Reteaua Corect

Nereguli de 3,2 miliarde de lei, descoperite de Curtea de Conturi la institutiile publice

Statul roman a pierdut in anul 2010 aproape 3,2 miliarde de lei in urma unor actiuni ilegale sau a unor greseli facute de proprii angajati, se arata intr-un raport al Curti de Conturi. Practic, din cele peste 1.500 de institutii publice controlate, doar 63 au indeplinit conditiile legale pentru a li se acorda certificatul de conformitate.

Sursa imagine: studentul.info.jpg

Certificatul nu a fost primit nici macar de Ministerul de Finante, intrucat Curtea de Conturi a constatat ca situatiile financiare auditate nu ofera o imagine reala. Curtea de Conturi a mai descoperit cheltuieli de deplasare din 2009, inregistrate in bilantul contabil al Ministerului de Finante abia in 2010. O alta importanta neregula a aparut la Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, unde a fost inclusa eronat in bilant suma de 5 milioane de lei.

Probleme grave au aparut si la alte companii de stat. In cazul Distrigaz, Curtea de Conturi a constatat ca mii de kilometri din reteaua acesteia si sute de statii de masurare-reglare au disparut din acte. La randul ei, Posta Romana a platit degeaba servicii de transport aerian fara ca acestea sa fie efectuate, contractele paguboase adaucand un prejudiciu de aproape 90 de milioane de lei. Deasemenea, la CFR SA s-au descoperit nereguli de peste 200 de milioane de lei.

In raportul Curtii de Conturi se mai constata ca “Nu exista o coordonare suficienta in ceea ce priveste alocarea si cheltuirea fondurilor bugetare pentru domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor".In aceste conditii, ministerele si agentiile au ajuns sa faca risipa de bani publici si europeni pentru sisteme informatice inutile, nefunctionale sau care pur si simplu nu comunica intre ele.

Raportul precizeaza ca Departamentul Juridic al  Curtii de Conturi "a sesizat organele de urmarire si cercetare penala in 15 cazuri, care privesc, in principal, faptele care prezinta indicii de savarsire a infractiunilor de abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, fals, fals intelectual si uz de fals".

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.