In Petrachioaia, drumul principal a fost pavat pentru prima data in 2008, la un an dupa ce Romania a aderat la UE. "Conditiile de viata pot fi mai bune, dar poate dura 50 de ani pana atunci. Deci, poate nepotii mei vor gusta o viata mai civilizata", a declarat Minu Iordachescu, directorul scolii din localitate, citat de Reuters.
Constantin Florea, fost militar de cariera, traieste in Petrachioaia dintr-o pensie de 100 de euro. „Am crezut ca dupa integrare vor creste salariile si pensiile si tinerii vor avea unde munci. Aiurea! Daca n-as avea vaca asta, as muri de foame!”, spune barbatul.
Nici la orase viata nu este mai buna. "Cand ne-am alaturat Uniunii Europene, oamenii au crezut lumea lor se va schimba", a declarat Decebal Floroaica, un preot de 38 de ani, din Pitesti. "Euforia noastra a fost la un maxim si am crezut ca toata lumea va gasi locuri de munca in strainatate. Acum realizam ca UE nu este un taram plin de lapte si miere", citim in aceasi analiza Reuters.
Criza a fortat guvernele sa ia masuri de austeritate, inclusiv disponibilizari si reduceri salariale pentru lucratorii de la stat. Bancile au oprit creditarea, iar Romania tocmai a reintrat in recesiune.
Analize recente arata ca si cresterea economica a celor 12 state din Europa Centrala si de Est se va stinge complet intre anii 2030 – 2040, din cauza crizei demografice: scaderea natalitatii si imbatranirea populatiei.
Criza a redus drastic sansele noilor membrii ai UE de a se apropia de nivelul de trai al cetatenilor europeni. Daca PIB-ul Bulgariei pe cap de locuitor reprezenta in urma cu patru ani 44% din media UE, in Romania acesta a atins doar 47%. Tara noastra ar putea ajunge la 60% din media PIB-ului european, insa abia in urmatorii 30 de ani.
Pe de alta parte, sondajele arata ca increderea romanilor in UE a scazut, de unde si riscul ca formatiuni politice extremiste sa castige teren in peisajul politic intern.

Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.