”Despre rolul pe care l-a avut Zoe Petre în istoria recentă a României pot depune mărturie oamenii politici care au cunoscut-o în perioada administrației Constantinescu, în calitatea pe care a avut-o atunci, de consilier prezidențial pentru politică internă și externă al președintelui României, dar și în anii precedenți, când a fost cel mai apropiat colaborator al președintelui CDR, Emil Constantinescu, și membru fondator al Solidarității Universitare și al Alianței Civice.
Despre rolul pe care l-a avut prof. Zoe Petre în istoriografia românească a ultimelor decenii pot depune mărturie colegii și generațiile de studenți pe care i-a îndrumat la Universitatea din București.
În memoria noastră va rămâne întotdeauna OMUL Zoe Petre, membru fondator și vicepreședinte al Fundaţiei Române pentru Democraţie. Mereu cu zâmbetul pe buze și cu o vorbă bună pentru fiecare, se purta fără pic de emfază, chiar dacă inteligența și anvergura ei profesională și culturală ar fi fost argumente firești pentru trasarea unor linii de demarcație.
Zoe Petre va rămâne întotdeauna o persoană dragă, care ne-a marcat existența. Să o cunoaștem, să lucrăm alături de ea, a fost o onoare și un privilegiu. A fost și va rămâne mereu, pentru toți cei care au cunoscut-o, o personalitate uriașă şi fascinantă”,
Înmormântarea va avea loc luni, 4 septembrie, ora 13.00, la Cimitirul Bellu”, se arată în documentul semnat de Fundația Română pentru Democrație.
Știriea inițială:
România este astăzi în doliu! Istoricul și fostul consillier prezidențial Zoe Petre a murit, vineri dimineața, la
vârsta de 77 de ani, informează Știripesurse.ro.
„În această dimineață a plecat dintre noi doamna Zoe Petre, Profesorul nostru admirat și iubit. Despre ceea ce a însemnat pentru noi, despre darurile spirituale pe care le-am primit de la ea ca studenți și colegi vom depune mărturie, cu recunoștință și emoție, întotdeauna”, a anunțat Departamentul de Istorie antică, Arheologie, Istoria Artei, pe Facebook.
Zoe Petre a fost internată recent la Spitalul Elias din Capitală. Ea suferse un atac vascular cerebral şi fusese internată la terapie intensivă.
Zoe Petre a fost istoric, publicist şi om politic român, iar în perioada 1990-1996 a fost decan al Facultăţii de Istorie al Universităţii din Bucureşti.
Zoe Petre venea dintr-o familie prestigioasă, fiind fiica lui Emil Condurachi (1912-1987), profesor de istorie antică și arheologie la Universitatea București, ulterior director al Institutului de Arheologie și al șantierului de la Histria, respectiv academician, și al Floricăi C. Moisil (1909-1977), cercetător la Biblioteca Academiei, la rândul ei fiica lui Constantin Moisil, întemeietorul numismaticii științifice în România și sora matematicianului Grigore C. Moisil.
Zoe Petre urmat Liceul Clasic, apoi, între anii 1956 și 1961, Facultatea de Istorie din București, specialitatea Istorie antică și arheologie. După absolvirea facultății, a lucrat în învățământul superior ca profesoară de istorie antică la Facultatea de Istorie, fiind foarte iubită de elevi. A fost pe rând preparator (1961-1968), asistent (1968-1978), lector (1978-1990) și apoi profesor universitar (din 1990) la aceeași facultate, predând cursuri de istorie a lumii antice, epigrafie greacă și latina, istorie a civilizațiilor din Antichitate.
În anul 1978, a obținut titlul științific de Doctor în istorie, cu teza "Formarea ideologiei democratice în Grecia antică", conducător științific fiind prof. dr. acad. Dionisie M. Pippidi. A deținut apoi funcțiile de șef al Catedrei de Istorie Antică și Arheologie a Facultății de Istorie, decan al Facultății de Istorie din București (1990-1996) și apoi de director al Școlii doctorale din cadrul aceleiași facultăți (din 2005).
A susținut conferințe la universitățile din: Strasbourg, Lille, Amiens, Bruxelles, Cambridge (Marea Britanie). A fost profesor asociat al École des Hautes Études en Sciences Sociales (Paris), Centre „Louis Gernet” d’études comparées sur les sociétés anciennes; al Universității „Jules Verne” din Amiens; visiting professor al Universității Harvard, Cambridge, Mass.; visiting researcher al Universității Columbia, New York. Ca o recunoaștere a activității sale, a fost numită ca director (1994-1996) și director onorific (1996-2002) al Ecole Doctorale Régionale en Sciences Sociales de Bucarest.
După Revoluția din decembrie 1989, Zoe Petre s-a manifestat activ ca o personalitate culturală de prim rang, în cadrul societății civile. A fost membru al Centrului de Studierea Imaginii (CESI) al Universității din București și al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. De asemenea, a fost membru fondator (1990) și președinte (2001-2003) al Solidarității Universitare, membru fondator al Alianței Civice (1990), membru fondator și vicepreședinte al Fundației Române pentru Democrație (1993).
După ce în anii 1992 și 1996, a activat ca director de comunicare al campaniei prezidențiale a candidatului CDR, Emil Constantinescu, la data de 1 decembrie 1996, prof. dr. Zoe Petre a fost numită în funcția de consilier prezidențial pe probleme de politică internă și externă al Președintelui României, Emil Constantinescu și coordonator al Departamentului de Politici Publice al Președinției României. A îndeplinit această funcție până la data de 21 decembrie 2000, când a fost eliberată din funcție după ce Emil Constantinescu a părăsit postul de președinte al României .
În anul 2003 devine membru fondator și vicepreședinte al partidului "Acțiunea Populară", fondat de către fostul președinte al României, Emil Constantinescu.
Zoe Petre a publicat numeroase lucrări și studii științifice, dintre care amintim Commentaire aux Sept contre Thebès d’Eschyle, Civilizația greacă și originile democrației (București, 1993), Cetatea greacă, între real și imaginar (București, 2000), Practica Nemuririi. O lectură critică a izvoarelor grecești referitoare la geți (Iași 2004) și La Roumanie après 1989 (en collaboration avec Catherine Durandin, Paris 2008).
Zoe Petre a publicat de asemenea peste 100 de studii științifice și comunicări la congrese și colocvii internaționale. Ea a publicat frecvent articole în reviste culturale (« 22 », « Dilema Veche », Observatorul Cultural ») și în cotidiane, fiind între atele editorialist al Ziaruui ZIUA.
De-a lungul vieții, Zoe Petre a primit Premiul Timotei Cipariu al Academiei Române (1981), Premiul Nicolae Iorga al Ministerului Culturii (1990) și Premiul Mihai Viteazul al Societății Mihai Viteazul – Călugăreni (1995). Ea a primit deasemenea mai multe ordine și distincții, precum „Legiunea de Onoare” - Comandor (Franța), (1999), Ordinul „Dom Infante Enrique” - Mare Ofițer (Portugalia), (1999), Ordinul „Danebrog” - Mare Cruce (Danemarca), (2000), Ordinul Național „Serviciul Credincios” al României - Mare Cruce (30 noiembrie 2000 ]).
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.