Reteaua Corect

Asociația jurnaliștilor de limbă rusă din RM sare în apărarea lui Iurie Roșca

Asociația jurnaliștilor de limbă rusă din Republica Moldova își exprimă îngrijorarea profundă în legătură cu acuzarea lui Iurie Roșca de trafic de influență într-un dosar penal pornit de Procuratura Anticorupție, scrie Flux.md, citând din declarația transmisă de aceasta.

Asociația jurnaliștilor de limbă rusă din Republica Moldova își exprimă îngrijorarea profundă în legătură cu acuzarea lui Iurie Roșca de trafic de influență într-un dosar penal pornit de Procuratura Anticorupție.

Situația generală creată în Republica Moldova și în special starea lucrurilor din justiție ne permite să presupunem că acest dosar penal poate fi folosit în calitate de instrument de presiune asupra jurnalismului liber în ansamblu și asupra lui Iurie Roșca în particular. Această practică vicioasă este folosită tot mai larg de autorități împotriva acelor jurnaliști, care nu se tem să exprime un punct de vedere diferit de cel oficial.

Așa cum a devenit cunoscut din declarația lui Iurie Roșca pentru presă, fapta ce îi este încriminată se referă la anul 2009, când el nu mai ocupa funcția de vicepremier al guvernului Moldovei și nu avea cum să comită acele încălcări ce-i sunt atribuite. Cu toate acestea, dosarul penal a fost intentat abia în martie 2017, iar acțiuni procesuale față de Iurie Roșca au fost efectuate doar în februarie 2018. În acest context, susține Roșca, el a fost lipsit de posibilitatea de a-și exercita activitatea de cercetare în legătură cu faptul că angajații Procuraturii Anticorupție au ridicat toată tehnica computerizată pe care el o deținea.

Date fiind cele relatate mai sus, Asociația jurnaliștilor de limbă rusă din Republica Moldova îndeamnă organele de justiție să asigure o examinare obiectivă la maximum a acestui caz penal. Noi cerem ca ședințele de judecată pe marginea acestui dosar să fie deschise și jurnaliștii să aibă acces la ele.

Facem apel către reprezentanții tuturor organizațiilor de profil din Republica Moldova ca acestea să manifeste solidaritate profesională cu Iurie Roșca și să asigure suport informațional obiectiv acestui caz penal.

Asociația jurnaliștilor de limbă rusă din Republica Moldova se adresează ambasadelor străine și reprezentanțelor organizațiilor internaționale, acreditate în Republica Moldova, cu rugămintea să acorde atenție stării de lucruri din justiția Republicii Moldova în general și acestui caz penal în special, se mai arată în declarația citată de Flux.md.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.