Reteaua Corect

Precedentul "MERCUR": Restaurantul din Eforie care devine hotel peste noapte și e scos la vânzare

Din starea jalnică în care se află orașul Eforie și cele două stațiuni turistice arondate se vede că primarul Robert Șerban este un bun gospodar doar în ceea ce-l privește, relatează jurnaliștii de la Ziua News. Averea sa a crescut considerabil, vila luxoasă în Agigea, mașini de lux marca BMW, ceasuri scumpe, îmbrăcăminte de firmă. Averea e "la vedere", altfel, în acte și în declarațiile de avere, liberalul Șerban se de definește ca un om obișnuit, aproape sărac lipit, fără case, terenuri, mașini etc. Ce ”rețetă” a aplicat edilul pentru valorificarea, în interesul ”clanului”, a fostului Restaurant Mercur, transformat în hotel peste noapte și scos la vânzare?

Jurnaliștii de la Ziuanews.ro publică un nou episod din serialul de dezvăluiri despre rețelele de ”afaceri” din Eforie, dezvoltate în jurul primarului Robert Șerban.

Astfel, spun jurnalistii de investigatie, toata lumea din localitate stie ce afaceri face primarul prin interpusi, ce spagi si comisioane se ofera pentru diverse aprobari in consiliul local. Pe langa o intreaga "caracatita" de firme de casa care sug de la buget, primarul este ocrotit de o retea de interlopi locali care percep taxe de protectie si care gestioneaza micile afaceri din Eforie, mici dar numeroase, aducand un profit subteran imens. Cine e cu primarul o duce bine. Si nu numai cu primarul, ci si cu viceprimarul Danut Chiparu.

Cum spuneam, multe din hotelurile care odihioara faceau faima Eforiei zac acum intr-o paragina de nedescris. Asta este si scopul. Lasi constructiile sa se degradeze, ca sa le poti achizitiona la pret de nimic, ba chiar sa beneficiezi de facilitati si alte sustineri financiare ca sa fie restaurate si date in folosinta. Si uite asa se gaseste vreun interpus care sa preia "marfa" si mai apoi, prin consiliul local sa curga aprobarile de modernizare.

Ingineria de la Mercur

Este cazul nou transformatului Hotel Mercur, de pe Aleea Mercur, din Eforie Sud, care a devenit un "precedent" pe baza caruia s-a dezvoltat un veritabil algoritm local. Aici exista un restaurant faimos odinioara. In ultimii ani, insa, cine trecea prin zona constata un imobil in paragina (foto sus). Lucrurile se schimba, insa, cu o repeziciune de nedescris cand este vorba despre interesele de clan. Si pentru aproape jumatate de milion de euro profit, comisionul este de cel putin 15%, daca nu chiar 20%, plus alte spagi conexe.

Ce fac cei de la SC Poarta Apelor SRL, reprezentati de Irina Anghel, cu domiciliul in Navodari, care mai detin si un restaurant pescaresc tot in Eforie Sud, pe strada Marii nr.110. Firma este infiintata in 16 aprilie 2016, cu cateva saptamani mai devreme de alegerile locale care aveau sa fie castigate de Robert Serban, actualmente are 6 angajati, iar din documentele depuse la ANAF nu rezulta ca s-au platit asigurari sociale pentru acestia, firma avand datorii si la alte taxe si impozite.

Un interpus de al "casei" - ca sa vedem algoritmul - a obtinut, ca atare, posesia fostului restaurant Mercur si al cladirii adiacente, pe care l-a transformat peste noapte in hotel cu 55+16 camere, deocamdata fara niciun fel de autorizatie (publicam fotografii din timpul reconstructiei ca hotel, precum si anuntul de vanzare din foto de mai jos). Terenul studiat, în suprafaţă de 1888 mp, conform actelor de proprietate, este situat în localitatea Eforie Sud, aleea Mercur, nr.7, Lot 1, jud. Constanța.

Dar ce mai conteaza autorizatia? Este suficient un memoriu pentru autorizatia de mediu ca sa tina loc si de alte acte. Asta trece imediat de consiliul local, desi mai sunt probleme cu PUZ, dar si cu alte autorizatii de obtinut de la Constanta, fiind legate de Zona Metropolitana. Partea tare a afacerii e a acum, hotelul e scos la vanzare pentru suma de 450.000 de euro. Acum, in aceeasi echipa se vrea și terenul din fata complexului, in suprafata de 1300 mp. Licitația - spun surse locale - este deja aranjata si urmeaza ca in scurta vreme sa se publice anunțul oficial.

Cum se transforma o carciuma în unitate de cazare

In memoriul depus de SC Creo Mixt SRL (vezi document), care s-a ocupat de proiectare, in vederea obtinerii avizului de mediu, putem citi: „Clădire turistică (cazare) SP+P+1E - extindere - supraetajare (de la SP+P), modernizare și recompartimentare, schimbare de destinație din (actual) restaurant" este proiectul depus de către SC Poarta Apelor Srl, din Eforie, în atenţia autorităţilor si la care inca se lucreaza pentru finisaje si modernizare. Practic, restaurantul Poarta Apelor (vezi foto de mai jos) din localitatea menționată se tansformă în unitate de cazare, prin adăugarea unui etaj la clădirea deja existentă.

"S-a avut în vedere ca prin volumetria generală, destinația imobilului proiectat și calitățile estetice ale finisajelor exterioare, să se creeze o imagine arhitecturală adecvată zonei de amplasament. Se vor respectate aliniamentele, retragerile și înălțimile maxime impuse prin certificatul de urbanism și/sau documentația de urbanism în vigoare. Vecinătățile și retragerile față de limitele de proprietate sunt cuprinse în planul de situație. Zona este reglementată prin HCL Eforie nr. 71/2002- zona VI. De altfel, unitatea de cazare va avea 71 de camere.", mai scrie in proiect.

Se mai propune: "Amenajarea de spații verzi cu rol decorativ și de protecție în suprafață de cel puțin 50% din totalul suprafeței de teren conform HCJC nr. 152/22.05.2013 privind stabilirea suprafețelor minime de spații verzi aferente construcțiilor realizate pe teritoriul administrativ al județului Constanța". Destinația construcțiilor fiind „turism". In plus: "Pe teren se va amenaja o suprafață de spații verzi de 265.90mp, și pe terasele imobilului o suprafață de 678.10mp, cumulând un total de 944.00mp." Se vor planta arbori: „abies alba/ brad, querqus pedunculiflora/ stejar brumariu" si flori „hydrangea macr/ hortensie, lavandula/ lavanda". Practic, aceeasi reteta stabilita deja de Algoritmul "Mercur"!

Restaurantul Mercur

Restaurantul Mercur din Eforie, transformat peste noapte în hotel

2 imagini in galerie

Restaurantul Mercur

Restaurantul Mercur din Eforie, transformat peste noapte în hotel

2 imagini in galerie

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.