Reteaua Corect

Un supercomputer din Anglia pune pe jar lumea științifică

Scris de newsreporter in 25 octombrie 2023 la 08:41, in ScIT. 472 vizualizari Intra in discutie Tagurianglia, Big Bang, Flamingo, simulare, supercomputer, Univers shortlinkhttp://crct.ro/nC6t

Astronomii au efectuat cea mai amplă simulare computerizată realizată vreodată, de la Big Bang până în zilele noastre, pentru a studia modul în care a evoluat universul, relatează DPA/PA Media, conform Agerpres, citat de Știripesurse.

Proiectul, numit Flamingo, a calculat evoluţia tuturor componentelor universului - materia obişnuită, materia întunecată şi energia întunecată - conform legilor fizicii. Pe măsură ce simulările progresează, galaxii virtuale şi grupuri de galaxii apar în detaliu.

Oamenii de ştiinţă vot putea să înţeleagă dacă modelul standard al cosmologiei - folosit pentru a explica evoluţia universului - reprezintă o bună descriere a realităţii.

"Cosmologia se află la o răscruce de drumuri. Avem date noi uimitoare de la telescoape puternice, dintre care unele, la prima vedere, nu sunt conforme cu aşteptările noastre teoretice. Fie modelul standard de cosmologie este defectuos, fie există un bias subtil în datele observaţionale. Simulările noastre de super precizie ale universului ar trebui să ne poată oferi răspunsul", a declarat profesorul de fizică Carlos Frenk de la Institutul pentru cosmologie computaţională din cadrul Universităţii Durham, Regatul Unit.

O nouă pistă de cercetare

Simulări anterioare, care au fost comparate cu observaţii ale universului, s-au concentrat asupra materiei întunecate rece - despre care se crede că este o componentă cheie a structurii cosmosului.

Cu toate acestea, în prezent astronomii sunt de părere că efectul materiei obişnuite, care reprezintă doar 16% din toată materia din univers, şi neutrinii, particulele minuscule care interacţionează rar cu materia normală, trebuie de asemenea luate în considerare atunci când se încearcă înţelegerea evoluţiei universului.

Profesorul Joop Schaye, cercetător principal la Universitatea Leiden din Ţările de Jos, a declarat: "Deşi materia întunecată domină gravitaţia, contribuţia materiei obişnuite nu mai poate fi neglijată, acea contribuţie putând fi similară cu deviaţiile dintre modele şi observaţii".

Flamingo este un proiect al Consorţiului Virgo pentru simulări cosmologice pe supercomputere.

Finanţarea proiectului a provenit de la Consiliul European pentru Cercetare, Consiliului pentru Ştiinţă şi Tehnologie din Regatul Unit, Organizaţia pentru Studii Ştiinţifice din Ţările de Jos şi Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă din Elveţia.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Video pe Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.