Reteaua Corect

Un sistem milenar de canalizare a fost descoperit sub un templu mayaș

Scris de newsreporter in 27 iulie 2016 la 12:17, in ScIT. 129 vizualizari Intra in discutie Taguriarheologi, Mexic, sistem de canalizare, templu mayaș shortlinkhttp://crct.ro/noA4

Arheologii mexicani au descoperit un vechi sistem de canalizare a apei sub unul dintre cele mai importante temple ale civilizației Maya din Mexic, au anunțat arheologii din această țară, citați de agenția DPA, scrie Agerpres.

Sursa imagine: funtur.ro

Descoperirea a nouă canale de 17 de metri lungime dezvăluie un complex de inginerie hidraulică, sub Templul Inscripțiilor din Palenque, datând din anul 675, un sit al patrimoniului mondial UNESCO aflat în statul Chiapas din sudul Mexicului, a declarat directorul de proiect de excavare Arnaldo Gonzalez Cruz.

Sistemul hidraulic alimentat de la un izvor a fost destinat să-l lege pe regele King K'inich Janaahb' Pakal (anii 603 — 683), care a condus cândva Palenque, de zeitatea mayașă a apei Chaac, a spus Gonzalez. 

O nouă analiză a hieroglifelor din templu a arătat că pot face referire la izvor și la o cale simbolică către apele lumii de dincolo, reprezentată de canale, a spus Gonzalez.

Situat în statul Chiapas din sudul Mexicului, orașul antic Palenque este unul dintre cele mai importante situri arheologice mayașe a cărui dezvoltare a atins apogeul între anii 500-700.

Hieroglifele din Templul Inscripțiilor păstrează succesiunea diferitelor dinastii. Monumentul funerar al lui Pakal a fost descoperit în anul 1952, însă hieroglifele nu au fost încă complet descifrate.

Arheologii au început să analizeze acest sit prin metoda GPR (Ground Penetrating Radar) în anul 2012, presupunând inițial că aceste canale erau falii geologice.

"Am decis să studiem aceste informații și astfel am descoperit că era vorba despre un complex de canale hidraulice excavate direct în rocă, chiar sub camera funerară a lui Pakal", a spus Pedro Sanchez Nava, coordonator al Institutului Național de Antropologie și Istorie (INAH) din Mexic, citat de agenția DPA.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.