Reteaua Corect

Studiu: Personalitatea ne poate apăra sau îmbătrâni creierul

Scris de newsreporter in 13 aprilie 2022 la 13:07, in ScIT. 715 vizualizari Intra in discutie Taguricognitiv, creier, dementa, nevrotic, personalitate, studiu shortlinkhttp://crct.ro/nzrl

O echipă internațională de oameni de știință, care a efectuat un studiu publicat pe 11 aprilie 2022 în Journal of Personality and Social Psychology, a făcut o descoperire remarcabilă legată de anumite trăsături de personalitate ale oamenilor. Rezultatele arată că acestea pot constitui un factor cheie pentru a dezvolta boli mintale spre bătrânețe, scrie Ziare.com.

A fi mai coștiincios și extrovertit ține la distanță deficiența cognitivă ușoară mai mult timp, în vreme ce un nivel ridicat de nevrotism crește șansele de declin cognitiv, susține studiul experților de la Universitățile Victoria, Canada, Nortwestern, Rush, ambele din Statele Unite și Edinburgh din Scoția, potrivit APA.

”Trăsăturile de personalitate reflectă modele de gândire și comportament relativ durabile, care pot afecta cumulativ implicarea în comportamente și modele de gândire sănătoase și nesănătoase de-a lungul vieții”, a spus Tomiko Yoneda de la Universitatea Victoria, Canada și autorul principal al studiului.

”Acumularea de experiențe pe tot parcursul vieții poate contribui apoi la susceptibilitatea anumitor boli sau tulburări, cum ar fi deficiența cognitivă ușoară, sau poate contribui la diferențele individuale ale capacității de a rezista la schimbările neurologice legate de vârstă”, a completat Yoneda.

Studiul a analizat personalitățile a aproape 2.000 de persoane care participau la Rush Memory and Aging Project, din zona Chicago, Statele Unite, care a început în anul 1997. Analiza a examinat rolul a trei trăsuturi esențiale de personalitate: conștiinciozitate, extroversiune și nevrotism.

Nevrotismul este o trăsătură de personalitate care arată cât de bine face față o persoană stresului. Oamenii nevrotici abordează viața într-o stare de anxietate și furie și adesea ei văd frustrările minore ca fiind copleșitoare sau amenințătoare ori fără speranță.

Oamenii conștiincioși tind să aibă niveluri ridicate de autodisciplșină și sunt bine oragnizați și direcționați spre obiective, în timp ce extrovertiții sunt entuziaști în viață. Rezultatele arată că o persoană de 80 de ani cu conștiinciozitate ridicată trăiește cu doi în plus, fără probleme cognitive.

Dacă nevrotismul are valori ridicate, atunci oamenii pot pierde cel puțin un an de viață cognitivă sănătoasă.

Video pe Ziare.com

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.