Reteaua Corect

Un an sau doi, cu atât îmbătrânește creierul după o noapte de nesomn

Scris de newsreporter in 01 martie 2023 la 11:43, in ScIT. 482 vizualizari Intra in discutie Taguricreier, imbatranire, somn, studiu shortlinkhttp://crct.ro/nAXH

Știm toți ce înseamnă o noapte fără somn și cât de greu este să te recuperezi după una, pe măsură ce avansezi în vârstă. Se pare însă că efectele lipsei de somn sunt mult mai puternice asupra creierului nostru decât ne-am imagina, scrie HotNews.

Asta o spune o echipă mixtă de neurologi din Germania, Danemarca și Elveția, într-un studiu publicat în Journal of Neuroscience.

Cercetătorii au analizat 134 de voluntari, persoane care au fost împărțite în patru grupe, fiecare urmând să se supună unui program cu opt ore somn, cinci ore, trei, respectiv nicio oră de somn. Înainte de a începe testul, fiecare participant a avut parte de o noapte cu un program complet de somn, de opt ore, astfel încât să existe un punct de plecare în corelarea schimbărilor din creier pre și post privare de somn.

Fiecare voluntar în parte a fost supus ulterior unor observații prin intermediul tomografiilor prin rezonanță magnetică. Datele obținute au fost analizat cu ajutorul unui program computerizat, numit brainageR, care poate arăta vârsta unui individ după morfologia creierului.

A reieșit că persoanele care au fost private complet de somn au un creier care arată cu unul, chiar doi ani, mai în vârstă. Și asta nu înseamnă că erau mai înțelepte. Dimpotrivă, s-a observat o reducere a materiei cenușii, a circulației fluidelor, precum și alte semne care arată îmbătrânirea prematură.

Partea bună în toată treaba asta este că, din câte au observat specialiștii, creierul își revine la normal după o noapte de somn. Partea mai puțin bună este că nimeni nu poate spune care sunt efectele pe termen lung, atâta vreme cât studiul a fost efectuat doar pe durata a cinci zile și pe subiecți perfect sănătoși. Spun ei (specialiștii), că abia după ce vor studia și persoane care suferă de insomnii cronice, vor putea avea un răspuns cât de cât clar cu privire la efectele lipsei de somn asupra creierului.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.