Reteaua Corect

Avertisment DUR al epidemiologilor

Scris de newsreporter in 27 august 2020 la 11:56, in Social. 430 vizualizari Intra in discutie Taguricoronavirus, covid, Emilian Popovici, epidemiologi, toamna shortlinkhttp://crct.ro/nwA1

Cu 1.256 de noi cazuri de Covid-19 anunțate miercuri, România depășește trei săptămâni cu peste 1.000 de îmbolnăviri pe zi. Din păcate, nu am intrat într-un platou al pandemiei, ci într-o etapă descrisă de epidemiologi drept extrem de sensibilă. În perioada următoare există riscul ca numărul de îmbolnăviri să crească foarte mult, pentru că se termină concediile, oamenii se întorc la muncă, începe anul școlar și urmează un nou sezon de gripă, relatează Știripesurse.ro.

Finalul verii aduce o nouă etapă a pandemiei, o etapă extrem de sensibilă și periculoasă. Debutează după ce toată luna august ne-am menținut la o rată de transmiterea a bolii de 1. Cu alte cuvinte, o persoană infectată a îmbolnăvit o altă persoană din colectivitate. De acum vor conta mai mult deplasările fiecăruia dar și vremea.

„Asta e o problemă. Ne vom confrunta cu un număr crescut de infecții, ce duce la o creștere a numărului de forme grave, a numărul în ATI și a numărului de decese. Ne aflăm într-un proces în care intervin variabile, știm doar punctul de plecare, câteva nu avem cum să le evităm. O primă variabilă, reîntoarcerea oamenilor din concediu, a doua variabilă, redeschidera școlilor, a treia variabilă pe care nu o putem evita, vine toamna, iar răcirea vremii sub 10 grade înseamnă activarea COVID-19″, a spus Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, la Pro Tv.

Sub 10 grade, virusul se transmite și mai ușor, astfel că medicii se pregătesc pentru ce e mai rău. La Iași, managerul Spitalului de Boli Infecțioase spune că în toamnă trebuie să fie funcțională unitatea mobilă cu 100 de locuri la ATI și 150 de locuri pentru pacienții care nu suferă de forme grave. Va fi extrem de important ca fiecare dintre noi să ne protejăm cât mai bine.

„Va trebui să învățăm copii mai mici să se joace când îi învățăm să se protejeze, de-a masca, de-a viziera. Acasă trebuie să ne jucăm. Depinde de atmosfera pe care o dăm în familie și spun că nu trebuie deloc să ne apropiem de o atmosferă rigidă, pentru că orice e greu de suportat e îndepărtat.”, a declarat Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

La Spitalul de Pneumologie Marius Nasta din București, toamna aduce trei categorii de pacienți cu patologie respiratorie: cei care au Covid-19, cei care s-au vindecat însă au rămas cu sechele și au nevoie de tratament și cei care vor suferi de tipurile obișnuite de pneumonii. Numărul lor crește din septembrie.

Peste 200 de tipuri de virusuri determină virozele respiratorii comune, iar bolile cronice, fumatul și poluarea asociată marilor orașe favorizează apariția pneumoniei. În aceste condiții, medicii mizează pe prevenție.

„Cred că trebuie să fie o regulă de viață vaccinarea adultului în fiecare toamnă. Să ne vaccinăm antigripal anual indiferent dacă avem sau nu comorbidități. O singură dată în viață adultul trebuie să facă vaccinul anti-pneumococic și o dată la 10 ani DTP. Trivaccinul oferă protecție pentru un tip de infecție respiratorie.”, a declarat Beatrice Mahler, manager Spitalul Marius Nasta.

La orice formă de infecție respiratorie, ar trebuie să rămâneți acasă. Nu mergeți la serviciu, nu vă vizitați prietenii, nu ieșiți la cumpărături. Dacă au simptome copiii, nu-i lăsați să plece la școală, avertizează managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.

„Copiii care prezintă un minim de simptomatologie de viroză, de răceală, nu vor fi duși în colectivitate cum erau duși până acum. Părinții sau buniciii când se duc să ia copii de la școală să poarte mască, să păstreze distanțarea fizică. Dacă vor da buluc la școală fără distanțare fizică, fără măști, ne așteptăm ca în termen de două, maximum patru săptămâni să avem o explozie de cazuri.”, a afirmat Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara.

Acestea sunt așteptate la finalul lui septembrie, când scad temperaturile și se reactivează toate virusurile cu transmitere respiratorie.

Știripsurse.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.