Reteaua Corect

Africa se rupe în două, la propriu! Au apărut primele fisuri care vor duce la separarea continentulu

Scris de newsreporter in 27 martie 2023 la 08:49, in Social. 369 vizualizari Intra in discutie TaguriAfrica, continent, ocean, rift african, rupe shortlinkhttp://crct.ro/nB59

Schimbarea plăcilor tectonice a divizat continentul de la apariția în 2005 a riftului est-african - o fisură de 35 de mile lungime în deșertul etiopian. Aceasta arată că continentul african se împarte în două - deschizând calea pentru apariția celui de-al șaselea ocean al Pământului, potrivit cercetătorilor, scrie jpost.com, potrivit Știripesurse.

Schimbarea dintre plăcile tectonice este în curs de desfășurare de când a apărut, în 2005, Riftul Est-African - o fisură lungă de 35 de mile în deșertul etiopian.

Separarea plăcii tectonice somaleze și a celei mai mari plăci tectonice nubiene va împărți efectiv al doilea cel mai mare continent al lumii în două - un fenomen care nu a mai fost observat de sute de milioane de ani, când America de Sud și Africa erau împărțite în continente diferite.

Descoperirile se bazează pe un studiu din 2004 privind separarea plăcii tectonice somaleze și a celei mai mari, placa tectonică Nubiană. Studiul, care a fost publicat în revista științifică cu referenți, Earth and Planetary Science Letters, a constatat că plăcile se separă cu câțiva milimetri pe an.

content-image

Cum va arăta o Africă divizată?

Țări din Africa care în prezent nu au ieșire la mare, precum Etiopia, Uganda și altele, vor vedea introducerea unei linii de coastă - ceea ce va extinde posibilitățile de comerț și producție. Mai mult, divizarea ar duce la apariția unui nou ocean.

"Golful Aden și Marea Roșie se vor revărsa peste regiunea Afar și în Valea Riftului din Africa de Est și vor deveni un nou ocean, iar acea parte a Africii de Est va deveni un mic continent separat", a declarat Ken Macdonald, geofizician marin și profesor emerit la Universitatea din California, pentru Mashable.

content-image

În timp ce divizarea continentului african și oceanul care ar urma să se formeze deține o abundență de posibilități, continentul nu se va diviza complet decât peste 5 până la 10 milioane de ani, potrivit cercetătorilor.

 Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.