Reteaua Corect

Blaga, lovit de efectul "Gorghiu". Foștii lideri, eliminați din conducerea la vârf a PNL

Confruntarea dintre Alina Gorghiu și Ludovic Orban nu s-a terminat. Dar este pe punctul de a se finaliza cu prețul orgoliului lui Vasile Blaga. După ce a pierdut printre degete competiția pentru șefia grupului de la Senat, fosta lideră de partid a mai avut o ultimă zvâcnire care s-a întors împotriva ei, transmite Știripesurse.ro.

Vineri este programată o ședință a Consiliului Național al PNL în care se vor decide incluisv o serie de modificări statutare. Între timp, pe agenda de marți a BEx-ului a figurat tocmai acest subiect, al modificării Statutului PNL.

În cadrul ședinței  Biroului executiv  al PNL de  ieri, o propunere venită din partea comisiei de statut a partidului a atras  atenția actualei conduceri  liberale: ca  foștii președinți ai partidului de după  fuziunea PNL-PDL să devină membri de drept în cadrul acestui  for de decizie, cu drept de opinie și de vot.

Surse liberale  acreditează ideea că  această  modificare statutară ar fi fost parte a unui troc între Ludovic Orban  pe de o parte, și Alina Gorghiu pe de altă parte, în schimbul sprijinului pe care ea și apropiații săi i l-au acordat la Congres pentru a câștiga  șefia partidului în  competiția cu Cristian Bușoi.

Elaborată de Alina Gorghiu și Raluca Turcan, de altfel doi dintre foștii lideri de partid, propunerea a fost aproape imediat amendată, de nimeni altul decât noul lider al senatorilor, Iulian Dumitrescu. Acesta  din urmă este cel care a câștigat  săptămâna trecută, cu emoții,  la doar un vot avans,  această poziție în luptă directă cu Alina  Gorghiu, care a dat astfel un semnal că se mai bucură de influență în  cadrul PNL.

Potrivit  unor  surse din conducerea PNL, Dumitrescu a  invocat faptul că din   BEx fac  parte numai  colegii de partid  aleși și validați prin votul delegaților partidului la Congres. Drept urmare,  orice  fost  lider de partid este binevenit să  participe la  ședințele de conducere și să aibă drept de vot, dar numai dacă a fost președinte ales.

Numai  că Alina Gorghiua fost lider interimar  și ulterior co-președinte al noului PNL,  niciodată validată prin votul Congresului, situație care face ca ea să rămână pe dinafara deciziilor de partid și să fie eliminată din jocul înalt de putere.

Într-o situație  similară se poate afla pe viitor și Raluca Turcan. În prezent este liderul grupului  deputaților PNL și prim-vicepreședinte ales la ultimul Congres, deci și membru de drept în BEx, dar nici o funcție nu este ocupată  o veșnicie, fapt binecunoscut în PNL.

Alina Gorghiu nu este  singura perdantă la această masă.  Retras  într-un con de umbră după problemele sale din justiție, aproape ignorat de colegi după  ultimul Congres la care nu a fost nici măcar prezent, Vasile Blaga continuă să apară în Modrogan și  să dea sfaturi colegilor de partid.    Dacă statutul ar fi fost modificat în sensul dorit de Gorghiu, atunci și Blaga ar fi  revenit, de facto, la ședințele oficiale de partid.  Calitatea sa de fost-co-președinte interimar al noului PNL îl lasă însă înafara jocului, iar Orban are asigurat, cel puțin pentru o perioadă, mandatul de președinte PNL de  eventuale tendințe centrifuge din partea unor potențiali adversari interni.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.