Reteaua Corect

Augustin Lazăr, în vizorul Inspecției Judiciare

Cu mare intarziere, Inspectia Judiciara s-a sesizat pentru incalcarea deontologiei profesionale de catre Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar si a declansat cercetarile impotriva acestuia pentru declaratiile pe care le-a facut la 8 decembrie 2017, dupa ce sefa DNA Laura Kovesi (prietena de familie) a fost rechemata sa se prezinte in fata Comisiei speciale a Parlamentului, scrie Luju.ro.

Taica Lazarica nu s-a putut abtine sa nu arunce cu noroi in Parlamentul Romaniei, declarand presei in data de 8 decembrie 2017:

Noi suntem ingrijorati si societatea civila e ingrijorata. Trebuie transparenta si sa se functioneze in mod legal. (...) In tot cursul anului 2017, Ministerul Public si in general institutiile din justitie au format obiectul unor atacuri concentrice, ele s-au vazut. Am folosit expresia «hartuit» pentru ca am gasit-o in raportul de la Geneva, unde scrie «Procurorii din DNA sunt hartuiti prin campanii media, prin chemarea in fata unor comisii speciale». Dar acolo cine ii convoaca? Niste inculpati de rang inalt, care vor ca discutiile sa aiba loc in alt mediu in afara de cel judiciar. Procurorii sunt invitati sa dea seama intr-un mediu care nu e judiciar. Am folosit aceasta expresie pentru ca o foloseste nu numai redactorul acestui raport, ci o vedem noi din ceea ce vedem noi prin atacuri media si alte acte care sunt evident neprietenoase procurorilor, cum ar fi aceea sa scoatem cuvantul «independent» din textul legii privind statutul si care intr-o maniera subtila, dar dubioasa a dorit evident sa indeparteze statutul procurorului de statutul de magistrat si sa-l duca in zona Executivului”.

Taica Lazar nu a putut spune cine sunt “incupatii de rang inalt” din Comisia Parlamentara, pentru ca nu exista niciunul

Dezastru pentru guralivul Lazarica,  Inspectia Judiciara a constatat ca in Comisia speciala de control a Parlamentului nu se afla niciun inculpat si, mai grav, Procurorul General Augustin Lazar, in apararea pe care a facut-o la Inspectie, nu a putut indica vreunul - (vezi facsimil)

Si chiar daca ar fi existat vreun inculpat, Lazarica tot nu avea voie din calitatea sa de sef a PICCJ sa se adreseze cu asemenea termeni alesilor poporului, el care este numit in functie de alesii poporului si care are obligatia profesionala sa respecte prezumtia de nevinovatie.

Redactia Lumea Justitiei a formulat sesizare disciplinara impotriva lui Augustin Lazar, in decembrie 2017, insa Inspectia Judiciara a clasat plagerea, dar s-a sesizat pentru incalcarea deontologiei profesionale, retinand ca exista indicii temeinice ca Procurorul General a incalcat art. 17 din Codul deontologic al magistratilor care prevede ca “judecatorii si procurorii sunt datori sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in functie si in societate”.

In Rezolutia Inspectiei Judiciare nr. 8697/IJ/1835/DIP/2017 din 14 martie 2018, emisa de procurorul inspector Georgel Aciu, s-a retinut:

...In jurisprudenta sa, in repetate randuri, CEDO a analizat libertatea de exprimare a unor persoane care indeplinesc o functie publica sau a magistratilor. In cauza Morissens c. Belgiei s-a statuat ca o persoana care indeplineste o functie publica a acceptat anumite restrictii ale exercitiului libertatii de exprimare, restrictii care sunt inerente acestei functii...

Referitor la afirmatia 'Procurorii din DNA sunt hartuiti prin campanii media, prin chemarea in fata unor comisii speciale. Dar acolo cine ii convoaca? Niste inculpati de rang inalt, care vor ca discutiile sa aiba loc in alt mediu decat cel judiciar. Procurorii sunt invitati sa dea seama intr-un mediu care nu e judiciar' – aceasta afirmatie conduce la identificarea unor indicii privind incalcarea obligatiilor deontologice stabilite de dispozitiile art. 17 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor, care prevede ca 'judecatorii si procurorii sunt datori sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in functie si in societate'.

In acest context nu se poate retine sustinerile exprimate in punctul de vedere de catre Procurorul General al PICCJ Augustin Lazar in sensul ca mentiunea 'inculpati de rang inalt' vizeaza solicitarile a procurorilor intr-o comisie Parlamentara, facuta de un fost ofiter in rezerva din SRI, trimis in judecata de DNA si condamnat de instanta de fond.

Mai mult decat atat, din verificarile efectuate a rezultat ca singurul procuror invitat in fata unei Comisii parlamentare a fost procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi, pentru a fi audiata de catre Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential (decizia nr. 611/3.10.2017 a Curtii Constitutionale).

Totodata, din totalul de 44 persoane invitate si audiate in cadrul comisiei de mai sus, nu se regaseste fostul ofiter SRI col. Daniel Dragomir.

CEDO a decis in cauza Wille c. Liechtenstein ca atunci cand este vorba de un magistrat cu rang inalt, drepturile si responsabilitatile sale in privinta exercitiului libertatii de exprimare au o importanta deosebita, astfel fiind de asteptat ca functionarii autoritatilor judiciare sa dea dovada de o anume retinere in punerea in valoare a libertatii lor de exprimare de fiecare data cand sunt puse in discutie autoritatea si impartialitatea puterii judiciare.

Asa fiind, urmeaza ca sub aspectul incalcarii normelor deontologice prevazute de art. 17 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor sa se propuna sesizarea din oficiu a Inspectiei Judiciare in baza art. 38 alin. 1 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrarilor de inspectie de catre Inspectia Judiciara, aprobat prin HCSM nr. 1027 din 15 noiembrie 2012...”.

* Cititi aici integral Rezolutia Inspectiei Judiciare nr. 8697/IJ/1835/DIP/2017 din 14.03.2018, emisa de procurorul inspector Georgel Aciu

* Cititi aici sesizarea Redactiei Lumea Justitiei facuta in decembrie 2017 impotriva lui Augustin Lazar

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.