Reteaua Corect

Una dintre lunile lui Saturn are toate ingredientele necesare vieții

Scris de newsreporter in 23 septembrie 2022 la 11:40, in ScIT. 580 vizualizari Intra in discutie TaguriEnceladus, luna, nasa, Saturn, viata shortlinkhttp://crct.ro/nAcZ

Reanalizarea fragmentelor înghețate de roci dintr-un inel al planetei Saturn – alimentate de vaporii de gheață de pe satelitul Enceladus – a evidențiat prezența fosforului, singurul element esențial al vieții care nu fusese depistat până acum, scrie HotNews.

Oricum, Enceladus evoluase repede de la statutul de „altă lună mică a lui Saturn” la cel de tărâm de prim rang pentru întrebarea: suntem oare singuri în Univers? Nimeni nu se gândește că ar trăi acolo ființe inteligente, dar și niște microbi ar fi o dovadă de netăgăduit că viața este abundentă și își găsește calea dacă i se dă o șansă.

Ghețurile de amoniac și metan din norii satelitului confirmă prezența azotului și carbonului în oceanul intern al lui Enceladus, iar hidrogenul molecular indică prezența energiei biologic necesare. Dar existau dubii cu privire la existența fosforului.

Deși există și alte căi pentru existența vieții, perspectivele organismelor capabile să se auto-reproducă erau considerabil reduse în absența fosforului. Din fericire, un articol publicat în „Proceedings of the National Academy of Science” înlătură problema absenței fosforului.

Dr. Christopher Glein de la Southwest Research Insititute recunoaște că „În anii care au trecut de când sonda Cassini a vizitat sistemul lui Saturn, am fost în repetate ori uluiți de descoperirile făcute posibile de datele colectate”. Deși era cunoscută existența oceanului intern de pe Europa, lună a lui Jupiter, mult înainte de cel de pe Enceladus, se cunosc mult mai multe despre compoziția lunii lui Saturn.

„Vaporii eliberați de geizerele de pe Enceladus conțin aproape toate elementele necesare vieții așa cum o cunoaștem”, spune Glein. Fosforul este excepția, lipsind dovada directă a existenței lui. Misiuni capabile să testeze existența fosforului nu sunt prevăzute încă, dar Glein și coautorii au gândit o cale mai puțin directă.

Enceladus nu este în întregime solid. Densitatea lui indică prezența unui miez solid, care conține cu siguranță toate elementele din univers necesare vieții, inclusiv fosfor. Articolul modelează interacțiunile dintre miez și oceanul de deasupra, pentru a determina dacă fosfații din roci ar fi eliberați în ocean.

Au aflat astfel că temperatura, presiunea și aciditatea corespund pentru a face fosfații solubili, mai ales sub formă de ortofosfat. „Geochimia implicată este de o eleganță simplă, care face inevitabilă prezența fosforului dizolvat, atingând niveluri chiar mai ridicate decât cele din apele Pământului actual”, se bucură Glein.

Nu înseamnă neapărat că Enceladus este locuit; am putea să-l „inseminăm” dacă am vrea. Dimpotrivă, absența ar indica dificultatea în apariția vieții, faptul că prezența ei nu este inevitabilă în lumi adecvate.

Glein o spune pe șleau: „Trebuie să ne întoarcem pe Enceladus, ca să vedem dacă un ocean locuibil este și locuit”.

Surse: IFL ScienceNew Scientist.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.