Asta o spune o echipă mixtă de neurologi din Germania, Danemarca și Elveția, într-un studiu publicat în Journal of Neuroscience.
Cercetătorii au analizat 134 de voluntari, persoane care au fost împărțite în patru grupe, fiecare urmând să se supună unui program cu opt ore somn, cinci ore, trei, respectiv nicio oră de somn. Înainte de a începe testul, fiecare participant a avut parte de o noapte cu un program complet de somn, de opt ore, astfel încât să existe un punct de plecare în corelarea schimbărilor din creier pre și post privare de somn.
Fiecare voluntar în parte a fost supus ulterior unor observații prin intermediul tomografiilor prin rezonanță magnetică. Datele obținute au fost analizat cu ajutorul unui program computerizat, numit brainageR, care poate arăta vârsta unui individ după morfologia creierului.
A reieșit că persoanele care au fost private complet de somn au un creier care arată cu unul, chiar doi ani, mai în vârstă. Și asta nu înseamnă că erau mai înțelepte. Dimpotrivă, s-a observat o reducere a materiei cenușii, a circulației fluidelor, precum și alte semne care arată îmbătrânirea prematură.
Partea bună în toată treaba asta este că, din câte au observat specialiștii, creierul își revine la normal după o noapte de somn. Partea mai puțin bună este că nimeni nu poate spune care sunt efectele pe termen lung, atâta vreme cât studiul a fost efectuat doar pe durata a cinci zile și pe subiecți perfect sănătoși. Spun ei (specialiștii), că abia după ce vor studia și persoane care suferă de insomnii cronice, vor putea avea un răspuns cât de cât clar cu privire la efectele lipsei de somn asupra creierului.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.