Reteaua Corect

Abuzurile supermarketurilor faţă de fermieri vor fi stopate

Comisia Europeană (CE) pregăteşte o directivă menită să stopeze practicile incorecte ale retailerilor, care lovesc în fermieri şi care disturbă întregul lanţ producători-vânzători-consumatori, scrie România Liberă.

Perioada în care supermarketurile „au făcut legea” în faţa agricultorilor şi a consumatorilor din întreaga Europă, inclusiv din România, se apropie de sfârşit. În pofida lobby-ului agresiv pe care retailerii îl fac la Bruxelles, oficialii europeni sunt decişi să pună capăt abuzurilor comise de aceştia asupra fermierilor, în primul rând, dar şi asupra pieţei de desfacere cu amănuntul, în general.

Joi, 25 octombrie, printr-un vot istoric, Parlamentul European l-a mandatat pe italianul Paolo De Castro, europarlamentar socialist şi raportor pentru practici comerciale neloiale, să înceapă imediat negocieri trilaterale cu Consiliul European şi Comisia Europeană (CE) pentru adoptarea Directivei privind practicile comerciale neloiale, notează Euractiv. com.

Astfel, în ciuda presiunii uriaşe făcute de comercianţii cu amănuntul, plenul PE a aprobat raportul lui De Castro cu 428 voturi pentru şi 170 împotrivă. „Sunt fericit că, în ciuda tuturor presiunilor din ultimele săptămâni făcute de lobby-ul supermarketurilor pentru «uciderea» noii legislaţii, Parlamentul ne-a dat undă verde în vederea adoptării noilor reguli de care fermierii noştri au nevoie disperată şi care vor reduce practicile comerciale neloiale din lanţul de aprovizionare cu alimente”, a declarat Paolo De Castro, după votul de joi. El a adăugat că discuţiile trilaterale trebuie să înceapă de urgenţă, astfel încât să fie finalizate până la Crăciun. De Castro a declarat şi în urmă cu mai multe săptămâni că lucrurile trebuie tranşate până când România va prelua preşedinţia rotativă a UE.

„O asemenea majoritate oferă o legitimitate puternică negociatorilor din Parlamentul European pentru a îmbunătăţi propunerea iniţială a Comisiei. Trebuie să reechilibrăm puterea în lanţul de aprovizionare cu alimente”, au afirmat reprezentanţii grupului Farm Europe.

Marile reţele de retail din UE au încercat fără succes să blocheze votul de joi cu ajutorul unui număr de parlamentari pe care i-a contactat, dar şi al unor ONG-uri. 

 

Propunerea de directivă, apărută în aprilie 2017 

Comisia Europeană a prezentat propunerile directivei privind eliminarea practicilor comerciale neloiale din lanţul de aprovizionare cu alimente în luna aprilie a anului trecut. Prin aceste propuneri, CE urmăreşte să remedieze dezechilibrele din lanţul de aprovizionare cu alimente, create de marii operatori împotriva partenerilor comerciali cu putere de negociere slabă, cum ar fi agricultorii individuali.

Potrivit unui studiu realizat anul trecut la nivel european printre fermieri, consumatori, oameni de afaceri sau membri ai unor organizaţii din domeniu, dar şi din guverne, peste 90% dintre participanţi au fost total sau parţial total de acord cu existenţa practicilor comerciale neloiale. Printre acestea se numără plata după mai mult de 30 de zile sau schimbări unilaterale sau retroactive ale contractelor. Totodată, retailerii abuzează de poziţia lor anulând comenzi de produse perisabile în ultimul moment sau solicitând plăţi suplimentare sau în avans pentru a afişa produse la raft în mod preferenţial. Concluzia studiului a fost aceea că fermierii sunt cei mai afectaţi de aceste practici comerciale incorecte.

 

Revoltător: Fermierii primesc mai puţin de un sfert din valoarea produselor 

Fermierii europeni primesc, în medie, 21% din valoarea produselor agricole pe care le vând, în timp ce 28% revine prelucrătorilor şi circa 51% comercianţilor cu amănuntul, mai notează România Liberă.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.