Reteaua Corect

Telescopul Spațial Webb „a străpuns inima” galaxiei Fantomă

Scris de newsreporter in 30 august 2022 la 10:28, in ScIT. 500 vizualizari Intra in discutie Tagurigalaxia fantoma, james web, m74, telescop shortlinkhttp://crct.ro/nA5P

Noi imagini cu spectaculoasa galaxie Fantomă (sau Messier 74) dezvăluie capabilitățile uimitoare ale observatoarelor spațiale care colaborează în multiple lungimi de undă. În cazul de față, datele de la Telescopul Spațial James Webb și Telescopul Spațial Hubble s-au combinat astfel încât să ofere o priveliște încântătoare cu galaxia M74, scrie Descoperă.ro.

Galaxia Fantomă se află la aproximativ 32 de milioane de ani-lumină depărtare de Terra în constelația Peștii. Brațele sale spiralate o fac o țintă favorită pentru astronomii care studiază originea și structura galaxiilor spiralate

M74 este o clasă specială de galaxii cunoscută drept „galaxie spirală de mare stil”, ceea ce înseamnă că brațele sale spiralate sunt proeminente și bine definite, spre deosebire de structura fragmentată observată la alte galaxii.

„Ochii pricepuți” ai lui Webb au dezvăluit filamente delicate de gaz și praf

„Ochii pricepuți” ai lui Webb au dezvăluit filamente delicate de gaz și praf în brațele grandioase ale galaxiei M74, care pornesc spre exterior din centrul imaginilor. O lipsă de gaz în regiunea nucleară oferă, de asemenea, o priveliște neobstrucționată asupra roiului stelar nuclear din centrul galaxiei.

Telescopul Webb a observat galaxia Fantomă cu ajutorul instrumentului infraroșu MIRI astfel încât să afle mai multe despre fazele timpurii de formare stelară din Universul local. Aceste observații fac parte dintr-un efort mai mare de a cartografia 19 galaxii din apropiere în care se formează stele, fiind vorba de o colaborare internațională. Acele galaxii au fost observate folosind Telescopul Spațial Hubble și observatoare terestre.

Acum, cu ajutorul observațiilor extrem de clare ale lui Webb, astronomii vor putea să identifice regiunile galactice în care se formează stele, să măsoare cu precizie masele și vârstele roiurilor stelare, dar și să obțină noi informații despre natura prafului din spațiul interstelar.

Zone deosebit de strălucitoare de formare stelară

Observațiile lui Hubble cu M74 au dezvăluit zone deosebit de strălucitoare de formare stelară numite „regiuni HII”. Telescopul Hubble s-a alăturat, prin lungimile sale de undă vizibile și ultraviolet, sensibilității de neegalat a lui Webb la lungimile de undă în infraroșu. Totodată, observațiile au fost ajutate de telescoape terestre, cum ar fi Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA).

Prin combinarea datelor de la telescoape care operează pe întregul spectru electromagnetic, oamenii de știință pot afla mai multe despre obiectele astronomice, arată un comunicat al Agenției Spațiale Europene (ESA).

Galerie foto pe Descoperă.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.