Reteaua Corect

SUA anunță reușita primului transplant de ochi din istorie

Scris de newsreporter in 12 noiembrie 2023 la 12:32, in ScIT. 460 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nCbY

Aaron James, un electrician de 46 de ani din Arkansas, a suferit un accident groaznic în urmă cu doi ani, atunci când a atins un fir de înaltă tensiune. Ca urmare a accidentului, și-a pierdut partea stângă a feței, inclusiv ochiul, precum și o parte a brațului stâng, scrie HotNews.

Recent, o echipă de peste 140 de specialiști de la centrul Medical Langone Health din New York a anunțat însă că a reușit ceea ce nimeni nu mai reușise vreodată. Anume să îi transplanteze pacientului nu doar partea stângă a feței unui donator compatibil, ci și ochiul stâng al acestuia. Ca un detaliu, mai puțin de 50 de transplanturi faciale au fost realizate vreodată, și niciunul nu a implicat și un transplant de ochi.

După o intervenție care a durat circa 21 de ore, medicii americani au reușit să conecteze vasele de sânge ale ochiului cu cele din craniul pacientului și, în doar 25 de minute, să restabilească fluxul sanguin. Partea cea mai grea a rămas însă conectarea nervului optic, și asta pentru că nimeni nu a reușit vreodată să restabilească funcționalitatea unui nerv optic care a fost tăiat.

Specialiștii susțin că au păstrat cât mai mult din nervul optic al donatorului, în speranța că asta va permite regenerarea acestuia. Iar pentru asta au injectat celule stem prelevate din măduva osoasă a donatorului în punctul în care nervul optic al ochiului transplantat se întâlnește cu cel al pacientului.

La circa cinci luni după intervenția chirurgicală, medicii în cauză au anunțat că ochiul transplantat este sănătos, are un flux sanguin normal și chiar poate produce lacrimi. Nervul optic este încă viabil, însă pacientul nu și-a recăpătat vederea.. Posibil să nu o facă niciodată. Însă numai faptul că ochiul este sănătos după o astfel de intervenție, că nu au apărut complicații și că pacientul a supraviețuit, înseamnă un succes uriaș.

 

 

 

 

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.