Reteaua Corect

7 luni de arest fără vină costă 15.000 de euro

15.000 de euro. Atat costa 7 luni de arest fara vina. Atat a primit ca daune morale fostul presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) Dan Radu Rusanu (foto), tinut in arest preventiv aproape 4 luni si in arest la domiciliu alte 3 luni, intr-un dosar fabricat de DNA si in care a fost achitat defintiv atat de Curtea de Apel Bucuresti, cat si de Inalta Curte de Casatie si Justitie (click aici pentru a citi). O suma infima, credem noi, pentru calvarul la care a fost supus Rusanu, scrie Luju.ro.

Astfel, in 5 iulie 2021, Curtea de Apel Bucuresti a condamnat Statul Roman si a dispus ca acesta sa ii acorde daune morale lui Dan Radu Rusanu in cuantum de 75.000 lei, echivalentul a circa 15.000 euro. Decizia a fost luata de judecatoarele Andreea Maria Dumbraveanu si Gabriela Vintanu de la Curtea de Apel Bucuresti, in conditiile in care Rusanu ceruse daune morale de 5 milioane lei, adica 1 milion euro, pentru lunile in care a stat nevinovat in arest si pentru dosarul inscenat de DNA in care a fost achitat definitiv.

 

De asemenea, judecatoarele Andreea Maria Dumbraveanu si Gabriela Vintanu de la Curtea de Apel Bucuresti au hotarat ca fostul presedinte ASF sa primeasca 310.000 lei daune materiale, reprezentand drepturile salariale nete aferente lunilor in care a stat nevinovat in arest.

 

Trebuie spus ca la fond, judecatoarea Cristina Florea de la Tribunalul Bucuresti respinsese pe linie actiunea lui Dan Radu Rusanu, refuzand sa ii acorde acestuia daunele si despagubirle cerute, si care i se cuvin.

 


 

Romanii platesc pentru abuzurile magistratilor

 


 

Hotararea Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Iar daca daunele vor fi confirmate si de ICCJ, si nu ar avea de ce sa nu fie asa, atunci ele vor fi platite din buzunarele fiecarui roman, desi cei care ar trebui sa le achite sunt procurorii si judecatorii care l-au tinut nevinovat dupa gratii pe Rusanu. Cat despre o eventuala actiune in regres impotriva magistratilor care au comis abuzul judiciar fata de Rusanu, tinandu-l degeaba in arest, nici nu poate fi vorba intrucat faptele lor sunt prescrise, fiind comise in 2014. Fix asa cum s-a intamplat in cazul judecatoarei Mariana Ghena din CSM, cea care a arestat nelegal o avocata, la pachet o gravida in 8 luni, ambele fiind nevinovate (click aici pentru a citi).

 


 

Iata minuta Curtii de Apel Bucuresti din 5 iulie 2021 (dosar 45532/3/2019):

 

 

Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimba sentinta civila apelata in sensul ca: Admite in parte cererea. Obliga paratul la plata catre reclamant a sumei de 310562,56 lei reprezentand contravaloarea drepturilor salariale nete aferente perioadei 04.03.2014-08.09.2014 si a sumei de 75000 lei reprezentand daune morale. Obliga paratul la plata catre reclamant a dobanzii legale aferente sumelor mentionate anterior de la data introducerii cererii de chemare in judecata respectiv 29.11.2017 pana la data achitarii integrale a acestora. Respinge in rest cererea ca neintemeiata. Cu drept de recurs in termen de 30 de zile care se va depune la Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a III-a Civila si pentru cauze cu minori si de familie. Pronuntata azi, 05.07.2021 prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin grefa instantei. Document: Hotarare 1053/2021 05.07.2021”.

 

 


 

Iata minuta Tribunalului Bucuresti din 28 decembrie 2018 (dosar 45532/3/2019):

 

 

Respinge actiunea ca neintemeiata. Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare, la Tribunalul Bucuresti Sectia a V a Civila. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, conform art. 396 alin. 2 Cod procedura civila, azi, 28.12.2018. Document: Hotarare 2506/2018 28.12.2018”.

 

 


 

Basescu a decretat, procurorii Gherman si Popovici au executat

 


 

Amintim ca fostul sef al Autoritatii de Supraveghere Financiara, Dan Radu Rusanu, a fost incatusat de procurorii DNA imediat dupa ce Traian Basescu a declarat public la inceputul anului 2014 ca “ASF este o cloaca ce trebuie curatata”Retinerea lui Dan Radu Rusanu a avut loc la numai patru zile dupa ce acesta a declarat, la iesirea de la DNA, ca dosarul sau are legatura cu controlul declansat de ASF la societatea ASTRA, detinuta de patronul publicatiei Romania Libera, Dan Adamescu (asasinat in inchisoare), despre care Rusanu a afirmat ca este un prieten de-al lui Traian Basescu: „Eu cred ca are legatura mai mult cu Astra decat cu Ordonanta pentru ca ati vazut si dumneavoastra o declaratie a domnului presedinte Basescu in care spune ca pentru actiunea nejustificata la Astra va trebui sa raspunda conducerea incompetenta a ASF-ului. Vom vedea peste doua, trei, patru saptamani daca actiunea incompetentilor de la ASF a fost nejustificata sau domnul presedinte Basescu a conchis ca aceasta actiune e nejustificata ca sa-l apere pe prietenul dansului domnul Dan Adamescu”.

 

Pus initial sub urmarire penala pentru constituire de grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, Dan Radu Rusanu a fost retinut in 25 februarie 2014 de procurorii DNA, dupa ce i-au fost aduse noi acuzatii de favorizarea infractorului si influentarea declaratiilor. Rusanu a fost dus la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva, dar judecatorul Andi Malaliu a respins cererea DNA. Situatia s-a schimbat insa la Curtea de Apel Bucuresti, unde, in 4 martie 2014, judecatorul Mihai Oprescu a dispus arestarea preventiva a lui Rusanu. De la acea data, fostul sef al ASF a stat in arest preventiv pana la 23 iunie 2014 - aproape 4 luni, mai exact 112 zile, dupa care plasat in arest la domiciliu pana in 8 septembrie 2014 – alte 3 luni.

 

Dan Radu Rusanu a fost trimis in judecata la 24 aprilie 2014, printr-un rechizitoriu semnat de procurorul DNA Marian Gherman si confirmat de seful Sectiei a I-a a DNA, procurorul Gheorghe Popovici – (vezi facsimil)In final, Dan Radu Rusanu a fost achitat de Curtea de Apel Bucuresti, la 8 martie 2016, in baza art. 16 alin. (1) lit a) Cpp - „fapta nu exista”, respectiv art. 16 alin. (1) lit b) Cpp - „fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”. Sentinta de achitare a ramas apoi definitiva la Inalta Curte.

Luju.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.