ca n-am facut pareza, infarct sau nu ne-am sinucis in cei doi ani de inchisoare de pana acum, si rau am facut constata ascultatorii nostri permanenti, pentru ca n-am ramas fara voce cand Marina a fost culcata saptamani la rand “doua” in pat de o singura persoana, lat de optzeci de centimetri, pentru ca nu am murit nici sufocati de supraaglomerare si monstruoasa mizerie fizica, cate doua mii de oameni pe sapte sute de locuri mizerabile intre plosnite, pureci, sobolani si duhori de groapa de gunoi, pentru ca n-am innebunit plimbati zilnic, luni si ani in curti acoperite cu gratii ruginite, curti mari cat o camera de bloc, asfaltate cu gropi si fara un strop de verdeata, pentru ca nu ne taiem cu cutitul pe brate si pe piept, pe fata, pe frunte, asa cum se face in puscarii, sau nu intram in refuz de hrana in camerele special amenajate, Marina si eu ne calificam la probe suplimentare de rezistenta. Pentru ca am fost alesi sa fim trimisi nevinovati in inchisoare ni se testeaza limitele si prin metode perfectionate, superioare celor de la Guantanamo, ale prietenilor nostri americani.

Ni se explica regulamentul, “decat o hartie”, care spune ca avem dreptul la o intalnire penala lunara, intre soti condamnati timp de doua ore. Una pe luna. Douasprezece pe an. Douazeci si patru in doi ani. Suntem sot si sotie, iar regulamentul incurajeaza, doar pe hartie, reabilitarea condamnatilor prin pastrarea unor legaturi stranse cu familia. S-a dovedit in intreaga lume, si mai ales in Uniunea Europeana si SUA, ca este cea mai buna metoda de reabilitare si de pregatire pentru reintegrarea in societate: pastrarea legaturii stranse cu familia. Noua, Marina si Bogdan Popovici, nu ni s-a aprobat nici una din intalnirile din aceasta categorie. Nici o singura intalnire in doua zeci si patru de luni.

Nu sunt fonduri pentru transport de 70 kilometri. Am cerut sa ni se opreasca din banii personali costul transportului. Am fost refuzati. Ar fi discriminatoriu pentru cuplurile casatorite, condamnate, care nu au bani, DAR sunt extrem de putine, poate cateva, cuplurile casatorite cu ambii membri ai familiei arestati.

Noi suntem un experiment model de purificare a familiei. Familiile condamnatilor in care membrii nu se vad permanent sau nu comunica intens se destrama repede. Reabilitarea si sansa de reintegrare dispar. Dar nu pentru pretendentii la titlul de campioni mondiali ai reabilitarii!

In tot sistemul penitenciar romanesc Marina si eu suntem un model de comportament. Participam la foarte multe activitati, predam cursuri diverde, scriem carti stiintifice, facem reviste si cenacluri. Avem probabil dintre cele mai multe “puncte de credit” care masoara performanta de comportament dintre toti cei 34000 de condamnati definitiv din Romania.Asta ne califica la o incercare suplimentara! Toti detinutii din Romania vorbesc la telefon intre 20 si 30 minute, legal, zilnic cu familia lor. Eu si Marina Nu putem vorbi unul cu celalalt la telefon. Deloc. Daca am fi atins, nu mai spun sa vorbim, un telefon mobil adus ilegal in penitenciare am fi fost pedepsiti imediat cu taieri de drepturi sau chiar cu trecerea la un regim de detentie mai sever (eu sunt la regimul semideschis dupa un an si jumatate de regim inchis, iar Marina la regimul deschis, dupa un an si jumatate de regim semideschis).

Ni se aproba doar o intalnire intitulata “conjugala” o data la trei luni (in primele sase luni Nu) timp de doua ore. Atunci Marina este transportata intr-o cusca metalica de un metru patrat fara fereastra intr-un camion hodorogit. Da, un metru patrat, intre 6-12 ore de dus si 6-12 ore intors. Cusca arzand vara si inghetand tun iarna. E culcata in noaptea dintre drumuri in camere cu bolnave de tuberculoza! Organizat normal, omeneste, acest transport cu vizita cu tot ar dura dus-intors patru ore.

Timpul in care noi ne vedem si vorbim ca sa ne pastram legatura familiala este 0,00094% pe an! (Impartiti trei luni x 30 zile x 24 ore la 2 ore = 0,00094%. Procentul pe trei luni se pastreaza si pe an.) Ca sa demonstram reabilitarea noastra multumim tacutului ministru al Justitiei Robert Cazanciuc pentru ca gestioneaza acest regulament de executare a pedepsei atat de performant!

Multumim “eroilor” preacinstiti judecatori Livia Stanciu si Ionut Matei care impreuna cu “eroii” preacurti Monica Macovei si Daniel Morar semneaza pagini de aur in istoria justitiei romanesti. Toti patru, lipiti ca niste frati siamezi de inalt-prea-cinstitul Basescu Traian, au demonstrat magistral intregului popor la televizor ca oricat de calcata in picioare ar fi o familie in Romania aceasta poate inca trai.

Trebuie sa multumim si nazistilor din lagarele de la Auschwitz, Dachau, Birkenau, doctorului Mengele, savantilor de la Guantanamo, care au pus bazele testelor perfectionate de romani azi, la care suntem supusi.

Vom demostra pana la capat calitatea fara egal a metodelor de reeducare din Romania, a justitiei sale vizionare si de abia asteptam, Marina si cu mine, sa fim supusi probei campionilor, lipsa de oxigen, in timp ce pentru validarea acestui record mondial vom fi expediati in locul astronautilor americani spre cele mai indepartate planete in “navete” spatiale fabricate artizanal in atelierele populare romanesti.

Reafirmam cu tarie nezdruncinata ca familia “romaneasca” este cea mai rezistenta din intregul Univers. Si foarte capabila de reintegrare pe alte planete unde nu exista viata inca. Pentru a construi si acolo, la fel ca in iubita noastra patrie, cele mai inalte culmi ale justitiei, civilizatiei si purificarii!

P.S. Declar pe proprie raspundere, sustin si semnez: Daca stiam ca e asa de bine in puscariile din Romania ceream de mic!".

SURSA: Cotidianul.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.