Reteaua Corect

Studiu: A început cea de-a șasea extincție în masă

Scris de newsreporter in 24 august 2022 la 09:44, in ScIT. 567 vizualizari Intra in discutie Taguriextinctie in masa, inceput, specii, studiu shortlinkhttp://crct.ro/nA44

O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea Dalhousie din Canada, care a publicat un studiu în prestigioasa revistă Nature, afirmă că cea de-a șasea extincție în masă de pe Pământ a început. Astfel, 25.000 de specii marine din întreaga lume vor dispărea de pe planetă până în anul 2100, dacă emisiile de carbon vor continua să rămână la niveluri ridicate, relatează Ziare.com.

Aproape 90% dintre toate speciile marine sunt expuse unui risc ridicat sau critic de a dispărea până la sfârșitul secolului, dacă oamenii nu reduc emisiile cu efect de seră, avertizează experții din America, Marea Britanie, Germania și Filipine, care au participat la studiu, potrivit Daily Mail.

Cel mai mare risc de a dispărea dintre toate speciile îl au mamiferele, rechinii și pisicile de mare. Analiza a arătat că schimbările climatice afectează aproape toată viața marină din întreaga lume.

Astfel, în cazul emisiilor poluante ridicate, aproape 90% din cele 25.000 de specii marine au șanse foarte mari să dispară până în 2100. Acest lucru ar duce la moartea în masă a zeci de mii de animale, plante, protozoare și bacterii care își au casa în oceanele lumii.

Se estimează că un ”număr disproporționat de mare” de rechini, pisici de mare și mamifere este expus unui risc ridicat sau critic, aproximativ 75% dintre acestea vor dispărea până la sfârșitul secolului actual.

Toate speciile amenințate de schimbările climatice și de încălzirea globală trăiesc în general, în unele dintre cele mai diverse ecosisteme din Golful Thailandei, Triunghiul Coralului, nordul Australiei, Marea Roșie, Golful Persic, țărmurile Indiei, Caraibe și unele insule din Oceanul Pacific.

Echipa de cercetare s-a concentrat pe speciile care trăiesc în regiunea superioară a oceanelor lumii, deoarece aici ”schimbările de temperatură determinate de climă sunt cele mai severe”.

Cea mai mare vulnerabilitate a fost descoperită în rândul speciilor mari, cu viață lungă, care sunt exploatate intens și care prezintă o preocupare critică pentru conservare. De asemenea, zone afectate sunt țărmurile Chinei, Galapagos și coasta din Costa Rica.

Descoperirile studiului sunt ”destul de surprinzătoare și foarte îngrijorătaore. Este cel mai rău scenariu. Când am evaluat această variantă am constatat că există o imagine foarte sumbră pentru riscul climatic pentru speciile marine”, a spus Daniel Boyce, de la Institutul de oceanografie Bedford Dartmouth, din Canada și autorul principal al studiului.

Ultima extrincție în masă de pe Pământ s-a produs acum 252 de milioane de ani, când 90% din viața de pe planeta noastră a dispărut.

Ziare.com

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.