Reteaua Corect

Ancheta Corect News: Cat de nocivi sunt detergentii

Ar trebui sa ne spalam economic ca sa protejam mediul sau de teama nocivitatii detergentilor? Din cauza substantelor neprietenoase cu mediul aflate in continutul detergentilor casnici si industriali, acestia atenteaza atat la calitatea aerului solului si apei, cat si la sanatatea populatiei. Unul din cinci copii sufera de astm si, in aceeasi proportie, de dermatite ori alte afectiuni ale pielii, detergentii obisnuiti provocand celor sensibili mari neplaceri.

Sapunul facut in gospodarie e cel mai bun Sapunul facut in gospodarie e cel mai bun
Sursa imagine: elsaexarhu.files.wordpress.co

Suntem criticati ca ne spalam cel mai putin dintre europeni - afirmatie avand la baza doar cota vanzarilor la detergenti si sapun -, dar nimeni nu ne lauda ca poluam cel mai putin planeta la acest capitol.

 Romania poate fi desemnata, de departe, tara comunitara care polueaza cel mai putin mediul inconjurator, pe segmentul producerii si utilizarii detergentilor si sapunurilor. Datorita marilor interese de afaceri ce graviteaza in jurul acestor produse de igiena, ele nu sunt considerate toxice in mod oficial, in ciuda agresivitatii fata de om si mediu.

 Inalbitorii creeaza iluzia de alb

 Detergentul este un produs de sinteza de origine petrochimica, creat la inceputul secolului trecut, avand o structura asemanatoare cu cea a sapunului. Copiii sensibili la diverse forme de astm ori afectiuni ale pielii au de suferit sub actiunea particulelor de detergent, care nu sunt inlaturate complet prin clatire, dupa spalare. Bolnavii de dermatita pot reclama inflamatii precum piele uscata, hiperemie (piele rosie), prurit (mancarime) cruste si alte leziuni exfoliative, papule (leziuni hiperemice) sau vezicule (basici). Acestora li se recomanda folosirea detergentilor ecologici, care sunt utilizati in tara noastra in proportie de sub 15%.

Potrivit Mihaelei Radulescu, New Product Developement Manager Sesiblu, in fabricarea detergentilor obisnuiti intra o serie de substante periculoase, printre care componentul sintetic LAS (liniar alchibenzen sulfonat), inalbitori optici, parfumuri si naftati. Inalbitorii sunt substante chimice care doar amplifica iluzia de alb si cresc stralucirea hainelor, prin convertirea razelor ultraviolete in lumina.

 Romanii duc lipsa de canalizare si statii de epurare

 Ecosistemelor infestate cu reziduuri de detergenti si mai putin de sapunuri le sunt necesare perioade intre 25 si 50 de ani pentru refacere. La fabricarea acestor produse sunt imprastiate in atmosfera mari emisii poluante de CO2 cu efect de sera, ceea ce genereaza incalzirea planetei.

Reziduurile deversate necontrolat ajung in sol, adesea trecand de panza freatica, si in ape, fara a se descompune sub influenta microorganismelor. Detergentii pentru vase sunt mai putin periculosi, fiind mai biodegradabili, la fel si sapunul fabricat in gospodariile populatiei. Din pacate, foarte multe gospodarii, atat din mediul rural cat si urban nu au canalizare, apele uzate ajungand in sol sau in lacuri si rauri, iar de aici in mare. Iar daca am avea canalizare, tot n-ar fi mare lucru, fiindca ne lipsesc statiile de epurare conforme cu cerintele Directivei privind epurarea apelor uzate (91/271/EEC). Potrivit ANAR (Admnistratia Nationala "Apele Romane"), din cele 340 de statii de epurare din teritoriu - si asa insuficiente, cu predilectie in aglomerarile urbane -, doar vreo 20 sunt in conformitate cu rigorile comunitare.

 Si lipsa fondurilor europene atenteaza la protectia mediului

 Marea Neagra este cea mai mare intindere de apa din lume in care oxigenul s-a diminuat drastic in ultimii zeci de ani. Din cauza sulfatului de alchilbenzen, nitritilor, fosfatilor, cadmiului, mercurului, zincului, cromului si diverselor hidrocarburi deversate de tarile riverane in Marea Neagra, mii de specii de plante si vietuitoare subacvatice au disparut, in timp ce algele (mari consumatoare de oxigen) s-au inmultit in mod alarmant.

Uniunea Europeana si-a propus, pentru viitorul apropiat, inventarierea si depoluarea solurilor si apelor contaminate din toate cele 27 de state membre. De asemenea, reglementari mai drastice in utilizarea detergentilor (substantele periculoase din compozitia acestora fiind supravegheate in permanenta) si reducerea producerii celor anionici si cationici in favoarea celor neionici, ecologici. Deocamdata, din cauza bugetului de austeriate votat recent in Parlamentul European, nu s-au gasit fonduri speciale pentru asemenea programe.

 Da, dar noi nu poluam atmosfera ca altii

 Pe baza unor studii din 2006, 2007 si 2008 s-a ajuns la concluzia ca romanii sunt cei mai nespalati europeni, consumand in medie 2,6 kg detergent/an, in vreme ce restul tarilor comunitare folosesc intre 7 si 10 kg. Mai mult ca sigur, ca si in alte asemenea cazuri, statistica a fost comandata si finantata de mari companii producatoare si distribuitoare a acestor produse. Iar statisticile au fost intocmite pe baza cifrelor de afaceri obtinute din vanzari si nicidecum pe consumul real al oamenilor.

Alte statistici ne arata ca doar trei sferturi din populatia tarii noastre ar detine masini de spalat, dintre acestea 20% fiind masini de spalat automate. Inseamna ca Romania polueaza cel mai putin armosfera cu CO2, fiindca in teritoriul nostru mioritic productia este diminuata fata cea europeana. Dar asta n-o mai spune nimeni. La fel cum nu se vorbeste despre faptul ca, in ultima vreme, consumul de detergent de rufe manual a scazut drastic. Explicatia nu consta in faptul ca romanii au renuntat sa mai spele, ci ca au fost nevoiti sa revina la metodele traditionale de spalat rufe - pe fondul neajunsurilor generate de criza -, cu sapun fabricat in gospodarie. Care polueaza mai putin si e mult mai ieftin.

Dan Coste

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.