Reteaua Corect

Augustin Zegrean explică decizia CCR pe prescripția penală: Curtea a pus punct unei practici abuzive

Scris de newsreporter in 27 Mai 2022 la 07:17, in Social. 481 vizualizari Intra in discutie TaguriAugustin Zegrean, ccr, prescriptia penala shortlinkhttp://crct.ro/nzDU

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a comentat decizia CCR privind neconstituționalitatea unui articol din Codul Penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin întocmirea de acte procedurale, relatează Știripesurse.

Prin această decizie, CCR i-ar putea ajuta indirect pe toți inculpații în cazul cărora anchetele sau procesele au trenat mai mulți ani de zile, iar faptele riscă acum să se prescrie.

„Este vorba despre articolul 155 din Codul Penal, care prevedea întreruperea prescripției termenului răspunderii penale, în situația în care se întocmeau noi acte de urmărire penală. Deci dacă fapta a fost comisă în 2010 și a început urmărirea penală în 2012, termenul de prescripție să zicem că este de 10 ani, în 2020 s-ar fi împlinit termenul de prescripție”, afirmă Zegrean, potrivit bugetul.ro.

„Ca să nu se împlinească termenul de prescripție, procurorul mai făcea o cerere, o plângere, o audiere a unui martor și începea să curgă un nou termen de prescripție. Deci fiecare act întrerupea urmărirea penală și începea să curgă un nou termen de prescripție. Acum lucrul acesta nu mai este posibil.”

„Curtea a mai dat o decizie în 2018 prin care a declarat articolul acesta, articolul 155, alineatul 1, ca fiind neconstituțional pentru că se spunea acolo că fiecare act de urmărire penală comunicat inculpatului se produce întreruperea. În mod normal, din acel moment legiuitorul trebuia să vină și să propună un text de înlocuire, dar s-au bazat pe un pasaj din motivarea deciziei în care CCR spunea că legea din vechiul Cod Penal reglementa mai bine această situație.”

„Ei au crezut că, în fond, se aplică vechea lege penală, ceea ce este total greșit. Și astăzi CCR a declarat din nou, ceea ce a mai rămas din acel articol, ca fiind total neconstituțional, ca să forțeze legiuitorul să pună alt text în locul aceluia.”

„Orice inculpați care încă nu au fost judecați definitiv, chiar dacă au fost trimiși în judecată, dar în cazul cărora s-a îndeplinit termenul de prescripție, nu vor mai fi condamnați. Nici trimiterea în judecată nu mai întrerupe cursul prescripției”, a declarat Augustin Zegrean, conform dcnews.ro.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.