Reteaua Corect

Victorie la Institutul din Măgurele. Experiment unic în lume în studiul nucleului atomic

Scris de newsreporter in 04 iulie 2020 la 10:15, in ScIT. 765 vizualizari Intra in discutie Taguricentrul eli-np, experiment, institut, Magurele shortlinkhttp://crct.ro/nwk8

Printr-un experiment unic în lume, o echipă formată din cercetători din România, Japonia, Italia și Germania, condusă de un cercetător suedez angajat al Centrului ELI-NP de la Măgurele, a demonstrat existența unei forme rare a radioactivității gama a nucleelor, scrie Evz.ro.

Conduși de suedezul Dr P.A. Söderström de la Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele, echipa internațională de cercetători au contribuit la inovarea studiului nucleului atomic.

Rezultatele experimentului au fost publicate în numărul din 26 iunie al revistei Nature Communications.

Echipa de cercetători este formată din: P.-A. Söderström, L. Capponi, E. Açıksöz, T. Otsuka, N. Tsoneva, Y. Tsunoda, D. L. Balabanski, N. Pietralla, G. L. Guardo, D. Lattuada, H. Lenske, C. Matei, D. Nichita, A. Pappalardo & T. Petruse).

Primele rezultate legate de acest studiu au fost publicate în urmă cu cinci ani în revista Nature de către o echipă a Institutului pentru Fizică Nucleară al Universității Tehnice din Darmstadt, Germania, iar acum acestea au fost confirmate de echipa internațională de cercetători majoritatea aparținând ELI-NP, echipă coordonată de fizicianul suedez Pär-Anders Söderström, cercetător la ELI-NP și prim autor al articolului apărut în numărul din 26 iunie al revistei Nature Communications.

„Experimentul este unul extrem de sofisticat ,care testează o ipoteză teoretică și apoi confirmată parțial experimental de emitere de fotoni în procesul de dezexcitare a nucleului atomic, și anume dezexcitarea prin stări virtuale. Nucleul atomic este un sistem cuantic, deci are stări extrem de bine precizate din punct de vedere energetic”, a declarat academicianul Nicolae Victor Zamfir, directorul ELI-NP.

Academicianul a explicat că experimental cercetătorilor ajută la inovarea studiul nucleului atomic, scrie Gândul.

„Aduce ceva extrem de nou în studiul nucleului atomic. Deci modul în care privim evoluția acestui sistem de protoni și neutroni. În al doilea rând, pentru noi înseamnă un lucru foarte practic. Ansamblurile experimentale pregătite pentru experimentele de le ELI-NP sunt gândite să facă față la experimente extrem de delicate”, a declarat academicianul Nicolae Victor Zamfir, directorul ELI-NP.

Evz.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.