Reteaua Corect

Amnesty International solicită renunţarea la acuzaţiile împotriva lui Julian Assange

Scris de newsreporter in 26 octombrie 2021 la 09:40, in Social. 319 vizualizari Intra in discutie Taguriamnesty international, julian assange shortlinkhttp://crct.ro/nyCv

Organizaţia Amnesty International le-a cerut marţi autorităţilor americane să renunţe la acuzaţiile împotriva fondatorului Wikileaks, Julian Assange, şi celor britanice să îl pună în libertate imediat pe acesta, transmite dpa, potrivit Agerpres, relatează Știripesurse.

Apelul făcut marţi de secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard, intervine înaintea judecării miercuri a apelului la decizia unui tribunal britanic, de la începutul acestui an, de a nu-l extrăda pe Julian Assange în Statele Unite, unde este acuzat de publicarea unor documente militare secrete.
AI a invocat o anchetă publicată de Yahoo News potrivit căreia serviciile de securitate americane au luat în calcul răpirea sau uciderea lui Assange atunci când acesta părăsea ambasada Ecuadorului la Londra, unde a stat ca azilant politic în perioada 2012-2019.

Informaţiile publicate de Yahoo News ''sporesc dubiile asupra promisiunilor SUA şi arată încă o dată motivaţia politică existentă în spatele acestui caz'', a declarat Callamard.

''Este copleşitor faptul că după aproape 20 de ani practic niciun vinovat pentru presupusele crime de război comise de SUA în timpul războaielor din Afganistan şi Irak nu a fost tras la răspundere, lăsând la o parte că nu a fost pus sub acuzare, în timp ce persoana care a expus asemenea crime poate sta întreaga viaţă în închisoare'', a adăugat secretarul general al Amnesty International.

Încarcerat în prezent la penitenciarul de maximă securitate Belmarsh, Julian Assange s-a refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra în 2012 pentru a evita extrădarea şi a obţinut azilul, iar apoi şi cetăţenia, dar în urma unor tensiuni cu Quito guvernul ecuadorian i-a revocat statutul de azilant, în 2019, şi a fost arestat de poliţia britanică. Statele Unite încearcă să obţină extrădarea lui Assange, acuzându-l că a conspirat cu fostul analist militar Chelsea Manning la dezvăluirea de documente secrete, în 2010.

Susţinut de numeroase organizaţii pentru libertatea presei, Assange riscă 175 de ani de închisoare în SUA pentru difuzarea, începând de atunci, a peste 700.000 de documente clasificate privind activităţile militare şi diplomatice americane, în special în Irak şi Afganistan.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.