Reteaua Corect

Abuz DNA. Ce caută într-un dosar penal convorbirile private, fără nici o legătură cu ancheta?

”Am rămas de-a dreptul siderat, citind o stenogramă „scăpată” către presă probabil din „Dosarul dispariţiei lui Codruţ Marta”, anchetat de DNA. Documentul a fost prezentat de România TV şi preluat de toată presa. În acest document, Elan Schwartzenberg discuta la telefon cu soţia sa, Mihaela Rădulescu, în care aceasta turna o găleată de lături la adresa rivalei sale Andreea Marin”, scrie Ion Spânu în Cotidianul. Iată întregul articol:

Nu conţinutul stenogramei m-a şocat, ci faptul că, deşi am citit-o cu atenţie, n-am înţeles de ce această convorbire privată între soţi nu numai că a fost păstrată în dosar, ci chiar a fost trimisă de cineva către presă, deşi „documentul” nu are absolut nici o legătură cu cauza anchetată!

De la un capăt la altul, stenograma consemnează doar supărarea Mihaelei Rădulescu pe faptul că la Realitatea TV (post deţinut atunci de Elan Elan Schwartzenberg) era difuzat un spot publicitar (promo) mai frumos decît al ei! Limbajul este unul infect, dar era, totuşi, o convorbire privată, în care oricine poate să scape frîiele decenţei, din moment ce conversaţia nu era destinată publicului şi nu are legătură cu dosarul penal aflat în ancheta DNA.

Textul poate fi citit pe http://www.romaniatv.net/mihaela-radulescu-andreea-marin-dna-stenograme_457863.html, de unde reproducem doar pentru exemplificare un scurt pasaj:

„SCHWARTZENBERG MIHAELA: … că eu am puţine motive să mă enervez… şi cu emisiunea de la Realitatea. Singurul motiv, unicul, pentru care îmi sare ţandăra este inegalitatea dintre mine şi vita aia de MARIN. Asta are un promo pe post, care eu totuşi cunoscând această meserie, costă nişte zeci de mii de euro. Eu am avut un promo de doi lei reali pe hârtie, cu camere…

SCHWARTZENBERG EMILIAN: O să…

SCHWARTZENBERG MIHAELA: Promo meu e filmat cu aparate foto pentru că mi-au spus băieţii că n-au camere…(înjură)

SCHWARTZENBERG EMILIAN: Pot să te opresc o secundă să o luăm încet? Alo?

SCHWARTZENBERG MIHAELA: Nu, nu poţi să mă opreşti! Lasă-mă să spun problema!

SCHWARTZENBERG EMILIAN: Ascultă-mă! Ascultă-mă!…

SCHWARTZENBERG MIHAELA: Eu mă … pe fata asta şi mă ştiu sigur de o mie de ori arătând mai bine, mai deşteaptă şi mai mişto ca fata asta. Mă doare în … de fata asta”.

De ce trebuie să citim noi aşa ceva? Care este relevanţa acestei stenograme pentru interesul public, din moment ce nu are legătură cu ancheta pentru care DNA a cerut şi a primit aprobarea pentru interceptarea convorbirilor dintre cei doi soţi? Cine răspunde de cheltuirea banilor publici pe asemenea porcării?

Evident, sînt mulţi cei care sînt pasionaţi de viaţa intimă a vedetelor şi, deşi nu sînt de loc interesat de astfel de subiecte, înţeleg apariţia lor, dar, în acest caz, nu avem de-a face cu paparazzi sau jurnalişti de cancan, ci cu procurori DNA care au obligaţia ca astfel de documente să le păstreze cu asigurarea confidenţialităţii şi chiar să le distrugă după un an, aşa cum prevede art. 142, al. 6 din Codul de procedură penală:

Textul din Codul de procedură penală este cît se poate de clar, consemnînd că „Datele rezultate din măsurile de supraveghere care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării… se arhivează la sediul parchetului, în locuri speciale, cu asigurarea confidenţialităţii… După un an de la soluţionarea definitivă a cauzei, acestea sunt distruse de către procuror, care întocmeşte un proces-verbal în acest sens”.

Or, ce demonstrează stenograma publicată de România TV, care provine chiar din înregistrările efectuate de SRI într-un dosar instrumentat de DNA? Tocmai faptul că înregistrări ale unor convorbiri private, „care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării”, nu numai că au fost păstrate, contrar prevederilor din lege, ci au fost transmise către presă pentru a apărea în spaţiul public!

Elan Schwartzenberg nu mai este patronul Realităţii TV din 1 februarie 2012, deci convorbirea din stenogramă este anterioară acestei date, deci înregistrarea convorbirii telefonice trebuia să ajungă la tocător încă de acum şapte ani! Or, această stenogramă a fost păstrată de procurori pentru a fi „scăpată” către presă acum în loc să fie distrusă, aşa cum prevede Codul de procedură penală, art. 142, al. 6, reprodus mai sus.

Sîntem, aşadar, în faţa unui grav abuz săvîrşit de procurorii DNA, cu conotaţii penale evidente, pe care Secţia de investigare a magistraţilor trebuie să-l cerceteze urgent pentru a împiedica astfel de scurgeri ilegale din dosarele aflate în anchetă! Lucrurile sînt clare: există un cadru legal pentru o astfel de anchetă, fiind cunoscute şi persoanele care au avut obligaţia să păstreze timp de un an aceste convorbiri private, după care să le distrugă, nici o altă persoană neavînd dreptul să intre în posesia lor!

O asemenea anchetă ar fi trebuit să facă Laura Codruţa Kovesi, cînd era şefa DNA, de fiecare dată cînd astfel de convorbiri private, fără nici o legătură cu cauzele anchetate, au apărut în spaţiul public. Dar fosta şefă a DNA s-a amuzat ascultîndu-le şi nu a vrut să rîdă singură, aşa încît le-a permis procurorilor din subordine să le „scape” către presă, crezînd că astfel va spori celebritatea ei!”

Sursa: Cotidianul.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.