Reteaua Corect

Apel la Avocatul Poporului!

Fostul senator de Sibiu, prof. univ. dr. Sorin Ilieșiu face apel la Avocatul Poporului, Renate Weber, scrie bugetul.ro. Ilieșiu vrea ca Renate Weber să-i solicite oficial președintelui României să decreteze stare de urgență având în vedere situația dramatică pricinuită de pandemie și agravarea acesteia în viitorul apropiat când se va înregistra un număr mult mai mare de victime.

„Stimată Doamnă Avocat al Poporului Renate Weber,

În 12 martie a.c. i-ați solicitat oficial Președintelui României să decreteze stare de urgență având în vedere pericolul pandemiei de Covid-19. Președintele a dat curs solicitării dvs în 16 martie a.c., dată la care în România existau 139 de bolnavi de Covid și nu murise nimeni de Covid. Dar de atunci încoace situația s-a agravat în cel mai înalt grad. Pandemia nu a fost combătută eficient din cauza incompetenței și a iresponsabilității guvernanților.

În ultimele șapte luni, în România au murit de Covid 5.812 de români și s-au înregistrat 176.468 de bolnavi de Covid. Acum, în fiecare zi mor de Covid 60-80 de români și se înregistrează zilnic peste 4.000 de noi bolnavi de Covid. Întrucât populația nu e testată în masă, numărul real al bolnavilor poate fi uriaș. În spitale, la secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) nu mai sunt locuri pentru bolnavi – situație fără precedent.

Cu toate acestea, președintele României refuză să decreteze din nou stare de urgență. A decretat-o în 16 martie a.c., când aveam 139 (!) de bolnavi de Covid  și nu exista niciun mort de Covid (!), dar refuză să o decreteze azi, când avem 176.468 (!) de bolnavi de Covid  și când sunt înregistrați 5.812 (!) de morți de Covid. Este evident că având în vedere situația de azi, infinit mai gravă față de cea din 16 martie a.c., și pentru a respecta drepturile fundamentale la sănătate și la viață, președintele are obligația constituțională de a decreta din nou starea de urgență.

Stimată Doamnă Avocat al Poporului, având în vedere situația dramatică pricinuită de pandemie și agravarea acesteia în viitorul apropiat când se va înregistra un număr mult mai mare de victime, vă cerem ca în numele poporului român să-i solicitați Președintelui României să decreteze starea de urgență și implicit amânarea alegerilor la o dată la care situația sanitară va permite ținerea acestora fără ca românii să trebuiască să se îmbolnăvească sau să moară inclusiv din cauza campaniei electorale și a alegerilor.

Facem această solicitare întrucât numeroși medici consideră că actualul bilanț tragic al pandemiei a fost cauzat de recentele alegeri locale, de campania electorală care le-a precedat și de deschiderea anului școlar și a celui universitar în condiții sanitare precare.

Mulți analiști și-au exprimat opinia că ținerea alegerilor parlamentare pe 6 decembrie, precedate de campania electorală care ar începe curând, ar reprezenta un pericol pentru sănătatea publică având în vedere condițiile specifice perioadei alegerilor. Pe de altă parte, experții în științe medicale au subliniat faptul că pandemia va face mult mai multe victime întrucât va fi asociată cu gripa sezonieră, cu iarna grea, cu lipsa căldurii și a apei calde în majoritatea locuințelor.

România e unica țară de pe glob în care președintele și guvernul insistă să țină alegeri chiar în perioada de vârf a pandemiei. În prezent, mor zilnic de Covid între 60 și 80 de români și se înregistrează zilnic peste 4.000 de noi îmbolnăviri. Majoritatea medicilor specialiști în boli infecțioase estimează că în decembrie vor muri zilnic circa 150 de români și se vor se înregistra zilnic circa 10.000 de noi îmbolnăviri. Așa ceva ar reprezenta o crimă cu premeditare, cum s-a exprimat recent juristul Sorin Roșca Stănescu. Cred însă că termenul corect ar fi „genocid cu premeditare”. Să nu uităm că „somnul raţiunii naşte monştri”.

Să nu uităm nici faptul că președintele, premierul și miniștrii au jurat la învestirea în funcție să apere drepturile fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Declarația Universală a Drepturilor Omului și în Constituția României:

DREPTUL LA VIAŢĂ, garantat de statul român, dar nerespectat și nepărat în cazul unora dintre cei 5.812 morți de Covid.

DREPTUL LA OCROTIREA SĂNĂTĂŢII, garantat de statul obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi sănătăţii publice. Acest drept nu a fost respectat în cazul majorității covârșitoare a cetățenilor care nu au avut luni de zile de unde să-și procure măști și mănuși de protecție (neconforme sau conforme), nu au fost testați în masă dacă sunt infectați, nu li s-a acordat asistență medicală corespunzătoare din lipsă de personal medical (zeci de mii de medici au fost obligați de stat să emigreze). Sănătatea publică nu a putut fi asigurată conform prevederilor Constituției în contextul insuficienței medicamentelor, a aparaturii medicale specifice ATI și a altor resurse.

DREPTUL LA ÎNVĂŢĂTURĂ, asigurat prin învăţământul general obligatoriu care este gratuit potrivit legii. Acest drept ar trebui să fie respectat în mod special având în vedere proiectul de țară „România educată” lansat acum șase ani de președintele Iohannis. Dar dreptul la educație nu a fost respectat în cazul a milioane de elevi și de studenți din cauza precarității condițiilor sanitare din unitățile de învățământ, din cauza lipsei tabletelor, a computerelor și a rețelei de internet în numeroase școli și locuințe ale elevilor și profesorilor.  

Pe de altă parte Constituția prevede că „Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”.

Stimată Doamnă Avocat al Poporului, vă cerem să-i solicitați Preşedintelui României să organizeze de urgență o mediere – televizată în direct – între reprezentanții guvernului, pe de o parte, și reprezentanții medicilor, elevilor, studenților, profesorilor, sindicatelor și pensionarilor, pe de altă parte. Scopul medierii ar fi găsirea prin dialog a soluțiilor pentru ca drepturile fundamentale menționate mai sus să fie respectate.

19 octombrie 2020”, este apelul lui Sorin Ilieșiu.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.