Reteaua Corect

Alex Mihai Stoenescu intenționează să-și vândă drepturile de autor

O adevărată criză a culturii române. Criza economică lovește în toate direcțiile. Cel mai mare specialist din România în istorie recentă, Alex Mihai Stoenescu este nevoit, pentru a-și putea continua și finanța cercetarea și editarea de opere fundamantale pentru istoriografia română, să ia o decizie fără precedent. Să-și vândă drepturile de autor. Și, în acest sens, promovează o ofertă în toată regula.

Beneficiarul drepturilor sale va avea la dispoziție o lucrare în felul ei unică. Un Dicționar de termeni istorici pentru adaptarea conceptelor la noua legislație internațională. Până în prezent, în lume nu există decât patru asemenea tratate de istoriografie generală. Dar toate sunt depășite. Sunt două tratate americane, un tratat britanic și unul francez, publicate între 1942 și 1991. Academia de Științe poloneză are și ea un proiect de acest fel, lansat în urmă cu opt ani, dar nefinalizat prin vreun rezultat. Un astfel de tratat, conform lui Alex Mihai Stoenescu, presupune parcurgerea descifrarea și traducerea manuscriselor originale a cărților rare, în ediții Princeps și a operelor de critică istorică. „Dificultatea provine din faptul că munca în colectiv nu este eficientă și opera nu poate fi creată decât de un istoric poliglot, traducător din elina, latină, germană veche, franceză veche, toscană, înzestrat cu întreaga metodologie modernă de cercetare”.

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a început scrierea acestui tratat în trei volume încă din 2006, sub egida Academiei Române. Până în prezent, a fost finalizată „Introducerea în studiul istoriei”, lucrare apărută în 2014, „Mitul ca izvor al istoriei. Din preistorie la Imperiul Roman”, apărut în 2019 și „Istoriografia română post-totalitară”, lucrare terminată, care trebuie editată și tipărită. Scrierea unui astfel de tratat de istoriografie, ca sistem integrat al dispozitivului istoric sau pentru o critică a rațiunii istorice, presupune un efort imens de documentare și mai ales de redactare. Va fi o sinteză a celor mai reprezentative opere create în ultimele cinci secole. cercetarea a presupus studierea manuscriselor originale din arhivele Germaniei, Italiei, institutului catolic UTRECHT, traducerea unor opere din germană, franceză, engleză, italiană și elină. Deplasarea și cercetarea la principalele biblioteci europene. Deplasarea și participarea la lucrările desfășurate în importante situri arhelogice.

Aceste activități au presupus și presupun în continuare cheltuieli foarte mari. Marele istoric Alex Mihai Stoenescu nu mai poate face acestui efort financiar. Din acest motiv, oferă spre vânzare drepturile de autor la acest tratat, cu sumele obținute urmând să poată finaliza lucrarea. Fondul de cărți și documente va fi donat Universității București.

Beneficiarul drepturilor de autor, în măsura în care va fi identificat un cumpărător, va obține venituri constante timp de zeci de ani, el și urmașii acestuia, din valorificarea complexă a unei asemenea opere sau a nenumăratelor broșuri care vor fi editate și difuzate în baza conținutului tratatului. 

Nu s-a mai întâmplat așa ceva în întreaga istorie a României. Oferta este fără precedent și se transformă într-un eveniment de primă mărime, din păcate dramatic, care marchează lumea științifică din România. Mi-a revenit cinstea de a anunța și de a comenta pe marginea deciziei luate de marele istoric.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.