Reteaua Corect

Biserica Ortodoxă din Moldova refuză să se rupă de Moscova

Scris de newsreporter in 17 noiembrie 2023 la 10:03, in Social. 406 vizualizari Intra in discutie TaguriBiserica Ortodoxa, Moscova, Republica Moldova, românia shortlinkhttp://crct.ro/nCdz

Cea mai mare biserică ortodoxă din Moldova și-a reafirmat joi legătura cu biserica-mamă din Rusia, în ciuda dezacordului unor preoți care au criticat asocierea cu Moscova din cauza invaziei Kremlinului în Ucraina, transmite Reuters. Decizia este una surprinzătoare, în condițiile în care recent s-a aflat că mitropolitul Moldovei i-a trimis patriarthului rus un mesaj extrem de critic, scrie HotNews.

Peste 90 la sută dintre moldoveni sunt creștini ortodocși. Însă enoriașii sunt împărțiți între două biserici - Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse, și Mitropolia Basarabiei, care se subordonează Bisericii Ortodoxe Române. Niciuna dintre ele nu are autocefalie, adică independență deplină.

„Nu se va discuta despre alipirea la Patriarhia Română"

„Clerul și poporul rămân fideli Bisericii Ortodoxe din Moldova și Mitropolitului Vladimir", a declarat, potrivit unui comunicat, episcopul Ioan al bisericii legate de Rusia.

„Nu se va discuta despre alipirea Bisericii Ortodoxe din Moldova la Patriarhia Română", a adăugat el.

Anunțul vine ca o surpriză pentru mulți, în condițiile în care la începutul acestei toamne mitropolitul Vladimir al Moldovei i-a trimis superiorului său, Patriarhul Kirill o scrisoare-șoc în care spunea că „Lumea Rusă este străină valorilor noastre naționale” și că Republica Moldova se va uni în curând cu România.

Într-un interviu pentru HotNews.ro, fostul secretar al Comisiei Bisericii Ortodoxe Ruse, Serghei Ciapnin, a dezvăluit că Mitropolitul Vladimir și Patriarhul Kiril ar fi avut o discuție dură, cu ușile închise.

Mai mult, un grup de preoți din biserica majoritară legată de Rusia i-a cerut lui Vladimir în această săptămână să treacă la Patriarhia Română. Unul dintre clerici, Pavel Borsevschi, a declarat că patriarhul rus „s-a transformat într-o figură politică care, în mod ipocrit, cere cu ipocrizie vărsarea de sânge frățesc".

Maia Sandu a intervenit cu precauție în conflictul dintre biserici

De la invazia rusă din februarie 2022, mai mult de 60 de preoți din biserica majoritară din Moldova au plecat și s-au alăturat rivalei sale legate de România.

Scindarea reflectă vechi clivaje culturale în statul care se află între Ucraina și România - care, în momente diferite ale istoriei sale, a făcut parte din Imperiul Rus și Uniunea Sovietică și România Mare, notează Reuters.

La sfârșitul lunii octombrie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a intervenit cu precauție în conflictul dintre cele două biserici ortodoxe rivale de peste Prut, afirmând că bisericile ar trebui să contribuie la realizarea obiectivului principal al țării, și anume integrarea europeană.

„Pentru enoriașii noștri este important să simtă că dorim pace și că trebuie respectate frontierele tuturor țărilor. Biserica nu poate sta pe margine și să se prefacă că nu vede ce se întâmplă", a declarat ea și într-un interviu la radio în această săptămână.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.